1177 Vårdguiden 1
En godare, grönare jul Om du vill äta nyttigt ell
er slippa gå upp i vikt kan julens överdådiga utbud vara något av en utmaning. Här är de bästa tipsen för en hälsosammare jul. Kött, fett och socker. Så kanske mångas bild av ett traditionellt svenskt julbord ser ut. En matorgie som får oss att bli dästa i flera dagar. Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, håller inte med. – Julmaten har fått oförtjänt dåligt rykte. Det finns jättemycket bra mat på julbordet. Två riktiga vinnare ur näringssynpunkt är sillen och laxen. Fet fisk innehåller hälsosamma fetter som bland annat är bra för våra hjärnor. Grönsaker som grönkål och brysselkål, båda vanliga inslag på många julbord, är också fullspäckade med nyttigheter. LAX OCH SILL – En liten portion lax eller tre små sillbitar innehåller ungefär dubbla dagsbehovet av fiskfettsyran DHA som behövs för hjärnan, halva dagsbehovet av vitamin D och en fjärdedel av dagsbehovet av jod. – Vårt generella råd som gäller året runt är att äta grönare, mer från växtriket och mindre från djurriket. Rekommendationen är att inte äta mer än 500 gram rött kött, inklusive charkuterier, i veckan. Detta eftersom rött kött är kopplat till en ökad risk för cancer i tarmen, säger Åsa Brugård Konde. Hon tipsar också om att lägga lite extra energi på julbordets gröna rätter. Bönor och baljväxter bidrar bland annat med protein och kan enkelt blandas i en sallad. Det viktigaste rådet är kanske ändå detta: att inte förlänga julfirandet alltför mycket. BRYSSELKÅL Tre brysselkålshuvuden ger en tredjedel av dagsbehovet av folat. – Julmaten äter vi en eller ett par dagar. Däremot kan det lätt bli så att man från första advent till trettonhelgen frossar i sötsaker som julgodis, julmust, chokladaskar och glögg. Hur och vad du äter en eller ett par dagar om året spelar självklart mindre roll ur både vikt- och hälso - synpunkt. – Jag tycker att man med gott samvete ska unna sig att äta det man vill vid festligare tillfällen som julafton. Då är det bättre att skilja på fest och vardag. Det är viktigare vad man äter mellan nyår och jul än mellan jul och nyår, säger Åsa Brugård Konde. n TIPS! Bönor och baljväxter bidrar bland annat med protein och kan enkelt blandas i sallad. GRÖNKÅL – En portion (50 gram) ger nästan hela dagsbehovet av vitamin C för en vuxen. Några av julbordets nyttigaste AV ANNA RITTER NÖTTER – En paranöt kan innehålla hela dagsbehovet av selen. 20 hasselnötter ger cirka 10 gram enkelomättade fettsyror och nästan hela dagsbehovet av vitamin E. Dagsbehovet har beräknats för en vuxen person som är normalt aktiv. Källa: Livsmedelsverket 1177 Vårdguiden nr 4 2016 15 15 RÖDKÅL Färgglad och fullspäckad med antioxidanter och vitamin K. Strimla till en sallad med äpplen och valnötter. FOTO: ADOBESTOCK MONTAGE: GRAFFOTO