Energigas 1
Hållbar matlagning Låt grönsakerna spela huvudrol
len på grillen. Det tycker matkreatören och kokboksförfattaren Malin Landqvist som vill slå hål på myten att grönsaker inte mättar. – Grönsaker är definitivt mer än bara tillbehör, säger hon. Matigt grönt på grillen i sommar G rön mat har blivit mer och mer självklart i våra kök, men när det gäller grillning är vi fortfarande rätt konservativa. Vi har helt enkelt lite svårt att släppa taget om korven och hamburgarna. – Ofta blir det en köttbit eller lax. Men jag rekommenderar verkligen att grilla mer grönt. Dels för att det är nyttigt för både oss själva och planeten, dels för att det nästan alltid blir bra, säger Malin Landqvist. I boken ”Grilla grönt” har hon samlat sina bästa vegetariska grillrecept, och hon tipsar om vilka smaker som passar ihop och hur länge olika grönsaker ska ligga på gallret. – Jag tror att många känner sig osäkra på hur de ska grilla grönt på ett enkelt sätt. Att grilla grönt förknippas främst med pota tishalvor, sparris och zucchini. Sen tar det liksom stopp. Att man kan laga hela rätter på grillen finns inte riktigt i folks medvetande. Själv har Malin Landqvist alltid älskat grönt. Kött har snarare varit ett komplement i hennes kök. – Från början handlade det om att jag tycker att det var godast med grönt. Men sen har hela hållbarhetsaspekten kommit in i bilden. Men det var när hon gjorde en kokbok till28 ENERGIGAS NR 2 2019 Lukta, smaka och kläm – För det första tycker jag att vi ska gå hem och titta i våra kylskåp. Där finns nästan alltid något att äta eller råvaror att laga en måltid av. Vi handlar på oss alldeles för mycket och slänger på tok för mycket. Det tjatas en hel del om det nu, och det är bra. Lukta, smaka och kläm på maten innan du slänger den. Arlas nya märkning ”Håller ofta längre”, precis under bästföredatumet, tycker jag är bra. Det är en liten sak, men ett steg i rätt riktning. ”Vi handlar på oss alldeles för mycket och vi slänger på tok för mycket. Det tjatas en hel del om det nu, och det är bra. ” Malin Landqvist, kock och kokboksförfattare sammans med klimatprofessorn Johan Rockström tidigare i år som hon på allvar blev intresserad av kombinationen mat och hållbarhet. Men hur äter man egentligen hållbart? Ta vara på resterna, råder Malin Landqvist. Själv har hon en tomatsnuttspåse i frysen. Där hamnar alla tomatrester som blir över när hon skivat tomater på en macka, eller cocktailtomaterna som är på väg att mjukna. – Påsen blir full på nolltid. Det är verkligen en väckarklocka – man blir påmind om hur mycket mat som skulle ha kunnat åka ner i soporna. Där har du den godaste tomatsåsen. Att laga egen slår vilken burksås som helst. Cirkeln börjar slutas vad gäller hållbarhet och mat, konstaterar Malin Landqvist. – Mina knep är gamla knep. Så här gjorde ju människor för bara femtio år sedan. Sen dess har samhället skenat och vi har börjat leva över våra tillgångar. – Min favoriträtt när jag var liten var mammas gryta. Hon fräste mycket lök och vitkål, öste på lite soja och buljong så att konsistensen blev såsig. Och så brynte hon köttfärs – men bara lite, lite grann – köttfärsen var mer av en krydda eftersom det var så himla dyrt. Jämn värme med gasolgrill Rent tekniskt gillar Malin Landqvist gasolgrillen för att den omedelbart blir varm och för att man inte behöver oroa sig över kol eller briketter. ›