NG Öresund 1
Krog HAN SKA SÄTTA LANDSKRONA PÅ VÄRLDSKARTAN Sve
rige kan få en världsmästare i pasta, jordklotets kanske mest älskade basrätt och världsmästaren kan komma att bli Ludvig Salovuo från lilla Landskrona. TEXT: FILIP BEIJER DEN 24-25 OKTOBER är det dags för Pasta World Championship i Milano, en tävling som pastagiganten Barilla ligger bakom. Världens bästa unga pastakock ska utses och Ludvig Salovuo från restaurangen Nils Holgersson är en av de som kommer att tävla. FÖRRA ÅRETS VINNARE Accursio Lotà från San Diego i USA har sina rötter i Italien och jobbar på en italiensk restaurang som utsågs till stans bästa 2016. Konkurrensen om guldmedaljen är hög men det kanske är helt rätt tid att sätta Landskrona på pastakartan. Tävlingen är uppdelad i tre utslagningar. En där kocken ska presentera en signaturrätt, en improvisationsdel och i finalen ska den klassiska pastarätten spaghetti pomodoro tolkas. NÄR NÖJESGUIDEN NÅR den lovande kocken har han fullt upp med allt annat än just världstävlingen. Nils Holgersson övergår till Hotel Öresund på Stadskajen och vi når en något busy Ludvig Salovuo som förbereder invigningen som går av 72 NÖJESGUIDEN | NR 10, 2018 stapeln dagen efter vår intervju. – Vi har haft ett helt hotell att flytta och det är svårt att förstå hur mycket arbete och grejer det egentligen är. Men jag försöker ta en eller två timmar innan eller efter jobb där jag tränar. Jag känner mig säker med min signaturrätt, det är mest improvisationen jag känner mig orolig inför, säger Ludvig Salovuo. MEN EFTER INVIGNING är det bara att ladda om. I två dagar ska han tävla med världens bästa pastakockar och då gäller det att vara på hugget för att imponera på den Michelin-belönade juryn. – Det känns ganska galet. Det är min första tävling så jag är sjukt nervös. Ännu mer nervöst när jag vet om hur duktiga kockar jag kommer att möta, jag är definitivt en underdog. Men oavsett vad så ska jag bara dit och köra min egen grej och försöka komma med något nytt. Jag förväntar mig stor konkurrens. Jag är yngst och har minst erfarenhet men jag ser bara tävlingen som en bra erfarenhet. KÄRLEKEN TILL JUST pasta kommer ifrån familjen och middagarna hemma har ofta byggt på olika pastarätter. – VI HAR ALLTID lagat mycket pasta i min familj och lagar jag mat själv så lagar jag nästan bara pasta. Det absolut bästa jag vet är en riktigt bra lasagne. Hur gör du din pasta bolognese? – Min bolognese är ganska simpel. Jag skippar gärna morot och selleri och kör fullt fokus på tomat. Jag fräser lök, vitlök, blandfärs och tomatpuré. Guanciale eller pancetta om man vill lyxa till det. Lite rödvin om jag känner för det. I med fint krossade tomater och kalvfond. Koka ner det och smaka av med salt och peppar, färsk basilika, socker och eventuellt balsamvinäger för syra. VI FÅR HELT enkelt hoppas att pastafrosseriet på hemmaplan håller måttet bland världskockarna i Milano om några veckor och att nervositeten övergår till kreativitet när det kommer till inspirationsdelen. Hur det än går, så kommer Ludvig att fortsätta som kock framöver. Var ser du dig själv om om tio år? – Oj, vilken svår fråga. Min största dröm är att starta eget med en originell idé. Gärna med nära vänner och familj. Det är väl något sånt jag ser mig själv göra, avslutar Ludvig Salovuo.