Energigas 1
Hållbar matlagning › – Toppkockar har gjort blind
tester och de kan inte känna någon skillnad i smaken. Själv grillar hon både på gasol och kol, beroende på var hon befinner sig. – Gasolgrillen har ju den fördelen att om du drar ner värmen så sänks den fort. En gasolgrill kan också stå på länge, och man får en jämn värme. Rotfrukter för nybörjaren En fördel med att grilla just grönsaker är att det är så lätt att lyckas, menar hon –Ta moroten som exempel. Blir den lite hårdare än vad det var tänkt så gör det inget – de flesta gillar lite tuggmotstånd. Råkar den i stället bli mjuk går även det bra eftersom sötman blir mer framträdande än om moroten skulle ha kokats. För nybörjargrillaren rekommenderar hon just rotsaker. – Rotsaker är tåliga. Det gör inte så mycket om du råkar bränna dem – ta bara bort det svarta och där inuti har smakerna blivit ännu mer koncentrerade. Med späda grönsaker måste man vara lite mer varsam och grilla dem på något lägre värme. Färskpotatis är också en bra början. Släng kokta potatisar på grillen – ett tacksamt tillbehör till många olika rätter. Grön sparris är alltid härligt och dessutom lättgrillad. Vit sparris däremot, är kanske inte en nybörjargrönsak, enligt Malin Landqvist. Allt kan lagas på grillen En myt runt grön grillning är att grönsakerna inte kommer att mätta. – Folk vill förstås ha ordentligt käk på bordet. Ingen blir mätt på några sparrisar, man vill ju ha en hel maträtt. Men det är inget problem, det går att laga precis vad som helst på grillen. Baka kaka. Kakor, pajer och gratänger – allt går att tillaga på grillen. Genom att använda ett lock blir grillen som en ugn och effekten mer bakad än grillad. FOTO: PER RANUNG Basen får gärna vara de tyngre, mättande rotfrukterna. Tänk bakpotatis, rödbetor och sötpotatis. Bygg på med mer grönt eller bra proteiner i form av tofu och oumph. Dessutom är matiga gratänger och efterrättspajer suveräna att laga på indirekt värme under lock. Tricket är att betrakta grillen som en spis, säger Malin Landqvist. ANNA WAHLGREN RECEPT Kladdkakor med flingsalt, jordgubbs slush med fläder 6 portioner, 20 minuter, grilltid 10 minuter Kladdkakorna blir helt perfekta när de bakas på grillen. Då går det att kontrollera precis hur kladdiga de är i mitten. En pigg jordgubbsslush till är både fräscht och festligt. 100 g smör 2 ägg 2 dl strösocker 1 dl vetemjöl 1/2 dl kakao 1 tsk vaniljsocker flingsalt SLUSH 1 liter jordgubbar 1 dl koncentrerad flädersaft 1 msk saft av citron krossad is n Smörj och bröa sex formar som rymmer cirka 1 dl och som tål att grillas, till exempel aluminium och gjutjärn. n Smält smöret i en kastrull direkt på grillen eller på spisen. Vispa ägg och socker luftigt. Rör ner smör, mjöl, kakao och vaniljsocker. n Fördela smeten i formarna. Grilla på cirkulär värme under lock 10–15 minuter. Lyft på locket på slutet. Ta kakorna när de är torra på sidorna men fortfarande lite kladdiga i mitten. Smula över flingsalt. n SLUSH: Snoppa jordgubbarna. Lägg dem i ett högt kärl med flädersaft och citronsaft. Mixa till en slät dryck. Fördela slushen i sex glas eller små flaskor. Toppa med rikligt med krossad is. n Servera den kalla slushen och de ljumma kladdkakorna sida vid sida. Grilla klimatsmart och säkert med gasol För den som vill grilla mer klimatsmart erbjuder flera leveran törer nu gasol på flaska med lägre kol dioxidutsläpp. Den gröna gasolen är tillverkad från förnybara källor som exempelvis växtolja och djurfetter till skillnad från vanlig gasol som framställs ur olja. Innan det är dags att sätta i gång att grilla är det bra att se över sin utrustning. Här kommer fem enkla steg som gör användningen av gasol säker: n Förvara alltid gasolflaskan stående. Då fun gerar säkerhetsventilen. n Akta gasolflaskan för hög värme. Förvara den aldrig under grillen eller där temperaturen kan bli upp mot 65 °C, som på inglasade balkonger. n Kontrollera att inte slangen är för gammal. Om det uppstår sprickor i slangen när den böjs ska den bytas ut. n Se till att slangarna inte läcker. Gör ett läckagetest på slangen med såpvatten. Kontrollera även att slangen ansluter tätt mot flaskan och grillen. n Stäng alltid ventilen. När grillen inte används ska ventilen vara stängd. Vinn en bok! Vilket är ditt bästa grilltips inför sommaren? Mejla några rader till christina.watson@energigas.se så har du chansen att få ett exemplar av Malin Landqvists bok ”Grilla grönt,” som ges ut av Bonnier fakta. Sista dagen för att inkomma med grilltips är 30 maj 2019. Därefter väljer Energigas Sveriges kansli ut de fem bästa grilltipsen som beslönas med kokboken. Pristagare och tips publiceras på energigas.se. 30 ENERGIGAS NR 2 2019