Nöjesnytt Helsingborg 1
KÖPENHAMN YOBURGER YOBURGER.DK Häromdagen kastade
s det gratis hamburgare över disken till hungriga Köpenhamnare på besök i det stora varuhuset Illum. Yoburger firade sin öppning av deras fjärde burgarkiosk. De tre första kom i raketfart med ambitionen att laga fastfood utan junk, men istället med goda råvaror. – Vi gör inte gourmetburgare, vi lagar högkvalitetsfastfood utan ”junk”, säger ägaren Patrick Bachmann som tilläggar att han inte är ute efter att vinna pris som stans bästa burgare, han vill bara stå för pissbra hantverk man alltid kan räkna med. H15 HALMTORVET 15 Ingen har vågat säga det högt. Men vad vi behöver idag är inte mer exotiska och nyimporterade koncept eller rätter från Hawaii eller Vietnam. Vad vi egentligen vill är att sätta oss ned i en cafeteria och få en gedigen måltid. Nyöppnade H15 i Kødbyen är en modern cafeteria som serverar mat med goda ekologiska råvaror, från morgonstund till kvällstid. I den lite industriella lokalen som tidigare var en frakthall bjuds det på saker som kokta ägg, fiskfrikadeller, dagens sallad eller kalvtunga med äpple. Lastrampen fungerar uteterass med utsikt till världens största fixrum där Vesterbros narkomaner kan göra sin grej i trygga ramar. H15 bjuder inte på burgare och generiska mackor, det är i stället enkla, handgjorde rätter med årstidens råvaror. De har inga fancy Ipor från exotiska hantverksbryggerier men två sorters öl och filterkaffe (20 kronor med gratis refill). Det må låta simpelt men H15 har fått högsta betyg från de lokala dagstidningarna, och framförallt så överraskas alla av att kvalitetsmat kan vara så billigt (en lunch från under en dansk hundring, och mellanrätterna på kvällstid för 80 kronor styck – de rekommenderar två per person). Krognytt från andra sidan sundet TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN GULDGOSSEN NANSENS GADE 35 Precis som huvudpersonen själv säger så är det paradoksalt att det skulle en turk till för att skaka liv i de gamla danska mattraditionerna. 28-åriga Umut Sakarya har kallats för dansk gastronomis nya superstar och med tanke på det känns det också lite underligt att det just är fläsk och brunsås han kastat sig över. – Det har alltid förvånat mig att man i BAO BAR NØRREBROGADE 22 Att servera förrätter och andra lättare rätter är melodin för nya Bao Bar. Till det serverar de förutom kinesiskt risvin, både cocktails och öl – vad sägs om en Grön Tuborg för 25 kronor? Att just den här Bao-baren är intressant beror lite på vem som öppnat den. Den lilla och opretentiösa Noodle House bakom centralstationen har ofta ansetts som Köpenhamns bästa, och framförallt mest autentiska, kineskrog, och det är alltså folket bakom Noodle House som nu expanderar och siktar på massorna. Rätterna ligger på cirka en femtiolapp styck och idén är man ska slinka in på några smårätter, en cocktail och snacka lite med sina vänner innan man försvinner vidare ut i natten. alla andra kulturer är sinnessjukt stolta av sin matkultur medan danskar inte alls är det, sa Sakarya till Politiken (där han på bildmaterialet var guldmålad, nedkrupen i ett badkar med brunsås och drickande en Tuborg guld). Och det har han nog en poäng i. Hans kultförklarade Guldkroen på Nørrebro spottar ut välväxta wienerschnitzlar till publikens jubel och de fackliga ambitionerna ligger inte i att jaga Michelinstjärnor utan i att förbättra den danska maten. Han vill att danskarna återigen ska bli förälskade i sin egen matkultur. Nu har han kokat ihop en nyhet på Nansens Gade mitt i Köpenhamn i form av Guldgrillen som serverar en upphottad version av dansk grillmat. Grillkyckling med gurksallad och räfflade pommes frites, fläskfilémacka, fiskfilé och remouladsås, den grejen. Men, som han säger, ”vi gör det bara mycket bättre än andra”. 22 | nöjesnytt