Nolltretton 1
Smarriga Text & Foto: Josefine Nilsson Italienska
spett Sommarpinsa Fiskarens Krustader Detta smarriga tilltugg passar lika bra för pinsaälskaren som för pizzaälskaren! Ingredienser 1 pinsabröd • 50 g färskost • salt • peppar Vill du göra sommarens enklaste tilltugg är detta receptet för dig! Dessa spett kräver minimal ansträngning och tidsåtgång men misslyckas aldrig att imponera på gästerna. Ingredienser (12 st spett) 12 små mozzarellabollar • 12 skivor salami 12 miniplommontomater • 1 kruka färsk basilika Crema di Balsamico Gör så här: Trä upp en mozzarellaboll, en skiva salami och en miniplommontomat på små drinkspett. Avsluta med ett basilikablad. Placera spetten på en tallrik och ringla över lite Crema di Balsamico. 100 g tallegioost • 200 g grön sparris • 1 msk honung • ½ citron • 1 dl riven parmesanost 1 burk pesto • basilika Gör så här: Sätt ugnen på 250°C. Lägg pinsabrödet på en plåt med bakplåtspapper och bred på färskosten. Krydda med salt och peppar. Skär tallegioosten i bitar och fördela över brödet. Ta bort den nedersta delen av sparrisen och dela resten i bitar. Koka sparrisen i en minut, låt rinna av och lägg därefter på pinsabrödet. Ringla över honungen. Skiva citronen och lägg de delade skivorna på brödet. Grädda därefter i mitten av ugnen i ca 7 minuter. Ta ut pinsabrödet och klicka pesto på det gräddade brödet, samt strö över riven parmesanost och dekorera med basilikablad. Sommaren förknippas ofta med smaker från havet. Det kan handla om räkor, fisk eller som i detta fall – rom. Dessa krustader passar perfekt för dig som vill bjuda på något som tagit inspiration från de somrigaste smakerna. Ingredienser 24 krustader • 1 ägg • 1 dl grädde • 100 g västerbottenost • salt • peppar • ½ rödlök (finhackad) • 1 dl smetana • 50 g löjrom eller tångkaviar • Färsk dill Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Vispa sedan ihop ägg och grädde och tillsätt därefter västerbottenosten. Smaka av röran med salt och peppar. Placera krustaderna på en plåt och fyll ca 2/3 av krustaderna med oströran. Grädda i ugnen i ca 7-10 minuter eller tills krustaderna har fått fin färg och fyllningen stannat. Låt krustaderna svalna och toppa sedan med smetana, rödlök, rom och dill. Plock´n´Roll Sweet & Salty Toast Paprika Surprise Dessa rullar smakar lika gott för munnen som för ögat. De goda smakerna och den snygga presentationen gör att även den minst kunniga i köket kan imponera på sina gäster och framstå som en mästerkock. Har du svårt att bestämma dig ifall du är sugen på sött eller salt? Med detta enkla tilltugg behöver du inte välja utan kan ta del av det bästa av två världar! Ingredienser (10 st rullar) 10 skivor bresaola • 200 g ricotta • 2 vitlöksklyftor ½ citron • 1 knippe bladpersilja • salt • peppar ½ knippe gräslök • 65 g ruccola • 20 g pinjenötter Gör så här: Rör ihop ricotta, pressad vitlök, rivet citronskal, 1 tsk citronsaft, och grovhackad persilja. Smaka av med salt och peppar. Lägg därefter en klick ricottakräm på var och en av bresaolaskivorna och rulla ihop dem en och en. Knyt en stjälk gräslök runt rullarna så de håller ihop. Vid servering, lägg ruccolan på en tallrik och placera därefter bresaolarullarna ovanpå ruccolan. Strö slutligen över pinjenötter som rostats lätt i en het och torr stekpanna. 36 NOLLTRETTON Ingredienser (ca 15 st) Nymalen svartpeppar • Basilika • Crema di Balsamico 250 g jordgubbar • 2 msk crème fraiche eller gräddfil • 100 g fetaost • olivolja • 1 baguette Gör så här: Skär baguetten snett i ca 1 cm breda skivor. Rosta skivorna i ugn tills de är gyllene på båda sidor. Ringla därefter lite olivolja över de varma brödskivorna efter att du tagit ut dem ur ugnen. Mosa sedan fetaosten i crème fraiche eller gräddfil och bred på brödskivorna. Toppa brödskivorna med skivade jordgubbar samt några basilikablad. Ringla slutligen över lite Crema di Balsamico samt mal över lite svartpeppar. Fastän sommaren kan bjuda på varmt väder kan man en kylig sommarkväll bli sugen på att tugga på något varmt. Äter man dessa paprikor direkt när de kommer ut ur ugnen får man både något värmande och riktigt mumsigt. Ingredienser (8 st halvor) 4 små paprikor • 1 citron • 1 dl paprikafyllda gröna oliver • 100 g färskost • 100 g cheddarost 4 skivor serranoskinka Gör så här: Sätt ugnen på 225°C. Halvera paprikorna och ta bort kärnorna. Rör ihop citronskal, citronsaft, hackade oliver, färskost och riven cheddarost. Fyll paprikorna med röran. Dela skinkskivorna på längden och rulla runt paprikorna. Lägg paprikorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda därefter i mitten av ugnen i ca 20 minuter.