Nolltretton 1
HÄLSA SPECIALISTERNA SOM TAR SIG TID OCH VÄRNAR O
M Ditt Välmående Text: Kristian Andersson Foto: Erika Jägerbrink Amdenta Specialistkliniken på Borgmästaregatan 9 i centrala Linköping erbjuder sina patienter individuellt utformade behandlingar av käkkirurgi och allmäntandvård samt estetiska behandlingar. Här välkomnas du som patient till en varm och trygg miljö där ditt välmående alltid är i fokus. Amdenta Specialistkliniken drivs av Maths Ericson Bellinetto och Angelica Bellinetto, som båda är legitimerade tandläkare och specialister i käkkirurgi med många års erfarenhet från olika kliniker och universitetssjukhus. Sedan de öppnade kliniken i våras har mycket positiv. - Självklart tycker vi det är oerhört kul att de patienter som besökt oss är nöjda över den behandling de fått och att vi lyckats lösa deras problem. Vi strävar alltid efter att ge bästa, möjliga vård utefter patientens behov, säger Angelica och fortsätter; - Vi tar emot patienter på remiss, men det går naturligtvis bra att anmäla sig själv som patient, och vi utför alla slags ingrepp inom tandvård och käkkirurgi som inte kräver sjukhusbunden vård, samt estetiska behandlingar som botox, fillers och tandblekning. EVENTUELLA FRÅGOR FÅR SINA SVAR Något som Maths och Angelica påvisar vikten av är att avdramatisera tandläkarbesök och att erbjuda sina patienter en miljö som skapar lugn och trygghet. - Många är rädda för att gå till tandläkaren. responsen varit Man oroar sig till exempel för att ingrepp ska göra ont eller att ett besök kommer kosta för mycket. Hos oss välkomnas du in i en trygg miljö där du som patient får möjlighet att i lugn och ro ställa de frågor du har. Du får också alltid ett kostnadsförslag innan eventuell behandling påbörjas. Här erbjuder vi ett personligt bemötande i all enkelhet men med hög kompetens, förklarar Maths. Amdenta är en privat specialistklinik i centrala Linköping. Under sommaren har de haft en populär kampanj, något som även fortsätter under hösten. - Vi erbjuder kostnadsfria konsultationer för våra fillers- och tandimplantatbehandlingar, något vi märkt har uppskattats stort bland våra patienter. Vi vill vara lättillgängliga för alla och är en klinik där vi utför allt från det lilla till det stora med den enskilda individen i fokus, avslutar Angelica. Välj råvaror efter säsong för bättre miljö och ekonomi Text: Joakim Löwing Foto: Shutterstock Att äta efter säsong har inte bara en positiv inverkan på smaken – utan även på plånboken och miljön. - Man behöver inte äta allt året om och det är inget farligt att få längta lite efter något, menar Louise Ridderström, verksamhetsledare för Östgötamat. Förr anpassade vi maten efter den säsong som råvarorna fanns tillgängliga och var som bäst. Då fanns inte samma möjlighet att importera färska frukter och grönsaker så vi använde helt enkelt det som fanns. Nu har vi svenskar vant oss vid att kunna käka jordgubbar på vintern och pumpa på sommaren att vi inte längre ifrågasätter hur det är möjligt. Det enorma utbudet som finns i dag gör valen svåra för oss konsumenter - även om vi skulle vilja äta mer säsongsanpassat kan det vara svårt att veta när olika livsmedel är i säsong. - Ta tomater som ett exempel. På den här tiden av året har de svenska tomatodlarna bommat igen för året och butikerna tvingas enbart importera tomater från framför allt Holland och Spanien. Vid längre transporter plockas de ofta omogna och får eftermogna under 40 NOLLTRETTON resans gång, vilket påverkar smaken negativt. Dessutom kan importerade grönsaker vara besprutade, väljer man eko är risken liten, menar Louise Ridderström. Hon berättar vidare: - Det finns ett värde i att avstå från vissa livsmedel delar av året och få längta lite efter dem. Låter det inte bättre att välja ett billigare, godare och mer miljövänligt alternativ under en del av året, i stället för att äta ofta smaklösa och dyrare livsmedel som inte är i säsong? En sallad behöver nödvändigtvis inte alltid bestå av sallad, tomat och gurka. - Jag har ett väldigt gott recept där man tar vara på säsongens skörd i Sverige. Hyvla en palsternacka i lövtunna skivor, blanda med ädelost, rödlök eller purjolök, päron, rapsolja och äppelcidervinäger. En jättegod sallad till maten utan de mest vanliga ingredienserna, tipsar Louise. SÄSONGSMAT OKTOBER-DECEMBER: Grönsaker: Blomkål, brysselkål, grönkål, kålrot, stjälkselleri, gulbeta, jordärtskocka, lök, morötter, palsternacka, potatis, vitkål, spenat, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, broccoli. FRUKT: Äpple, päron. KÖTT OCH FISK/SKALDJUR: Älg, rådjur, vildsvin, lamm, abborre, gädda, gös, sill, hummer, kolja, röding.