Nöjesnytt Helsingborg 1
Bubblande viner tillverkas på olika sätt vilket a
vspeglas tydligt i vinernas smak samt i bubblornas kvalitet. Ju fler bubblor och finare mousse ju bättre vin. Och för att nå toppstatus är det förutom ursprung och teknik en fråga som handlar om tid och tålamod. Definitionen mousserande vin betyder att det kan vara vilket vin som helst fyllt med koldioxid, under tryck. Enklast, billigast och minst glamorös är läsktekniken som används för bland andra spumante-viner som tillverkas i norra Italien. Koldioxid, kolsyra, pumpas in i en tank fylld med vin. Vinet buteljeras därefter under tryck och metoden används för ”tokbilliga” viner vars enda syfte är att vara billiga. Tankmetoden används för vin i mellanprissegmentet och bubblorna är trots allt väckta under naturliga förutsättningar. En andra alkoholjäsning, av en stor volym vin, sker i en sluten tank där ett sött basvin får en tillsats av jäst. Koldioxiden som bildas i denna andra jäsning fångas upp i vinet eftersom tanken är hermetiskt tillsluten. Vinet buteljeras under tryck. Prosecco tillverkas på detta sätt. Champagnemetoden, som man får säga på alla andra platser förutom i Champagne, den traditionella metoden, är den korrekta för de finaste mousserande vinerna. Nu handlar det framförallt om lagringstid och en andra jäsning i varje unik flaska. Priset är således högt och förklaras av de många moment den enskilda flaskan och dess unika innehåll genomgår fram till den slutliga buteljeringen. Den traditionella metoden används också för att tillverka Cava, för mousserande viner som heter crémant och för bubblare som har sitt ursprung över hela världen som från Sydafrika eller Nya Zeeland. HUR GÅR DET TILL Rörsocker blandas med vin och jäst som sedan tillsätts ett basvin i varje enskild flaska. Med en kronkapsyl eller kork försluts sedan flaskan. Lagring sker sedan liggande ”sur latte” och under minst 15 månader om det är champagne. Det är under tiden på jästfällningen som koldioxid bildas, vilken fångas upp i vinet. Men även de eftertraktade champagnekaraktärerna bildas i smaken under tiden på jästfällningen. Ju längre lagringstid, desto finare vin och större chans till inslag av champinjoner, rostat bröd och vetebulle (franskans brioche). Om munken Dom Pérignon kan man läsa att han febrilt försökte få bort bubblorna ur sitt vin. Likaså ansåg han att de bubblande vinerna vara defekta, snarare än att de var så bra som vi tycker att de är i dag. Att det var engelsmän som uppfann champagne är förmodligen sant, möjligen förutom i Frankrike, men oavsett bakgrund är historien om bubbelvinernas superbubblare, champagne, en fängslande berättelse. Med all rätt är champagne självskrivna festviner. ZONIN PROSECCO DOC SPECIAL CUVÉE (74873). BS Prosecco Venetien Italien, 89 kr Druva: Glera. Färgen är ljusgul och doften fruktig, lätt blommig. Smaken är torr, gulfruktig och balanserad av äpplen och päron, en hint aprikos och mogen citrus. Inslag av mandel i eftersmaken. Riktigt bra prosecco! Betyg: 4 LOUIS ROEDERER BRUT PREMIER (7602), Champagne Frankrike, 439 kr Druvor: 66% pinot noir och 34% chardonnay. Torr och medelfyllig, distinkt grön- och gul fruktig av äpplen, smak av rostat bröd och mineral. Fin längd i champagne som har tydligt fruktigt driv och härlig ryggrad. Betyg: 4+ LOUIS BOUILLOT CRÉMANT DE BOURGOGNE BRUT (7688) Crémant de Bourgogne Frankrike, 129 kr Druvor: 60% pinot noir, 35% chardonnay samt 5% aligoté och gamay. Torr, medelfyllig gulfruktig av äpplen och aprikos, smak av kex och fin längd. Härligt alternativ när budget är begränsad. Betyg: 4+ LOMBARD EXTRA BRUT PREMIER CRU BLANC DE NOIR (7921), Champagne Frankrike, 299 kr Druvor: Pinot noir. Torr, knappt medelfyllig, frisk smak av gula äpplen men oockså av röda bär. I smaken finns mogen citrus, kakao, lite nötter och bröd. Fin längd i en aningen bredare smakstil. Fynd bland champagnerna i billigare gruppen. Betyg: 4 PALMER & CO VINTAGE BRUT 2008 (7867), Champagne Frankrike, 949 kr för 1500 ml, dvs magnumflaska. Säljs även i helflaska, 750 ml med årgången 2012 vilket momentant ger ett vin med stramare, mer ungdomlig smak. Druvor: Chardonnay, pinot noir. Smaken är torr, fyllig och generöst fruktig av mogen gul som äpplen och päron, tydlig av inslag som mineral, nötter och kaffe. Lång eftersmak. Bästa vinet till fest för många! Betyg: 4+ VINTIPS MED ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VINBANKEN.SE