NG Sthlm 1
Krog KROGNYHETER Nyheter i korthet från krogens u
nderbara värld. TEXT: REDAKTIONEN HÄR ÄR HÖSTENS SPELNINGAR PÅ VASSA EGGEN Spelschemat för Stureplans nya livescen fylls på kontinuerligt. I VECKAN SPELADE Lisa Miskovsky som hemlig gäst på Vassa Eggens nya livescen, och hösten bjuder på såväl fler hemliga gästartister som skivreleaser och showcase. REDAN UNDER PREMIÄRKVÄLLEN bjöds det på gästspel av såväl Magnus Carlsson (Weeping Willows) som The Wannadies, vilket ger ett hum om vilken nivå på gästerna det blir även under kommande Live Sessions. KOMMANDE SPELNINGAR oktober 11 - Lätta Fötter Blåa Knän 12 - Live Sessions, hemlig gäst 13 - Raindear 19 - Broder Henrik Rapp 20 - Pariserhjulet 21 - Lennixx 26 - Live Sessions, hemlig gäst 27 - Emilia Pantic 29 - Bella Winth november 2 - Then Argus 2 - Jacob Douglas 9 - Live Sessions, hemlig gäst 10 - Electric Sweethearts 11 november - Glashus 15 - Selma & Gustav 16 - Tiger 23 - Live Sessions, hemlig gäst 25 - Stormavd december 7 - Live Sessions, hemlig gäst Fler spelningar tillkommer under hösten. PÅ LUNCHEN SERVERAS precis som tidigare bowls, men under kvällstid satsar A Bowl & Plats, som krogen numera heter, på en ambitiös kvällservering med smaker från hela världen. – Vi har gått från ett ställe på 19 kvadrat med två anställda och med öppettider från 11–16 till nästan 100 kvadratmeter, tolv anställda och öppettider mellan 11–23. Dessutom med separata menyer för lunch och kväll. RIMA OCH SAMIR har båda ursprung från Mellanöstern och använder gärna smaker och kryddsättningar som har präglat deras barndom. – Vårt shawarmakryddade lamm med ris i en skål var en succé från start och vår kyckling slog alla rekord. Intresset för mat och dryck i kombination har alltid varit ett stort intresse för oss, och i och med satsningen på vår kvällsservice har vi också jobbat fram en spännande vinlista som passar vår mat. Mat som har skapas genom barndomsminnen och favoriträtter, avslutar Rima. A Bowl & Plates ligger på Blecktornsgränd 8. NYA TIDER PÅ A BOWL & PLATES Inte bara bowls på Mariaberget. EFTER SEX ÅR på Blecktornsgränd har det som började som ett hål i väggen utvecklats till fullfjädrad krog. Den fulländade resan till a la carte-meny markeras även med ett namnbyte. – När vi öppnade A Bowl var vi väldigt begränsade kring hur vi kunde använda lokalen. Vi kunde endast koka eller ånga råvaror och hålla öppet under dagtid. Vi fick inte heller ha något alkoholtillstånd. Trots begränsningarna levde vi redan då vår dröm i att få driva en egen restaurang, berättar Rima Ismail som äger restaurangen tillsammans med sambon Samir Kersh. SUSHI YAMA I REKONSTRUKTION Den stora sushijätten är i trubbel. DEN SVENSKA SUSHIKEDJAN Sushi Yama har växt i en rasande takt de senaste åren, och klockar idag in på dryga sextiotalet restauranger. Nu har de emellertid tvingats ansöka om rekonstruktion, en ansökan som avslogs i Tingsrätten men nu har godkänts i Hovrätten. – En stor faktor är att över 50 procent av våra restauranger återfinns i köpcentrum eller i citylägen, vilket innan pandemin var ett framgångskoncept. Dessa har berörts signifikant av restriktioner, minskade gästflöden, förändrat gästbeteende och arbete hemifrån, skriver medgrundaren Sargon George i en kommentar till nättidningen Breakit. SUSHI YAMA GRUNDADES 2008 av bröderna Sargon och Ninos George. För två år sedan gick riskkapitalbolaget Litorina in som majoritetsägare. De senare äger också en stor del av hamburgerkedjan Brödernas. 84 NÖJESGUIDEN | NR 10, 2022