Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Oj vilken härlig ti
d vi går till mötes, både vad det gäller mat och dryck. Man blir alltid lika fascinerad över hur ljus och värme påverkar oss människor, livet kommer liksom tillbaka efter mörker, vinter och kyla. Förhoppningsvis väntar många trevliga tillfällen att umgås med goda vänner och med ett glas gott bubbel i handen. Glöm inte att det finns bubbel som passar till all mat och att det ofta är det perfekta buffévinet. Här kommer några goda dryckestips som jag tycker är väl värda att testa. /Text: Liselotte Andersson GULDKULA Champagne, Frankrike / Art.nr 73077 / 299:Champagnegurun Richard Juhlin har tillsammans med finansmannen Håkan Guldkula tagit fram ett antal Champagner som fått namnet ”Guldkula”. I just denna variant kommer druvorna b la från Dom Perignons ”hemby” Hautvillers och Grand Cru byn Dizy. Extra kul att testa resultatet av det svensk-franska samarbetet. Vinet ligger i Systembolagets beställningsortiment. Doften bjuder på tydlig citrus, grönt äpple, smör & rostat bröd. Vinet är torrt, har en bra syra och lång eftersmak. Njut ett glas som aperitif eller till skaldjur, lätta fiskrätter eller kanske en kycklingsallad. KYCKLINGKLUBBOR MED APELSIN OCH KAPRIS Mitt Medelhavskök - till bords med en italienare och två professorer: Fernando Di Luca, Mattias Jersild / Norstedts DU BEHÖVER: (4 portioner) 4 kycklingklubbor 1 ekologisk apelsin 2 vitlöksklyftor 4 msk kapris 3 msk olivolja, extra vergine 2 tsk salt nymald svartpeppar Kaprisen blir krispig och ger kycklingen en härlig smak tillsammmans med apelsinen. GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 225 grader. Riv apelsinskalet. Skala och riv vitlöken. Hacka kaprisen lätt och blanda allt med olivoljan och saltet. Gnid in kycklingklubborna med blandningen och peppra väl. Lägg dem i en stor ugnsform med lite olivolja i botten. Skär apelsinen i klyftor och lägg brevid. Stek i ugnen i cirka 25 minuter. Kläm över lite saft från apelsinklyftorna och servera. TIPS! Gott att servera med ugnspotatis och massor av grönsaker. Östgötasvamp vinnare av ICA:s Entreprenörspris F ör andra året i rad delades ICA:s Entreprenörspris ut. Ett pris som vill uppmärksamma entreprenörer i hela Sverige och det delas ut i två kategorier. En av dessa är Årets Hälsoentreprenör som tilldelas någon som bidragit till förbättrad folkhälsa. I år kammades den kategorin hem av en östgöte, nämligen Mahziar Namedanian som har startat Östgötasvamp i Linköping. Företaget startades 2015 och odlar D-vitaminberikad svamp inomhus i Linköping. Då D-vitamin är en vitamin som svenskar ofta får i sig för lite av är det extra viktigt att tillsätta vitaminen i kosten för att tillgodose kroppens behov. Mahziar startade företaget då han fick insikten att bara en liten del av svampen som såldes i Sverige även odlades här. Under 2019 kommer bolaget att producera 18 ton svamp per vecka. – Jag är både förvånad och väldigt glad över den här utmärkelsen. Vi håller just nu på att utveckla antioxidantberikade svampar och att uppmärksammas i detta skede är väldigt positivt. ICA är dessutom en viktig distributör och priset innebär ett erkännande som betyder mycket för oss, säger Mahziar. Den andra kategorin är Årets Lokala Hjälte som tilldelas någon som bidragit till förbättrad folkhälsa. I år gick den kategorin till Andreas Wilhelmsson, Magnus Crommert, Christoffer Barath och Erik Lundgren med företaget Ljusgårda, som odlar grönsaker vertikalt. (CL) 18 NOLLELVA Vill man komma lite billigare undan men fortfarande få något riktigt bra i glaset kommer här ett tips från Katalonien. Cava är i princip producerad på exakt samma sätt som en champagne så det är egentligen helt otroligt att den inte kostar mer, då det är en lång och kostsam tillverkning. Självklart med olika förutsättningar vad gäller klimat, jordmån, osv… som förstås avspeglas i slutresultatet. Detta är en ekologisk, ursprungstypisk och välgjord cava från producenten Perelada. Namnet på vinet kommer som en hyllning till alla de världsartister som medverkat vid de konserter som arrangeras av familjen varje år, det sägs att stjärnorna står på kö för att medverka. Knastertorr, mycket frisk smak med citrus, melon, syrligt äpple och mandel. Passar utmärkt till naturella skaldjur, charkuterier, ostar och salta nötter eller mandlar. Sötma Fyllighet Syra PERELADA CAVA - STARS BRUT ORGANIC Empordà-Costa Brava, Spanien / Art.nr 72601/ 109:Foto: Malin Singelsö Foto: ICAs Entreprenörspris 2019