NG Öresund 1
FINÖL, VINÖL OCH BAKISÖL Att det traditionella vi
nlandet Italien har så många mikrobryggerier är en överraskning för många. Hantverksöl är ett nytt exploderande fenomen i Italien, men landet hamnar ändå på en tredjeplats i Europa med sina 597 bryggerier. Vi har besökt ölfestivalerna Fermento i Tarquinia och A Tuscia Birra i Montefiascone. TEXT OCH BILD: DANIEL GAHNERTZ MIKROÖLEXPANSIONEN I ITALIEN har lite överdrivet gått lika snabbt som det tar att hälla upp en stor stark. På drygt tio år har Italien seglat upp som trea i Europa på hantverksbryggerilistan, efter utpräglade ölländer som Storbritannien och Tyskland. Alla regioner från norr till syd producerar numera öl i mindre kvantiteter och till och med San Marino stoltserar idag med ett utmärkt bryggeri. Det existerar en och annan veta-bästmuppig hantverksölhipster, men i stort sett alla har en italiensk inställning till sin produktion, tillbakalutad som en brassestol i liggläge. De förstår att detta är en trend och i Italiens kristider provar många lyckan och kombinerar sin passion med klirr i kassan. Vi hoppas dock att detta är en trend som kommer att utvecklas och fördjupas till en tradition. Under sommarmånaderna hålls mängder med olika ölfestivaler i Italien och klientelet domineras av människor under 25 år, men det roliga är att även barnfamiljer och pensionärer trängs bland ölkranarna. 42 NÖJESGUIDEN | NR 10, 2018 FESTIVALEN FERMENTO ÄGER rum i kuststaden Tarquinia i provinsen Viterbo ungefär tio mil norr om Rom. 13 olika ölproducenter står luftigt utspridda längs med strandpromenaden och många strandbesökare kommer upp direkt från stranden i skymningen för att låta sig väl smaka av några av de 65-70 olika ölsorterna. Ljuset är magiskt och på en av scenerna soundcheckar ett av banden inför kvällens kommande konsert. Den salta vinden blåser i ansiktet och plötsligt börjar törsten vråla som en svenskefylla nerifrån magen. Bilen behöver benzina! Nu sätter vi igång och fuktar svalget och smaklöksonanerar. ETT AV DE intressantaste bryggerierna, Rasinia, har sitt säte i Toscana och producerar ölet Cudera, en Italian grape ale. Ölet innehåller druvsaft och smakar som en frisk och distinkt blandning av öl och vin; först kommer maltens uppiggande beska, sedan tar vinets syrlighet över. Alkoholhalten är nio procent, och Cudera gör sig bäst tillsammans med rött kött, lasagne och lagrade ostar. Roligaste namnet står bryggeriet In bocca al luppolo för. In bocca al lupo betyder ordagrant ”i vargens gap” och brukar användas när man ska önska någon lycka till inför en utmaning. Luppolo betyder humle. Det visar sig också att de två bryggarna är ena riktiga skojare, men som givetvis tar bryggandets ädla konst på allvar blodigare än en rå bistecca Fiorentina. Deras IPA är lika frisk som skymningsbrisen. BIRRA AMÉNA FRÅN regionen Umbrien har tagit sitt namn från det italienska namnet för ”Grand tour”, en resa som tänkare och konstnärer från Europas nordligare delar brukade göra i Italien för dess skönhet och för att få inspiration. Ölet Spiravènto är ett bière blanche med en klar gul färg och ett gult skum så tjockt att det nästan påminner om grädde. Det knappt femprocentiga ölet smakkombineras bäst med fisk och skaldjur, men även med olagrade ostar och vitt kött. Ölet Assisium marknadsförs som ett optimalt aperitivoöl och som idealt ”dagen-efter-öl” eftersom det är extremt lättsmält. En undrar hur Systembolaget skulle reagera om man skulle försöka marknadsföra ett öl som dagen-efter-öl. Man skulle mötas av samma min man brukar mötas av ifall man beställer en stor stark av en hipster. Bryggeriet Itineris ligger i provinsen Viterbo och producerar hela tio olika och varierande ölsorter. Francigena (som fått sitt namn av pilgrimsleden från Canterbury till Rom) är ett klart öl i trappiststil. Den mjuka lite söta smaken gör det till ett perfekt meditationsöl. Med tanke på att alkoholhalten är över åtta procent så blir meditationen mycket djup mycket snabbt. Återigen svenska Systembolagets citronätarmin. Ölet Tribe Whiskey infused är ett birra rossa (rött öl) på nio procent med en distinkt rökig ekträsmak och en torr eftersmak. BRYGGERIET BIRRA BELLÀZZI kommer från Bologna i Emilia Romagna och finns