Nollnitton 1
Fotograf: Erik Wärlegård Karriär Text: Helén Edvi
nsson Läraren som blev instakock Till vardags är han lärare på en skola i Örebro, men på fritiden är det Instagramkontot @a_bite_of_bitting som tar mest plats. Där når Rikard Bitting över 120 000 följare varje dag. Rikard Bitting är passionerad i allt han gör. Just läraryrket var något han bestämde sig för tidigt. Än idag känner han lika starkt för yrket. Han älskar att undervisa och menar att det bästa som finns är att få lära ut och att inspirera. Intresset för matlagning har alltid funnits där. I takt med en idé om att lära sig nya maträtter och i samband med det bjuda vänner på middag, växte både talangen och passionen. Från början fanns det ingen plan kring att det ena skulle leda till det andra, men med tiden blev han bättre. Bättre på att fota maten, bättre på att presentera den på Instagram, bättre på att inse vad han ville få ut av sin matlagning. – Matlagning ska inte behöva vara korslagda sparrisar och dyra råvaror som gör sig snyggt på bild. Jag vill visa kidsen idag att mat ska vara rejäl, och det ska vara kul att laga husmanskost. Just husmanskost blev hans signum. Rikard skapar varianter av klassiska rätter genom att prova sig fram. Ett sätt att jobba som många uppskattar. En av de som tidigt hörde av sig till Rikard var rapparen Petter. – Ja det var sjukt coolt. Han är ju liksom min barndomsidol. Men han skrev ett DM om att han uppskattade mitt konto. Det var rakt och ärligt. Precis som Rikard har Petter ett stort intresse för mat och dryck och någonstans på vägen föddes idén om att tillsammans kunna nå ut med sin kärlek till matlagning. Duon var tidiga med att livesända sessioner på Instagram med, i deras fall, skönt snack och matlagning. Det blev snabbt populärt och mångdubblade antalet personer som fick upp ögonen för Rikards mat. – Bara grejen av att stå och laga käk och dricka vin ihop med en person som Petter var länge surrealistiskt. Han har så otroligt många strängar på sin lyra och det kändes stort att jag kunde bidra med kunskap och idéer kring mat. En av de största stunderna i samarbetet var när Petter bjöd hem Leif GW Persson till sitt kök för att prata viner och äta middag. Rikard stod för matlagningen och nu i efterhand erkänner han att det är en av få gånger i hans karriär som han faktiskt varit nervös. – Jag blir sällan stressad eller nervös när jag lagar mat för jag gör det så ofta och provar så mycket olika rätter. Ibland blir det bra och ibland inte, det är bara så det är. Men att stå och laga mat och känna hur GW tittar mig över axeln, det var pulspåslag. Jag hade ju faktiskt bara en chans att göra det bra där. Som tur var gjorde potatispurén succé, och vi hade en sjukt trevlig middag. 28 Utöver intresset för matlagning har han även ett stort musikintresse. – Jag är väldigt spretig när det kommer till musik. Jag söker ofta i den svenska visskatten eller den amerikanska folkmusiken, eller så lyssnar jag på hiphop. Musik är en sjukt stor del i min vardag. Även om maten och Instagram tar mycket tid, finns ändå tid över till annat. Och intressena är många. – Givetvis hänger jag med mina barn, antingen i stugan vid sjön i Bergslagen eller hemma i vardagen. Egentiden tillbringar jag gärna med kultur, att läsa eller second hand shoppa porslin. Sedan gillar jag pubkultuFotograf: Alice Thil ren, att ta en öl och se på fotboll – det är härligt. Vad är nästa steg på den här matresan? – Jag skulle gärna skriva en egen kokbok, det hade varit ett kvitto för mig själv att jag lyckats. I övrigt vill jag fortsätta laga käk och inspirera den yngre generationen till bra och enkel mat. Just Instagramkontot har blivit en stor del av mig, men det är ändå en liten del av mitt varför. Skulle 80 000 följare droppa av imorgon kommer jag fortsätta laga mat på samma sätt. Jag gör min grej, för att jag älskar det jag gör.