Marknad Göteborg 1
KROG FACCIA GRASSA TEXT: MALKOLM LANDRÉUS En duck
ad kula senare är kvarteret Olskroken en italienare rikare. Faccia Grassa är en restaurang som kan skryta med en särskilt hängiven grundare - med en pastaexamen i fickan och erfarenhet från faktiska vingårdar i Toscana. Möt Johan Blomberg veckan efter den efterlängtade öppningen i början av december. Hur var öppningen? – Det nervöst och kul! Mycket folk och ett jättebra gensvar på allting. Det var många som verkade väldigt sugna på pasta och vin i den här stadsdelen och jag hoppas ju själv att jag fyller ett hål som jag själv tyckt har funnits. En kvarterskrog där man gå och äta lite annan mat än hos de andra och ett lite annat vinutbud. Men det var full matsal och stimmigt, på ett gött sätt! Berätta om bakgrunden till att du öppnade restaurangen. Namnet började dyka upp här och där redan 2020? – Det har varit mitt lilla hobbyprojekt sedan 2019 då jag började utbilda mig inom pasta. Så under några års tid har jag gjort pop-ups på andra krogar i Sverige och körde en sommar där jag tog över Wine Mechanics lokaler i Slakthusområdet. Sen dess har jag letat lokal i området Olskroken. Så det har funnits medan jag jagade det här. Det har hela tiden varit slutmålet att öppna en kvällstidskrog där jag även ska ha pastautbildningar. Dålig tajming att vilja öppna krog 2019. – Mitt emot gatan här så var jag otroligt nära att skriva på ett kontrakt på vad som då var en kinesisk krog. Det var två veckor innan covid så jag duckade en kula där kan man säga. Sen dess har jag suttit lite lugn i båten och väntat på rätt tillfälle. Sen dök den här krogen upp till försäljning i vintras. Så det var tur, haha. För oss som har dålig koll på Olskroken, vad är det för kvarter? Det låter som du hade siktat in dig just där? – Jo men verkligen. Olskroken är ju östra delarna av Göteborg och ett väldigt klassiskt kvarter där det finns en skoaffär, en matbutik, ett apotek… det är som en riktig gammal stadsdel som fortfarande lever kvar tycker jag. Det är mycket äldre människor där som nästan aldrig lämnar Olskroken, samtidigt är den som en inkörsport till nästan hela östra Göteborg för det går fyra spårvagnslinjer och en stor stombuss förbi här. Så det bor väldigt mycket människor här i alla åldrar, men det har varit ganska eftersatt i hela östra Göteborg tycker jag, när det kommer till nöjesutbud. Så det är mycket därför jag vill vara här, för jag tror på området och jag vill gå i bräschen för vad jag ser som en förbättring av stadsdelen. Berätta lite om ert koncept och meny! – Man kan säga att vi står på två ben. Jag gör pastan, färsk pasta där jag försöker göra tre olika varianter varje vecka. Utöver det har jag min kökschef Alex Bergendahl som har fått ganska fria tyglar att sätta övrig mat. Jag vill att någonting i varje rätt ska luta åt Italien, men han får leka lite. Vi har lite snacks, ost och chark, två förrätter, varmrätt och två-tre desserter. Det ska vara en riktig kvarterskrog där du kan komma in och äta en varmrätt eller en pasta och dricka ett glas vin, eller sitta hela kvällen i baren med vänner och dricka goda italienska viner framförallt, men inte bara. Jag kommer ha viner från hela världen, jag är ju importör själv. Okej, du kör verkligen hela pasta-vin-cirkeln? – Jo men precis, det är där min spetskunskap landar. Sen är jag oorganiserad så det skriker om det så det är jättebra att jag har andra runt mig, haha. Ja, jag såg ett roligt inlägg av dig där du beskrev det som att du ”skjuter mycket från höften”. Är det ert arbetssätt eller bara ditt? – Haha, det är jag som jobbar så men det sväller över på de andra. De är dom som får komma med brandsläckaren. Men hela den här satsningen är bara något jag kände för och hoppades skulle funka. Det ligger inte flera års analys bakom. Har du någon personlig koppling till Italien? – Ja, det har jag. Jag har bott där i tre år till och från. Jag jobbade på en vingård i Toscana i ett år, jag har pluggat italienska i både Rom och Bologna. Sen har jag utbildat mig inom pasta i Brescia och praktiserat i Bologna. Sen var jag en sväng på Sicilien också och min fru är halv-italienska. Det var en del, du. – Haha, ja sen har jag rest en del inom Italien också så det är väl min USP. Jag gör ju inte pasta från ett område, utan jag försöker visa på mångsidigheten i pastan. Det skiljer sig oerhört mellan en pasta gjord på ägg och vetemjöl från Piemonte och en på vatten och durumvete som är från Puglia. Så det är väl ett av mina mål här, att visa hur mångsidig pasta faktiskt kan vara. Hur ser det ut att plugga pasta i praktiken, får man en pastaexamen? – Jag fick lära mig av de här gamla tanterna i Bologna att rulla pasta med rullpinne, eller mattarello som det heter, som är det traditionella sättet. Så jag är diplomerad på något sätt. Sen är det ju en livslång inlärningskurva där man hela tiden lär sig nya saker och blir snabbare och bättre. Och visst har du ambitionen att erbjuda pastakurser framöver? – Ja, precis. Vi har öppet onsdagar till lördagar kvällstid nu, där jag ska försöka lägga pastakurser på tisdagar och då är det både för företag och privatpersoner. Så jag har specialbeställd två bord, mattarelli och skärbrädor från Italien så jag kan ha tolv personer samtidigt på kursen. ® 30 Göteborg