KIA STORY 1
LISEL O TTE S VINTIP S Pulled chicken chipotle 4–
6 portioner Chipotlekycklingen tar bara 5 min att förbereda och sedan in i ugnen. Gör lite större mängd än beräknat så kan du använda det som blir över till omelett, chilaquiles, pasta, rolls med mera. Pulled chicken chipotle är ett perfekt alternativ till pulled pork. 2–4 kycklingbröst, beroende på storlek 4 tomater 1 chipotlechili 1 jalapeño 1 gul lök ½ tsk oregano ½ tsk vitpeppar 1 msk hackad bladpersilja salt och peppar 4 msk olja Tillbehör Tortillabröd Guacamole Koriander Hackad silverlök Picklade körsbärstomater, Lime 1. Sätt ugnen på 150 grader. 2. Placera kycklingbrösten i en ugnsform. 3. Hacka alla ingredienser grovt och lägg i formen. Tillsätt alla kryddor, häll på oljan och rör om. Ställ in i ugnen. 4. Efter 30 min, ta ut formen och försök dra isär köttet med hjälp av två knivar. Går det lätt så dra isär allt, annars ställ in formen ytterligare. 5. När det är klart kan du ställa in formen igen i 10 min på 190 grader för att ge lite yta. Tequilaflamberad lammfilé med rosmarin och stekt lök 4–6 portioner Nikola berättar: När jag var liten brukade min morfar laga riktig husman. Jag kommer inte ihåg alla detaljer men jag minns att det alltid gick väldigt fort och att det var utan krusiduller. Morfar var en snäll gubbe som hade gula pek- och ringfingrar på grund av de starka cigg han rullade för hand. Med keps på huvudet satt han på verandan och sjöng med i Evert Taube-visor som spelades på radion medan han la patiens. Det här är något han definitivt skulle ha lagat om han var mexare. 500 g lammfilé 1 kruka rosmarin 1 klick smör 1 msk tequila 1 gul lök, hackad Salt & peppar Tillbehör Tortillabröd Salsa verde Picklad jalapeño Citronjuice 1. Värm olivolja i en gjutjärnspanna på hög värme. 2. Massera in olivolja i de rumstempererade lammfiléerna, mortla rosmarinen lätt och gnugga in även den i filéerna. Salta och peppra. 3. Lägg försiktigt ner lammet i stekpannan och fräs runt om. När köttet fått en fin yta, häll i tequilan och tänd försiktigt på. Akta fläkten! Food trucks ligger i tiden så dryckerna till är framtagna utifrån trendighet av olika slag. Det är Eko, ursprung Chile och Argentina, som växer starkt på Systembolaget samt en härlig öl bryggd på Champagnejäst och buteljerad i en ”sharing bottle” och försluten med champagnekork! Pulled chicken chipotle El Pollo Loco: Domaine Bousquet Viognier, Argentina Generös tropisk frukt med inslag av mango, aprikoser, citrus och apelsinblom. Eko Art nr 6013, pris 89 kr 4. Lyft ur filéerna, täck med folie och låt vila. 5. Ha i smöret i stekpannan och bryn löken tills den fått fin yta och blivit söt och god. Salta och peppra. 6. Servera med tortillabröd, salsa verde, picklad jalapeño och en skvätt citronjuice. Krispiga friterade grönsaker 4–6 portioner Gå till affären och se vad det finns för fina spröda säsongsgrönsaker. Här har vi valt den vanliga röda chilin och jalapeñon som finns överallt. Säsongsprimörerna vi hittade var broccoli, sparris och haricots verts. 5 röda chilifrukter 4 jalapeños 1 l blandade säsongsprimörer 2 ägg 1 msk torr rub 1 tsk salt 1 tsk peppar Frityrolja 1 dl brödsmulor Tillbehör Majstortillas Kummin- & limecrème, 1. Skär chili och jalapeño på längden och gör detsamma med de andra grönsakerna om det behövs. 2. Vispa äggen i en stor skål och blanda ner örtmixen och salt och peppar. 3. Vänd ner grönsakerna så att äggen täcker jämnt. 4. Värm oljan i en stor kastrull på medelhög värme. 5. Ta upp grönsakerna ur äggen och vänd snabbt i brödsmulorna. Sänk sedan försiktigt ned dem i den heta oljan. Fritera tills grönsakerna fått en gyllenbrun färg. 6. Lyft ur och lägg på papper. Ät som de är och doppa i en kummin- och limecrème eller lägg i en nybakad majstortilla. Tequilaflamberad lammfilé: Casas Patronales Mixtura, Chile Mycket smakrik, stor frukt med inslag av svarta vinbär, plommon, hallon, färska örter med kaffe och chokladtoner i avslutet. Art nr 2100, pris 149 kr Krispiga friterade chilifrukter och jalapeños: Omnipollo Leon, Belgien ale Stor humlearomatisk fräsch smak med toner av apelsin, passionsfrukt, aprikos, grapefrukt, honung och örter. Ölen dricks med fördel i vinglas! Art nr 1693, pris 49:90 kr 750 ml LiseLotte Wanre Östlund är vinexpert och sommelier. KIASTORY 2/2015 41