GLAS 1
Har du någon gång inlett en middagssittning där d
e första rätterna förtärs i ett glashus, tagit hissen ner till vinkällaren och nästa middagslokal där du tack vare glasfasaden blickar ut mot en sjö. Ätit lite till, tagit hissen upp till glashuset igen för att inta desserten där. Inte? Då är det läge att besöka Restaurang Äng belägen på Ästad Vingård för att inte bara äta en avsmakningsmeny på en stjärnrestaurang, utan också för att göra det i en miljö där du tack vare glasfasaderna har nära till naturen och total närvaro i middagssittningen genom förflyttningarna i lokalen som är en del av konceptet. De stora glasytorna ger närhet till naturen med grönska och ljus. Text: Elin Storäng Foto: Kristian Sahlberg Restaurangen Äng är en del av utbudet på Ästad vingård. En gård som gått i arv från Rolf och Ann-Catrine Carlsson till barnbarnen Daniel, Linda och Mattias som tog över regin 2010. Att det odlas vindruvor som förädlas till vin på gården är en tradition som föddes med barnbarnen. Innan dess drev Rolf och Ann-Catrine en ekologisk mjölkproduktion, men öppnade också upp för besökare genom gårdscafé och rum för övernattning. På så vis har människor sedan flera år tillbaka hittat till platsen vackert belägen bland Åkulla bokskogar strax utanför det lilla samhället Tvååker i Hallands län. Från mjölkproduktion till vingård. Restaurangkoncept inspirerat av naturen Totalt sett är restaurang Äng en sutterängbyggnad på 1 200 m2 utgörs av en glasbyggnad belägen mitt bland ängarna , varav 200 m2 på Ästad Vingård. En restaurang som tog avstamp i ambitionen och viljan om att inneha en stjärna i guide Michelin. Sagt och gjort så teamade ledningen på Ästad ihop sig med nuvarande kökschef Filip Gemzell och restaurangchef Ann-Cathrine Johansson. De öppnade upp portarna 2019 i tillfälliga lokaler på gården för att under tiden finslipa konceptet och bygga den byggnad som numer huserar restaurang Äng. — När vi började skissa på byggnaden och konceptet Äng så utgick vi någonstans ifrån närheten till naturen och att få in både det gröna och ljuset. Sen ville vi åt tydliga kontraster och överraskningsmoment för att helt enkelt stärka vin- och matupplevelsen, därav förflyttningar i middagssittningen, berättar Daniel Carlsson vd på Ästad Vingård och tillika den som både ritat byggnaden och drivit byggprocessen. Maximal glasupplevelse till för, huvud och efterrätt När Daniel ritade glashuset, tillika restaurangens entré, var maximal glaskänsla och minimal konstruktion viktig. Därav valet att lägga stålkonstruktionen på insidan av den tre meter höga glasfasaden för att utsidan ska upplevas nätt och reflektionsytan minimal. En oprövad lösning där Daniel tog hjälp av en konstruktör för stålet och en lokal glasleverantör i Falkenberg för att hamna rätt. — Att vi inte valde ett färdigt system var såklart en stor utmaning 46 GLAS 1.2023 då vi burit ansvaret själva att få stål och glas att fungera tillsammans och där just stålet krävde en otrolig precision, menar Daniel. Själva stålets och glasets samverkan var dock inte enda utmaningen med glashuset. Dels var inomhusklimatet en; att hålla temperaturen konstant på 22 grader, dels akustiken en annan. — För inomhusklimatet blev en avgörande faktor att välja härdat lamellglas som reflekterar bort värmen. Gällande akustiken så har vi såklart jobbat en del med textilier och textilpaneler på väggarna. Sen är det inga väggar som möter glaset inuti huset, utan allt är byggt fritt på en öppen yta, så som hiss och kök. Ovanpå dem har vi lagt ljudabsorberande material för att minska ljudnivån, berättar Daniel. Ser fram emot att följa säsongerna på gården Restaurang Äng flyttade in i den nya byggnaden under sommaren 2022 och kan numera stoltsera med en stjärna i Guide Michelin. Att Daniel och teamet på restaurang Äng ser fram emot fler säsonger bland ängarna på Ästad går därför inte att ta miste på. — När vi flyttade restaurangen till den nya byggnaden i somras så var allt nytt; platsen, lokalerna och teamet. Därför ser vi fram emot att få följa säsongerna och växtligheten som omger glashuset, men också att titta på hur leveransen ut till gäst kan bli ännu bättre, avslutar Daniel. / / TEMA / Odling