AMES 1
GORDON RAMSAY Gordon Ramsay är världens mest expo
nerade, mest kände och mest inkomstbringande kock. Ett 30-tal restauranger, TV-serierna och kokböcker gör att Gordon årligen tjänar in 250 miljoner kronor. TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD Gordon, just fyllda 50 år, föddes i staden Johnstone i Skottland. I tonåren var han en talangfull fotbollsspelare i Glasgow Rangers FC. En elakartad knäskada satte dock stopp för fotbollskarriären. Inspirerad av sin mammas kunnande fick Gordon tidigt ett stort intresse för matlagning. Efter utbildning och arbete på ett par skotska krogar flyttade Gordon till London. Här blev det meriterande praktik på de båda stjärnkockarna Marco Pierre och Albert Roux, respektive, berömda restauranger. Gordons talangfullhet gjorde att han kunde komma vidare till Paris för arbete under kocklegenderna Joël Robuchon and Guy Savoy. Marco White erbjöd 1993 Gordon att bli delägare och chefskock för nya Londonrestaurangen Aubergine. Den fick under Gordons ledning snabbt två Michelinstjärnor. Efter ett öppet bråk med de övriga delägarna lämnade han 1998, tillsammans med de främsta medarbetarna Aubergine för att öppna den egna restaurangen Gordon Ramsey i Chelsea. Tre år efter öppnandet, 2001, erhöll restaurangen en tredje Michelinstjärna. MICHELINSTJÄRNORNA ÖPPNADE FÖR Gordon som TV-kock. Med den gapige, bitske men matkunnige Gordon i huvudrollen startade program som Cookalong, Hells Kitchen, Kitchen Nightmares och Masterchef i början av 2000-talet. De blev succéer vilka visats över hela världen. Mycket positivt har hänt inom den gastronomiska världen de tjugo senaste åren där numer Gordons agerande och beteende känns helt passé, vilket också stärks av att hans antal TV-tittare är konstant minskande, VÄRLDSKÄNDISEN GORDON HAR, tillsammans med olika finansiärer, varit involverad i öppnandet av ett 50-tal restauranger och pubar i städer som Dubai, Dublin, Glasgow, Hong Kong, Kapstaden, Las Vegas, London, Los Angeles, Melbourne, Miami, Montreal, New York, Paris, Siena, Singapore och Tokyo. Efter skiftande framgång driver idag Gordon ett 30-tal av dessa restauranger med, efter visst stjärnfall, totalt sex Michelinstjärnor. De har Londonrestaurangerna Gordon Ramsay-tre stjärnor, Pétrus-två stjärnor och Gordon Ramsay at Claridge’s-en stjärna. EN MIDDAG PÅ GORDON RAMSAY Gordons första egna restaurang Gordon Ramsay i Chelsea är, efter snart tjugo år, fortfarande hans bästa. Vid vårt besök var Clare Smyth restaurangens huvudkock. Efter tio framgångsrika år har nyligen Clare lämnat över ansvaret till Matt Abé för att bli chefskonsult för alla Gordons restauranger. VI VÄLJER VID vårt besök sex rätters ”Meny Prestige” samt som vin en flaska Meursault. Efter ett flertal smakrika aptitretare är första rätten bakad gåslever med en Bruschetta, madeiramarmelad, rabarber och persika till, så enkelt och klassiskt gott. Restaurangens specialitet sedan öppnandet, en större ravioli fylld med hummer, havskräfta och lax, toppad med kaviar och serverad i en ljuvlig sås med litet limesmak, är middagens höjdpunkt. Ingredienserna gifter sig helt i både smak och textur. En av de godaste rätter vi ätit! FISKRÄTTEN ÄR EN rökt, perfekt mjäll och litet köttig, hälleflundra från Skottland med krabba på en bädd av cous cous och örtbuljong. Mycket vackert upplagd på tallriken är den rostade grisen med hemgjord korv, kål, potatis, äpple och vårlök. Ostvagnen ger oss möjlighet att välja ut en handfull bra lagrade ostar. Till den rostade grisen och osten drack vi ett glas rött Barolovin. De två desserterna är delikata. Först en krämig citronparfait med bergamott, yoghurtsorbet och frasiga mandelflarn där sött, syrligt och krämigt mötts. Följd av en krispig och god crème brûlée. Till den enkla espresson bjuds praliner i form av vita chokladbollar, tryffel och marmelad. VID DET AVSLUTANDE besöket i köket fick vi med egna ögon se dess perfektion och tillfälle att personligen tacka cheif Clare för en kulinarisk matupplevelse i världsklass. n 45