Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite rosé i kanten Njuter du också av
värmen och solen? Det gör jag, och varma dagar vill jag gärna ha lite lättare och fräschare mat. Så på tallriken blir det mer sallad, mer fisk och framförallt mer primörer. Därför tipsar jag här om några sköna viner att inspireras av till sommarens rätter. Äntligen kan vi lägga kyla och mörker bakom oss. Burktomater och frysta grönsaker får ligga kvar i skafferi och frys för att invänta hösten, för nu har vi massor av färska grönsaker och primörer som väntar på att möta våra smaklökar. Låt oss njuta av sommarens smaker, solen och värmen. Text: Peter Lannesand 5 FINQUES – RESERVA, 2018 2018 / Spanien / Art.nr 73672 / 149:Moussaka i stekpanna Vanlife Kokboken: Eric Tornblad, Carl & Isabelle Waite / Lavender Lit Du behöver (2 portioner) 1 aubergine salt 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 krm kanel 1 nypa chiliflakes 1 tsk torkad oregano eller timjan 1 krm svartpeppar ½ tärning grönsaksbuljong 1 tetra hela tomater 1 pkt fetaost (150 g) 1 tetra gröna eller svarta linser olivolja för stekning "Frågar du mig blir den här rätten ännu godare dagen efter den har tillagats, därför tar jag alltid i lite med portionerna när jag gör moussaka. Allt får plats i en större stekpanna. Har du ingen sådan rekommenderar jag en gryta eller kastrull. Väldigt god ihop med ljust bröd eller en stor sallad." Gör så här: 1. Skär auberginen i kuber eller skivor, kuber kan vara bättre i en mindre panna. Blanda med lite salt och låt stå i minst 15 minuter för att dra ut vätskan. Under tiden hackar du lök och vitlök. 2. Pressa vätskan ur auberginen med händerna eller i en handduk. Det förkortar stektiden avsevärt. Stek i olivolja tills auberginen är gyllene. 3. Flytta ut auberginen i kanterna av pannan och stek löken i lite mer olivolja. Först efter att den fått färg lägger du i vitlöken. 4. Rör ihop allt och tillsätt kryddorna. Stek en kort stund för att låta smakerna blomma. Häll på tomaterna och hacka sönder dem. Tillsätt grönsaksbuljong. Låt koka i 10 minuter. Smaka av. Tänk på att fetaosten kommer att tillföra ganska mycket salt. 5. Tillsätt sköljda linser, skär fetan i kuber och rör ner i stekpannan. Koka upp en gång till och låt stå ett par minuter innan servering. L CHARDONNAY, 2023 2023 / Frankrike / Art.nr 5649 / 109:Detta är en uppfriskande och livlig chardonnay från vingårdar i Languedoc. Bakom L Chardonnay hittar vi Laroche, en erkänd producent i Frankrike, som här har skapat ett vin med solmogen citrus, frisk mineral, lätt stenrök och ett långt, lätt krämigt avslut. Läckert Laroche! Ett spännande rödvin från Katalonien, skapat av bubbelproducenten Perelada på hela åtta olika druvsorter. Druvorna kommer från olika vingårdar där de äldsta är upp till 60 år. Färgen är fylligt mörk, och doften kommer med björnbär och mörka körsbär samt lite läder. Smaken är tät och fyllig med bra syra och frukt. Vinet har tydliga ekfatstoner och klarar lätt av mer lagring för den som gillar mer mogna viner. Perfekt till en höstgryta och glöm inte att spara en slatt till osten efteråt. Sötma Fyllighet Syra Sötma Fyllighet Syra LINKÖPING HAR FÅTT SITT EGET BUBBEL Söderköping, Norrköping, Valdemarsvik och Finspång har det redan – nu är det Linköpings tur att få ett eget bubbel. S 18 NOLLTRETTON öderköpingsparet Anna och Harald von Koch står bakom de olika båda drömde om att ha ett företag och ett roligt projekt ihop. Idén att ge Söderköping ett eget bubbel fick Harald efter att ha sett att hårdrocksgruppen Kiss hade ett eget vin. Det mousserande vinet Sagolika Söderköping kom i juni 2022 och sedan dess har det rullat på med fler städer och fler viner. De samarbetar med en vingård i Tyskland och låter lokala konstnärer måla etiketterna till flaskorna. – Vi älskar gott vin och vacker konst och ville förena dessa två saker. Det är roligt att lyfta olika städer och lokala konstnärer, säger Anna. Lyckliga Linköping är en torr, elegant och ungdomlig sekt som passar bra som sällskapsdryck, stadsvinerna. De till sallader, eller till rätter av fisk och skaldjur. I Lyckliga Linköpings fall är det två Linköpingskonstnärer som varit med och skapat fram- och baksidesetiketterna. Emma Tördahl, är affärsutvecklare på Lundbergs fastigheter, men har länge haft en dröm om att få måla och skapa mer. Gunilla Dahlgren är välkänd författare, kåsör och konstnär, som bland annat skapat ”Lilla Fruntimret”. – Det känns väldigt roligt och ärofyllt, säger Gunilla som nyligen fyllde 85 år. Lyckliga Linköping finns att finna i Systembolagets beställningssortiment här i hela Östergötland och endast i limited edition. (BN) TAITTINGER – PRESTIGE ROSÉ BRUT Frankrike / Art.nr 7898 / 579:Här får du ett bubbel med läskande och livlig karaktär av röda krispiga bär, röd apelsin, vilda hallon och en lätt ihållande textur. Taittinger Prestige Rosé har vässat till sig med åren och aldrig smakat så bra, så mycket… och så gott som nu. Foto: Matilda Söderström Foto: Henrik Nydahl Foto: Privat