NG Öresund 1
Krog Malmö Bäst just nu Det bästa med den här spa
lten är att jag tvingas bortse från det deppiga med att hösten kryper sig närmre och närmre. Så den här månaden passar jag på att tipsa om krogarna som gör sig bäst i den grå och regniga Malmöhösten. RESTAURANG MÖLLAN Hörnet av Bergsgatan 37C & Kristiandstadgatan 4, restaurangmollan.se Tända ljus, mörk träinredning och anor från långt tillbaka gör att Restaurang Möllan är min favoritplats att möta mörkret på i hösttider. Husmanskosten är oftast mycket bra och personalen alltid trevlig. Man känner sig välkommen helt enkelt. Öppet: 16-00 METRO Ängelholmsgatan 14, metropamollan.se Varken Metro eller ovan nämnda restaurang är särskilt lockande på sommaren eller våren. Då slåss man istället för en plats på deras uteserveringar. Men på samma sätt som med Restaurang Möllan lockar myset inne på Metro när man strosar förbi med kalla och blöta strumpor i sina sneakers utanför. Öppet: tis-sön 17-01 CONDECO Södra Tullgatan 4, condeco.com Kön är förvisso oftast lång och otaliga gånger har jag druckit upp min kaffe lite för snabbt för att barnskriken blivit lite för många. Condeco lockar ju barnvagnsfolket. Men samtidigt är det ändå en av stans bästa platser, den där ovanvåningen, där man kan burra upp sig i en fåtölj och ta en varm dryck, eller en öl, och bara titta på folket som går på stan i blåsten och fryser. Öppet: mån 8-20, tis-tor 8-21, fre 8-22, lör 9-22, sön 9-20 BÔRU BOWL Kärleksgatan, borubowlbar.com 5 Det har gått ett halvår sedan pokérestaurangen Bôru Bowl Bar slog upp portarna på Kärleksgatan, en riktig drömadress att öppna upp en restaurang på. Inte bara för det fina namnet, utan också för att Kärleksgatan blomstrar av nytt liv och nyöppningar mellan Davidshallstorg och gågatan mitt i centrala Malmö. Sedan starten har restaurangägarna Hanna Meyer och Linus Sjöstrand jobbat stenhårt och när vi kommer på anonymt besök berättar Linus att han jobbat sex månader i sträck, utan att ta en dag ledigt. Regnet öser ner utanför och vi är de enda gästerna framåt kvällskvisten, strax innan restaurangen ska stänga. Huvudfokus på Bôru Bowl är lunchen och de stänger redan 19, men har inga problem med att börja servera oss trots att det bara är en halvtimme till stängning. Menyn består av trendiga och på pappret hälsosamma bowls med sushiris 66 NÖJESGUIDEN | NR 10, 2018 som standardbas. Det går dock fint att byta ut riset mot sjögräsnudlar, rödkål, spetskål babyspenat eller yuzy soy om man skulle vilja det. Nio alternativ med namn som Wasabi salmon, Tofu wasabi, Crispy pork och Baked salmon finns att välja mellan. Vi snackar kål, kimchi, koriander, picklad rättika och diverse dressingar och toppings. Vi väljer en Crispy pork med extra pork (179kr) och en Aburi salmon med lätt grillad 24-timmars lax på sjögräsbotten (139 kr) istället för ris, efter rekommendation från kocken. Dricka på detta: En ljus kinesisk rislageröl, Tsingta (69kr) och en Kirin Ichiban (69), en japansk lageröl, även den ljus. Den förstnämnda bowlen smälter i munnen med sin 12-timmars rimmade och rostade grissida. Jag är glad att jag tog mig i kragen och valde ”extra pork” eftersom jag är hungrig och detta var utsökt. Den hemgjorda kimchin är smakrik och har inslag av hetta som kombineras fint med det syrliga picklade äpplet och fänkålen. Att lyssna på kocken och ta sjögräsnudlar till lax-bowlen visar sig vara rätt val eftersom det samlar upp smakerna i botten på skålen. Båda rätterna var mättande och det är alltid ett gott tecken när man tittar på varandra instämmande efter att man ätit upp och säger ”hit får vi gå snart igen”. Det märks att ägarna jobbat hårt för att få igång bowlbaren och att det är lite folk när vi är här beror nog snarare på vädret och på tidpunkten. Men det skadar väl inte att komma med en rekommendation, för det här var riktigt gott (om än lite dyrt för en lunch) och vi hoppas att Hanna och Linus kan ta någon dag av välförtjänt ledighet snart. Öppet: tis-fre 12-15 samt 16-19, lör 12-18 KV. ÅKERN Nobelvägen 73B, kvarteretakern.com Den lite finare kvarterskrogen på den vältrafikerade Nobelvägen är ett hett tips om man vill ut och äta en fredag i oktober. Personligen älskar jag kontrasterna mellan den brummande och hektiska gatan utanför och den lantliga mysstämningen med levande ljus på insidan som bara skriker ”Kom in!”. Öppet: tis-tor 17-23, fre-lör 17-00 FILIP BEIJER filip.beijer@ng.se