Nolltretton 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE Den ofrivillige veget
arianen Text: Tobias Pettersson Jag gillar kött. Jag äter kött av alla de slag. Ändå har jag märkt att jag konsumerar mindre och mindre av det. Håller jag omedvetet på att bli vegetarian? F örra sommaren höll den svenska mannen på att bli galen. Torkan i skog och mark gjorde att han inte fick grilla på det sätt han var van vid. Landet kan vara utan regering i 134 dagar, det rör honom inte i ryggen, men får inte den svenske mannen stå vid grillen med sin öl och sitt Weberförkläde blir han vansinnig. Fjolårets grillförbud var det värsta som kunde hända och nu går vi mot en ny grillsäsong. Tänkt om historien upprepar sig, vad gör vi då? Det är bara att vänja sig, antar jag, för mycket talar för att grillförbuden är här för att stanna. Det finns en koppling mellan klimatförändringarna och torkan som leder till eldnings- och grillförbud. Och det finns en koppling mellan vår höga köttkonsumtion och klimatförändringarna. Kort sagt kan man säga att vi får skylla oss själva. Hade vi inte ätit så mycket kött hade det inte blivit grillförbud. Hade jag varit filosofiskt lagd hade jag hävdat att det är naturens sätt att reglera sig själv. FÖRDUBBLAT VÅR KÖTTKONSUMTION Det är med andra ord hög tid att vi börjar dra ner på vår köttkonsumtion, eftersom det är ett självskadebeteende att fortsätta. Männen vid grillarna kommer säkert att gnälla och tycka att "det var bättre förr". Fast jag undrar om de verkligen tycker det om de studerar statistiken? Där framgår det att vi svenskar fördubblat vår köttkonsumtion per capita sedan 1960. Kunde våra föräldrar äta mindre kött kan väl vi det också. Fast egentligen var det inte klimat, grillförbud och moraliska frågor som denna krönika skulle handla om. Ärligt talat så är jag inte bättre själv. Det är inte på grund av etiska överväganden som jag nuförtiden äter mindre kött, utan det handlar bara om kvalitet. Eller snarare bristen på kvalitet. Det mesta köttet jag köper på restaurang och i matbutiker är helt enkelt för dåligt och då väljer jag hellre att avstå. Livet är för kort för att äta undermåligt kött. FIXAS OCH TRIXAS Visst kan det gå att hitta bra kött i välsorterade butiker, men man måste leta. Grundläget är ju att det fuskas på ett eller annat sätt. Det sprutas in vatten och annat i kycklingar och skinkor, korvar fylls med allt möjligt förutom kött, utländska biffar är en cocktail av hormoner och antibiotika. Det färgas, smaksätts, fixas och trixas. Men det går inte att lura den som ätit mycket vilt eller besökt de bästa köttkrogarna i Buenos Aires. Det är därför jag nu håller på att bli vegetarian mot min vilja. Det är inte värt att betala 300 kronor på krogen för en halvdan köttbit. Då äter jag hellre en enkel sallad och lägger pengarna på ett bra vin. Men jag kanske inte ska klaga. Vi måste hejda klimatförändringarna och om det sker genom att restauranger serverar dåligt kött så är det okej med mig. Jag har ju ändå redan slutat att äta deras sega biffar. Det populära sommarcaféet är öppet igen Café Tannefors Slussar ligger vackert beläget längs med Kinda kanal. Sedan 23 år tillbaka drivs det av Lars Lööw och med åren har det kommit att bli ett av Linköpings smultronställen. Något som har blivit riktigt populärt är deras skaldjurskvällar på torsdagar samt deras grillbuffé för grupper om minst tio personer. Text: Camilla Larsson Foto: Privat N är Café Tannefors Slussar öppnar sina dörrar ser många det som ett sommartecken. Det har blivit ett riktigt välbesökt café som lockar fler än bara Linköpingsborna – hit kommer även turister för att njuta av god mat och dryck i den fantastiska miljön. STÄLLER UPP SIN FISKBIL Något som uppskattas är caféets skaldjurskvällar på torsdagar. De har blivit så populära att de under juli och augusti även kör på onsdagar. Kvällarna anordnas i samarbete med GK Feskarn som ställer upp sin fiskbil med alla läckerheter precis utanför caféet där man sedan får handla de olika skaldjurstallrikarna som finns i olika storlekar. Här finns bland annat färska räkor, honungsmarinerad varmrökt lax, havskräftor, laxpaté samt aioli, olika röror, smör och bröd. Dryck och annan mat köps inne på caféet. Även grillbuffén som caféet kan fixa åt sällskap på minst tio personer har blivit mycket omtyckt. Här får man äta så mycket man orkar och på grillen ligger olika varianter av kött, kyckling, fisk och grillade grönsaker. Potatisgratäng och potatissallad ingår till. ETT RIKTIGT TREVLIGT CAFÉ Denna pärla har utvecklats mycket med tiden – från att enbart ha lättare fika till att idag ha fullständiga rättigheter. Att kunna slå sig ner vid kanalen i denna fantastiska miljö en varm dag med en kall öl i handen eller en god sallad att äta tilltalar många. Lars satsar hårt på att stället ska vara ett av Linköpings trevligaste caféer och han har lyckats mycket bra. Det är väldigt uppskattat av besökarna och blev till och med under ett år framröstat till Linköpings mysigaste café. NOLLTRETTON 45