Nolltretton 1
MAT & DRYCK Under hösten ökar ofta efterfrågan på
fisk och skaldjur. Kvaliteten på bland annat hummer, räkor, musslor och ostron är högre eftersom havsvattnet blivit kallare, vilket bidrar till att färsk fisk och skaldjur står sig längre. Hösten är också en årstid som bjuder in till mysiga hemmakvällar. Varför inte njuta av en skaldjurstallrik och ett glas vitt vin? - Önskar kunden äta skaldjurstallrik till helgen är Hemköp Lucullus tips att i början av veckan kontakta butiken för att lättare kunna tillgodose kundens önskemål. Fiskdisken erbjuder ett brett sortiment av färska läckerheter från havet, exempelvis färska och rökta räkor, rökta och vinkokta musslor, ostron samt hummer. Ben från kungskrabba är en lyxigare produkt som vuxit i popularitet, säger Jessica Ljung som är fisk- och skaldjursansvarig på Hemköp Lucullus. - Oftast köper våra kunder lite av varje för en spännande och god variation av olika havsråvaror på sin skaldjurstallrik. Ben från kungskrabba är dessutom matigare och räcker gott och väl till två personer, säger hon. På Hemköp är man noga med varifrån havets råvaror kommer och det mesta som man erbjuder över disk är MSC-märkt. - MSC står för Marine Stewardship Council och de driver ett omfattande certifierings- och miljömärkningsprogram med målet att främja hållbara fiskemetoder och bidra till levande hav. Våra råvaror kommer i majoritet från haven kring Skandinavien och från områden där fiske är tillåtet, berättar Jessica och fortsätter; - Några fiskar som många känner till men inte köper är marulk och lake. De är av hög kvalitet och riktigt goda. Har du något tips på fisk i er disk som många inte känner till? - Havsabborrarna Seabass och Seabream. Tilllaga dem helst i folie i ugnen. Sprätt gärna en god blandning i fisken och under skinnet. Till exempel chili, lime, koriander och olivolja. Salta rikligt för mer smak. Annars tycker jag att ben från kungskrabba är något man borde testa, och då gärna som en mer matig havsråvara på skaldjurstallriken. Mexikansk MATEXPLOSION I LINKoPING Text: Kristian Andersson Foto: Jenny Egelstig I november öppnas portarna till Cabo Mexican på Platensgatan 5 i Linköping. Det är en mexikansk restaurang, men med influenser från övriga Sydamerika. Här kan du njuta av tacos, burritos, diverse smårätter, olika varianter av salsa samt klassiska drycker som tequila och mezcal. Bakom projektet står Tuncay Yüksel och Frida Åhman, som tillsammans kommer driva Cabo Mexican. Idéen till att öppna en mexikansk restaurang i Linköping kom från Frida som bott i USA nära gränsen till Mexiko. - Jag hade nöjet att uppleva den mexikanska matkulturen på riktigt med alla sina smaker och dofter, och anledningen till att vi nu öppnar en restaurang i mexikansk anda är för att det enligt oss saknas något liknande i Linköping, säger hon. Cabo Mexican inriktar sig främst på rätter från det mexikanska köket och satsar på smårätter, likt tapas, men med influenser från hela Sydamerika. - Tanken är att våra gäster ska kunna beställa in flera olika smårätter som de tillsammans kan dela på, så som ceviche, chiligryta, tacos, burritos med en mängd olika salsas till och såklart churros. All mat tillagas av handplockad personal med stor kunskap och passion för det mexikanska köket och 22 NOLLTRETTON de använder endast högkvalitativa råvaror. Nachos och majstortillas är hemgjorda och salsan tillreds på traditionellt sätt, säger Tuncay och Frida berättar vidare; - Vi erbjuder dessutom enbart handgjord mexikansk tequila och mezcal samt satsar på lyxiga cocktails. Givetvis har vi också mexikansk öl och sydamerikanska viner att välja bland. Tuncay och Frida förklarar att Cabo Mexican välkomnar alla och erbjuder en annorlunda smakupplevelse i en varm och avslappnad miljö med härliga rytmer från Mexiko. - Inredningen består av mycket textilier, färger och mönster för att skapa en genuin känsla, samtidigt som lokalen självklart är modern, luftig och fräsch. Till oss kan man komma precis som man är för att tillsammans med vänner, familj och kollegor njuta av mat tillagad med kärlek. Något som vi kommer satsa stort på och verkligen tipsar om är vår Taco Tuesday - det vill man inte missa, avslutar Frida. Läckra smakupplevelser med delikatesser från havet Text & Foto: Kristian Andersson