NG Sthlm 1
Krog Bäst just nu CHEZ JOLIE Ingmar Bergmans gata
2, chezjolie.se Mikael Einarssons laguppställning på den lyxiga storstadsbistron tolkar det franska köket på bästa sätt. Öppet: mån-tis 11-24, ons-fre 11-01, lör 11:30-01.00. KVALITETSKAVIAR OCH KALLA DRYCKER Vi provar högoktanig kaviar, champagne och en cocktailmeny baserad på Dry Martini i Nordens första kaviarshowroom. TEXT: PELLE TAMLEHT DET ÄR GIVETVIS inte den orangea tubvarianten som åsyftas i rubriken, utan sedan månadsskiftet kan Stockholmare och tillresta avnjuta tillagade avsmakningsmenyer uppbyggda kring caviar och löjrom på Sturegatan 20. DEN SOM INTE har tid för en längre sittning kan man alltid svänga förbi och greppa några snabba kanapéer i farten, alternativt köpa med sig en burk från kaviarkylen. - Vårt mål har varit att skapa Nordens centrum för kaviar, en plats där man får lära sig mer om denna ljuvliga premiumprodukt. Därför är vi otroligt stolta över att ha Nordens bredaste utbud inom rom och kaviar, säger Carol Chmaissani, grundare och kaviarexpert. SOM GASTRONOMISK LEDARe har man rekryterat Anders Isaksson som återvänt till sverige efter många års arbete utomlands, däribland på en tvåstjärnig krog i Paris. Utöver erfarenhet från internationella restaurangkök har han även tävlat med Svenska Kocklandslaget. Han är just nu med i det svenska Bocuse d'Or teamet som skall tävla i VM år 2023. – Med den passion vi och Anders delar för premiumkaviar och löjrom har vi tillsammans skapat en otrolig smakupplevelse, menar David Gard som är grundare och kvalitetsansvarig på Quality Caviar Stockholm. 82 NÖJESGUIDEN | NR 10, 2022 ÄVEN PÅ DRYCKESSIDAN hittar vi en tungviktare i form av Andres Leon, som har tagit fram en cocktaillista till stor del baserad på Dry Martini. – Det ska vara rena smaker som inte tar över för mycket, förklarar Andres. Utöver cocktails består dryckesmenyn – föga förvånande – till största delen av Champagne och vodka. SHOWROOMET HAR ETT fåtal bokningsbara bord för fyra personer styck, men även ett gäng barplatser för drop-in. De erbjuder såväl mindre rätter som snacks som en QUALITY CAVIAR STOCKHOLM grundades 2019 av kaviar- och löjromsexperterna David Gard och Carol Chmaissani. Företaget erbjuder ett brett sortiment av kaviar och löjrom av högsta kvalitet, och alla produkter levereras utan mellanhänder, samt testas och undersöks av ägarna. Quality Caviar Stockholm är det enda varumärke i Sverige, förutom en störfarm, som har tillåtelse av Jordbruksverket att packa om och gradera störkaviar. Öppettider showroom: ons-fre 16-00, lör 17-00. Butiken är öppen vardagar 11-18 samt lördag 12-17. A BOWL & PLATES Blecktornsgränd 8, abowlandplates.se Utökad meny och namn på Mariabergets pärla till krog, som inte längre bara är ett hål i väggen. Öppet: mån 11-15, tis-tor 11-15 samt 17-22, fre 11-15 och 17-23 och lör 17-23. OLLIE Jakobsbergsgatan 21, olliristorante.se Att familjen Ingrosso tar allt större andelar av krogstockholm är väl inte direkt någon hemlighet. Ett av de senaste tillskotten är hajpade Ollie. Öppet: mån-sön 16-sent FRÄMMAT Dalagatan 54, frammat.com När suget efter en bakgata i Paris blir för stort är det skönt att man kan stilla det genom att ta tunnelbanan till Odenplan. Öppet: mån-tor 17:30-23:00, fre-lör 17-23. GAZZA Hornsgatan 66, gazza.se Flitens lampa lyser med ett stadigt sken på Hornsgatans pastafabrik. Öppet: mån–fre 17-00, lör–sön 13-00. DET HÄR ÄR KAVIAR Kaviar består av saltad och ibland rökt fiskrom från stör. Traditionellt används termen endast om rom från vild stör från Kaspiska och Svarta havet. Lite beroende på land kan kaviar också referera till rom fiskar som lax, regnbåge och vitfisk. Råvaran serveras generellt på skedar av pärlemor, för att inte påverka smaken av kaviaren. I Sverige används begreppet också bredare om processad smörgåskaviar med rom från torsk. PELLE TAMLEHT pelle.tamleht@ng.se