Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Här kommer lite hös
tviner från ”Vin i kanten”. Vi börjar nu närma oss lite mer höstliga kvällar och då är det mer höstgrytor och lite tyngre mat som ställs fram på bordet, samt givetvis skall man äta lite mer fisk och skaldjur under hösten. Jag har hittat lite härliga viner att förgylla mörka och kyliga höstkvällar med. Första vinet jag hittade är från Portugal, själv är jag väldigt förtjust i viner från landet - både de vita och de röda. /Peter Lannesand Vinkonnässör 8 KEYS - CASA DE VILA VERDE 2014 / Reserva-Portugal / Art.nr 2534 / 119:STEKTA ÄGGNUDLAR MED ÄGG, ZUCCHINI, PAK CHOI, CHILI OCH KORIANDER SAMT JORDNÖTTER OCH SNABBPICKLAD MOROT Ur boken: Fredagskockens bästa vardagsmat / Mattias Larsson / Semic DU BEHÖVER: (4 portioner) 200 g zucchini 2 små pak choi 1/2 chili, styrka efter smak 1 vitlöksklyfta 250 g torkade äggnudlar sesamolja 2 ägg 1 dl japansk soja 1/2 dl oystersås 1 msk risvinäger 1 dl hackade jordnötter salt färsk koriander Snabbpicklad morot: 100 g morot 2 msk flytande honung 2 msk äppelcidervinäger salt GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med att snabbpickla morot: Hyvla moroten med hjälp av en mandolin eller osthyvel. Marinera morotsskivorna i en bunke i honungen och vinägern och smaka av med salt. 2. Dela zucchinin på längden och skiva den i 1/2 cm tjocka skivor. Dela pak choien i fyra delar på längden. Kärna ur chilin och skiva den tunt. Finhacka vitlöken. Tillaga äggnudlarna enligt anvisningen på förpackningen. 3. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Stek zucchiniskivorna, pak choien, chilin och vitlöken i sesamolja i ca 2 minuter. Tillsätt sedan nudlarna och stek vidare i ett par minuter. Knäck ner äggen och rör om. Tillsätt soja, oystersås, risvinäger och jordnötter och stek ytterligare 1 minut. Smaka av alltsammans med salt och blanda ner de snabbpicklade morötterna. strö lite färsk koriander över. Vinet som kommer från Lissabon i Portugal har en härlig smak och är gjort på druvorna tinta roriz, castelão, alicante bouschet och syrah. Druvorna som är inhemska har en bra sötma i smaken och passar perfekt till höstgrytan. Man känner också fatkaraktären i vinet, vilket gör att man gärna kan krydda en del i grytan. Casa de Vila Verde drivs av familjen Santos Lima i femte generation som har bra erfarenhet av vinproduktion. Låt det väl smaka i höstmörkret. Fyllighet Strävhet Syra CHÂTEAU JOLYS - FAMILLE LATRILLE 2015 / Frankrike / Art.nr 5526 / 99:Här har jag hittat ett vitt vin från ett litet område i sydvästra Frankrike, som går under namnet Jurançon Sec. Vinet har en druvblandning av petit manseng och gros manseng som ger vinet en härlig smak av citrus, gula plommon och grapefrukt. Vinet passar till såväl fiskrätter, kyckling eller varför inte till skaldjur. Vinet ger en lång och härlig eftersmak, vilket också inbjuder till att bara sällskapsdricka under trevliga former. BLÅ KOKBOKEN SKA FÅ FLER MÄN ATT VÅGA PRATA OM SIN HÄLSA På Bokmässan nyligen lanseras Blå kokboken som säljs till förmån för Prostatacancerförbundet och synliggör kampen mot prostatacancer. Boken är en del i Mustaschkampen som vill att fler män ska våga prata om och bry sig om sin hälsa. I boken porträtteras tolv kända män när de lagar sina älsklingsrätter och samtalar om livet och deras möten med cancer. För varje såld bok går hela 100 kronor till kampen mot prostatacancer. I Blå kokboken medverkar Bert Karlsson, Börje Salming, David Hellenius, Edward Blom, Özz Nûjen, Gabriel Fors, Ingvar Oldsberg, Oscar Zia, Patrik Sjöberg, Per Elofsson, Ralf Edström och Stefan Sauk. - Den viktigaste anledningen till att män ska våga tala om sin hälsa är att det då går lättare att göra något åt den. Män vill inte ta till sig information om prostatacancer. Därför vet de inte att prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen och att den går att bota om den upptäcks tidigt. Mustaschkampen vill informera om att män över 45 år bör ta ett PSAprov. Den Blå Kokboken är en viktig del av Mustaschkampen och vi hoppas att den blir en julklapp till många män, säger Torsten Tullberg, kampanjledare Mustaschkampen. (KA) 20 NOLLTRETTON Fyllighet Sötma Syra VILLA CONCHI - CAVA BRUT SELECCIÓN Cava-Spanien / Art.nr 81501 / 109:På beställningssortimentet hittar vi denna härliga Cava för endast 109 kronor. Inte nog med att flaskan är ”snygg” så har den även en härlig smak. Druvorna som kommer från mycket högkvalitativa vingårdar i hjärtat av Penedès och ger den en elegant, karaktärsfull och modern Cava. Förutom de klassiska Cava-druvorna Parellada, Xarel.lo och Macabeu finns här även lite Chardonnay. Cavan är elegant, modern och uppfriskande, samt välbalanserad och karaktärsfullt fruktig med toner av citrus och röda äpplen med en god eftersmak av brödighet. Foto: Henrik Nydahl Foto: Jakob Fridholm