KIA STORY 1
LISEL O TTE S VINTIP S Fredag Biffsallad med svar
tkål och sesam (4 portioner) Svartkål kallas även palmkål och är en korsning mellan grönkål och savojkål. Får du inte tag i svartkål går det lika bra med savojkål. 600–800 g ryggbiff ½ påse svartkål (ca 125 g) 3 msk sesamfrön 2 msk rapsolja salt, svartpeppar ur kvarn Marinad 2 vitlöksklyftor 4 msk flytande honung rivet skal och saft från 1 lime 4 msk japansk soja 4 msk ostronsås 1. Skär biffen i tjocka strimlor. 2. Skala och finhacka vitlöksklyftorna till marinaden. Blanda honung, vitlök, limeskal och limesaft, soja och ostronsås i en bunke. Lägg i köttet och ställ det åt sidan för att marinera i 5–10 minuter. 3. Skär svartkålen i grova strimlor. Rosta sesamfröna i en torr panna på medelvärme. 4. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja. Ta upp köttet ur marinaden (spara marinaden) och stek det hastigt i 3–4 minuter. Tillsätt marinaden, kålen och sesamfröna på slutet och smaksätt med salt och svartpeppar. Servera direkt. Lördag Currykyckling med sötpotatis, rostade kikärter och mynta (4 portioner) Jag älskar att laga allt i en gryta så att ingredienserna får hjälpas åt att sätta smak. 1 stor kyckling 2 sötpotatisar 1 gul lök 1 hel vitlök 3 msk stark madras curry 1 tsk hela svartpepparkorn 1 msk gula senapsfrön ½ tsk grön kardemumma smör och olivolja till stekning skalet från 1 citron (tunt skalat med potatisskalare) saften från ½ citron 1 liter vatten eller kycklingbuljong maizena + vatten havssalt Till garnering och servering 1 dl grovt krossade rostade kikärter (finns bland hälsogodiset i affären) 1 knippe färsk mynta 2 dl naturell yoghurt (10 %) naanbröd 1. Stycka kycklingen i ungefär åtta delar. Skala sötpotatisen och skär den i grova bitar. Skala och klyfta löken och dela den hela vitlöken tvärs över. 2. Fräs curry, svartpeppar, senapsfrön och kardemumma i lite smör och olja i ett par minuter i en stor gryta. Tillsätt kycklingdelarna och bryn dem lätt runtom i currysmöret. 3. Tillsätt lök och övriga ingredienser och slå på vatten eller buljong så att det knappt täcker. Låt koka upp under lock och sjud sakta i 30–35 minuter tills köttet lossnar från benet och potatisen är mjuk. Red av grytan med lite maizena. Smaksätt med salt. 4. Toppa grytan med kikärter och myntablad. Servera gärna med yoghurt och varma naanbröd. Söndag Grön smörgåstårta med varmrökt lax och avokado (8–10 bitar) Den godaste smörgåstårtan är den som får stå till sig ett tag, gärna över natten. Men vänta i så fall med garneringen till strax före servering. Landgångsbröd (ca 520 g) 1 avokado 10 små fina tomater Laxfyllning 700 g varmrökt lax (spara 100 g till dekoration) 4 msk majonnäs Äggfyllning 8 kokta ägg 2 askar gräslök (à ca 30 g, spara lite till dekoration) 2 msk dijonsenap Grönt täcke 2 avokador 300 g gröna ärter 2 tsk salt 5 droppar grön tabasco Fyllningarna 1. Krossa laxen till laxfyllningen med en gaffel och blanda med majonnäsen. 2. Hacka äggen och gräslöken till äggfyllningen och blanda med senapen. 3. Täck en lagom stor bricka med plastfolie och lägg några bröd ovanpå. Bre ut hela laxfyllningen på brödet. Lägg ut ytterligare ett lager bröd och bre ut äggfyllningen på brödet. Lägg på det sista lagret bröd och tryck till lite försiktigt. Lägg plastfolie över smörgåstårtan och ställ in den i kylen. Grönt täcke 4. Dela, kärna och gröp ur ur avokadorna. Mixa avokado och ärter i matberedare eller med stavmixer till en slät grön puré. Smaka av med salt och tabasco. Servering 5. Ta ut tårtan ur kylen. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur fruktköttet och skär det i klyftor. Skär tomaterna i tunna skivor. Bre det gröna täcket på tårtan. Dekorera med lax, avokadoklyftor, gräslök och tunt skivade små tomater. Biffsallad På trendiga Mallorca har man gjort vin sedan romartiden. Så länge har inte Marciá Batle gjort vin, men väl sedan 1856. Marciá Batle Crianza 2011 är ett välbalanserat och elegant vin med generösa toner av bigarrå, plommon och mörk choklad. Art nr 2704, pris 101 kr Currykyckling Till heta smaker behövs lite sötma alt. en god, kall lager (öl). En av Systembolagets trotjänare från Weingut Dr Loosen i vackra Moseldalen är Dr L Riesling 2014. Pigg och fräsch frukt med inslag av päron, honung och citrus och en relativt låg alkohol gör detta vin väl lämpat till asiatiska rätter med hetta. Art nr 7218, pris 83 kr Vill man ha en dryck som svalkar när maten är het köp Peroni Nastro Azzuro. Från Italien kommer denna ljusa lager med fräscha fruktiga toner av citrus och örter och en snäll liten beska i avslutet. Art nr 1418 pris 16,30 kr Grön smörgåstårta Ett härligt bubbel ger lyxig festkänsla och från Veneto i Italien kommer ett utmärkt söndagsalternativ, Castelforte Prosecco Extra Dry. Torrt, fräscht och fruktigt med fina bubblor och smak av päron, melon och citrus. Art nr 7720, pris 81 kr LiseLotte Wanre Östlund är vinexpert och sommelier. KIASTORY 1/2015 41