AMES 1
PÅ TJÄNSTERESAN Malmö Stockholm BETINGAD RÖRELSE
I MALMÖ SANDHÄXAN BLIR STRANDHÄXAN TEXT: REDAKTIONEN FOTO: PRESSBILD Vanligtvis serverar Sandhäxan oblyga mackor i en trång Vasastanlokal med permanent kö längs kvarteret. I sommar brer smörgåsverksamheten ut sig på Djurgården och gör plats för hundratals glutentusiaster i brassestol. Det är tidigare restaurang Sjöcaféet intill Djurgårdsbron på Djurgårdensidan som har fått nya ägare och restaurangen byter namn till, trumvirvel, Djurgårdsbron. Köparna är koncernen Burgsvik Group som bland annat äger Boulebar. Utöver restauranglokalen ingår gräsytan som vetter mot vattnet i ägorna. Det är platsen som ska bli Stockholms somrigaste heldagshäng. Med förstärkning av stämningshöjarna på Sandhäxan väntar öppning av sju barer, stönframkallande goda mackor, vin i alla färger och dj i solnedgången. Tre av Sandhäxans fyra ägare, Mattias Svensson, Erik Johansson, William Thorén och Fredrik Sundberg, berättar mer inför öppningen av häxan med sand mellan tårna, Strandhäxan. Ni skulle aldrig servera IPA, ni skulle aldrig öppna fler Sandhäxor. Plötsligt står vi här! Mattias: Vi är som ett jävla maskrosbarn i krogvärlden som öppnade i pandemin. Det har hela tiden funnits en dröm om att kunna öppna dörrarna lite mer än lilla lokalen på Gästrikegatan som alltid är full, alltid har kö, alltid är för loud och alltid är trång, men ingenting innan har liksom känts rätt. William: Det blir fortfarande ingen IPA. Vi kommer bara ha en öl. Mattias: En riktig finöl. Åbro. Erik: I sommar får vi leva ut alla fantasier som vi haft på häxan men inte kunnat göra där. Hur mycket folk som helst, hur stora laddningar mackor som helst, hög musik. 42 Vad blir upplägget? William: Totalt kommer det vara sju barer och plats för 900 personer som vi delar med Djurgårdsbron. Vi ansvarar över trädgården och växthuset. Eller, det kommer mer vara ett vinhus än växthus. Det låter mer som ett festivalområde. Mattias: Ja, eller hur? Men vi använder inte det ordet utan kallar det mer ”trädgård-och-sommarhäng-hela-dagar”. Drömmen är att folk ska börja och avsluta dagen här. Djugårdsbron kommer ha cappuccino och croissant i kiosken nere på bryggan. Man kommer dit vid nio, tar en tur på Djurgården och kommer tillbaka hit och lunchar i våra brassestolar. Sen låter man rosédimman komma smygande, musiken trappas upp, det börjar skymma. Funkar grilled cheese sandwich på Östermalm? Mattias: Det undrade vi också när de ringde oss och beskrev platsen mellan Nordiska museet och Strandvägen. Ni vet väl att ni har ringt till Sandhäxan, inte Tommy Myllymäki? Paul Svensson, var det honom ni skulle ringa? Erik: Men vi har snackat om att det känns jävligt bra att ta stökiga innerstan ut hit. Mattias: Vi kommer utveckla Sandhäxans mat lite, tänk liksom att vi flyttar ut mackkonceptet i trädgården, den perfekta picknicken. William: Vi tar med oss de två mackor som vi är mest stolta över, grilled cheese och fried chicken. I barerna kommer det finnas massa spanskt plock. Sen kör vi mat som delas vid borden och serveras med varmt bröd. Typ friterade räkor, sobrasada och lantpaté med dijon. Är man två, tre personer plockar man på sig mandlar och banderillas i baren. Sen sätter man sig och beställer boquerones, sardeller i smör och pan cristal som doppas i smält ost. Tidigare har vi jobbat med grymma bagare men i sommar letar vi efter en riktigt fluffig skitbaguette som vi bara värmer till perfektion. ® TEXT: REDAKTIONEN FOTO: PRESSBILD Moderna Museet Malmös samlingsutställning 2022 diskuterar universella och existentiella teman som tid, rörelse och materialitet i relation till ett bevarande konserveringsarbete. Utställningen lyfter fram flera sällan visade verk från 1800-talets mitt fram till idag och presenterar dem i nya dialoger. En lång rad konstnärer är representerade som Emanuel Almborg, Gianfranco Baruchello, Hans Bellmer, Nina Canell, Lygia Clark, Keren Cytter, Cecilia Edefalk, Roger Fenton, Simone Forti, Axel Fridell, Gideonsson/Londré, Hans Hammarskiöld, Susan Hefuna, Susan Hiller, Rebecca Horn, Åke Karlung, Lee Lozano, René Magritte, Mark Manders, Katja Novitskova, Claes Oldenburg, Klaus Rinke, Lenke Rothman och Wolfgang Tillmans. Betingad rörelse visas på Moderna Museet till och med januari 2023. ® SKÅNSKA CIDERPRODUCENTEN FRUKTSTEREO ÖPPNAR BAR Malmö Strax innan sommaren flyttar den mexikanska restaurangen Maya Cantina till större lokaler på Drottninggatan i Malmö. Den nya uppbiffade versionen av Maya Cantina kommer att bestå av två våningar, och på den övre får krogen fint sällskap av ciderproducenten Fruktstereo som öppnar bar. I denna bar erbjuds givetvis hantverksdryck på frukt och grönt, tillsammans med viner från systerverksamheten Vinstereo. Mikael Nypelius från Fruktstereo har berättat att de alltid velat ha en bar för att visa upp vad de gör. Maya Cantina och Fruktstereo öppnar den nya lokalen på Drottninggatan under maj. ® Stockholm NU ÖPPNAR SKEPPSBRON 10 TEXT: REDAKTIONEN FOTO: PRESSBILD Köksmästarna Christian Siberg och Jon Hollström har i nyöppnade Skeppsbron 10 påtat ihop en mellanrättsmeny som heter duga. Restaurangen ligger i Sjöfartshuset som är ett av de mest välbevarade 1600-talshusen på Skeppsbron. Flera av våningarna fungerar idag som festlokaler för uthyrning, och nu har gatuplanet totalrenoverats för att göra plats för den nya publika satsningen. Bakom krogen står krögarna Lowe Karlsson och Magnus Jonasson som tidigare har arbetat på stjärnkrogar i Stockholm, Köpenhamn, New York och Paris. – Skeppsbron 10 ligger i en historisk byggnad vid Stockholms äldsta hamn där båtar lossat varor från hela världen under flera århundraden. Det har vi tagit fasta på i köket genom smaksättningar från både när och fjärran, säger Lowe Karlsson som menar att restaurangen är duons drömprojekt utan några gastronomiska begränsningar. Menyn består till största del av mellanrätter på exklusiva råvaror som piggvar, löjrom och tryffel. Restaurangen har 48 sittplatser samt ytterligare 12 platser på ett chefs table i köket. Krogen förfogar även över en cocktailbar under ledning av Erik Nilsson som framgångsrikt har deltagit i flera internationella bartendertävlingar. Skeppsbron 10 slog upp dörrarna i slutet av april och håller till en början öppet kvällstid från tisdag till lördag. ®