NG Öresund 1
representerat på både ölfestivalen Fermento i Tar
quinia och A Tuscia Birra (ATB) i Montefiascone, vackert belägen vid Europas största vulkansjö lago Bolsena. Tuscia kallas området i norra Lazio, södra delen av Toscana och västligaste delen av Umbrien. Landskapet är vackert böljande och extremt bördigt, med stora odlingar av vin, oliver, frukt och grönsaker. Ölfestivalen i Montefiascone skiljer sig mycket från de öppna luftiga ytorna i Tarquinia. I Montefiascone har bryggerierna flyttat in i små cantinor på bottenplan i de vindlande och ibland trånga medeltida gränderna. Bellàzzi är ett av de mest innovativa och vågade bryggerierna. De har fått pris från rörelsen Slow Food för sitt fantastiska Saison Jana. Varje öl har sin tecknade person och Jana är den där svårmodiga alltid svartklädda typen med basker. Kanske är hon den ständigt missförstådda poeten eller också sjunger hon i något band som spelar hellre än bra, bara de får yla ut sin 25-årsångest. Egentligen klingar detta falskt med ölets gudalika arom. Eller så är smaken vad Jana söker – någon annan upphöjd och vacker dimension av tillvaron som varje sann konstnär kan få ynnesten att skymta några sekunder vartannat till vart tredje år. – Detta öl är en av våra storsäljare, säger Federico som är en av de två delägarna. Det som gör ölet unikt är att de tillsatt den speciella citrussorten Pompia från Sardinien. – Som du känner har ölet en friskhet, som påminner lite om citron, säger Federico. Prisa ölguden! Några av Montefiascones många volontärer under ölfestivalen kommer in med flera öllådor och några kegs. Federico på Bellàzzi bjuder 16-17-åringarna på varsin öl. De går stolta ut sippandes med skum i vespamustascherna. Organisationen på ATB i Montefiascone är beundransvärd och att volontärungdomarna inte fyllnar till och ställer till med bråk, bröl eller annat elände är ett under. Här finns en stolthet i att hålla ihop och anstränga sig för det gemensammas bästa inom rimliga ramar under en fyradagarsperiod. I EN NÄRLIGGANDE cantina håller bryggeriet Terre di Faul till. Brewmaster och grundaren Filippo Miele sköter företaget tillsammans med en anställd. Bland deras regalskepp finns cream ale-ölet Midnight Sunset och den humlefriska IPAn American Pop. Terre di Faul grundades 2014 och producerar 50 000 liter per år. Även om de exporterar till Tyskland så är den lokala förankringen den viktigaste företagsfaktorn. – De största kunderna är barer och restauranger i Lazio. Svenska Systembolaget var intresserade av mina öl, men de ville betala 0,8 euro per flaska, vilket knappt skulle ge mig någon vinst eftersom jag är en såpass liten producent. Jag vet dessutom hur dyrt alkohol är i Sverige, säger Filippo. ETT ANNAT BRYGGERI är Free Lions med Andrea Fralleoni som grundare. Han har företagets första logotyp, två stiliserade lejonhuvuden, tatuerade på underarmen. Passande eftersom ett lejon även ingår i Viterbos stadsvapen. – Den lokala marknaden är givetvis viktig för oss, men vi exporterar även till England och Spanien, säger Andrea. Free Lions deltar i upp till sju ölmässor per år, vilket betyder mycket för att vidga marknaden. – Här på A Tuscia Birra har vi sålt ungefär 250 liter öl på tre dagar, säger Andrea. Dubbel-IPAn Big Zombie på åtta procent är en av deras storsäljare. – Den är frisk på sommaren. Fast, tillägger Andrea, den passar givetvis lika bra alla årstider! NR 10, 2018 | NÖJESGUIDEN 43