NG Sthlm 1
FRANCIACORTA KALLAS ITALIENS champagne, och är li
ksom sin franska motsvarighet uppkallat efter ett geografiskt område. Paradoxalt nog är dessa ädla droppar de minst kända bubblande italienska internationellt. Franciacorta DOCG-märktes 1995 och produceras enligt den klassiska metoden på ”champagnedruvor”. Liksom i Champagne kategoriseras vinerna efter sötman. Bland de största producenterna i Franciacorta är Bellavista, Ca’ del Bosco och Guido Berlucchi, men den typiska franciacortaproducenten bedriver bara lokal försäljning. Det är exklusiv småskalighet när den är som bäst. Den lilla butiken Sapori Etruschi ligger på Piazza San Rocco i samhället Bolsena vid sjön med samma namn. Och nu snackar vi vulkansjö igen, men denna gång Europas största. Paret Gianni och Laura har ärvt lokalen från Giannis farfar. Utrymmet användes till familjens åsna på den gamla goda tiden då bilarna fortfarande var få i italienska byar. – Inne i butiken har vi bevarat det gamla mörka trätaket, eftersom det inte reflekterar mycket ljus. Dessutom använder vi bara LED-lampor så att inte vinerna skadas av ljuset från glödlampor, säger Gianni. viner redan 1985. Alla deras viner är ekologiska och veganska. – Italienarna använder spumante som drinkingrediens i större utsträckning. I Sverige dricks däremot inte längre bubblor bara som fördrink utan ofta genom hela måltiden, säger Karin Albinsson på Giertz Vinimport, Pizzolatos svenska vinimportör. Prosecco har gått om Champagne i antal sålda flaskor både i Sverige och globalt. Men alla gillar inte vitt bubbel: – Jag dricker bara spumante till jul. Faktum är att jag är en konstig italienare som inte gillar spumante, men till julkakan är det en tradition som knappt en absolutist vågar bryta, säger Antonio Verelli. Jag påpekar försiktigt att han sitter med en spritz framför sig, som innehåller mousserande vitt vin. – Jo, men det räknas inte eftersom Aperol tar över smaken; bubblorna är bara pricken över i:et. I och för sig innebär aperitivospritzen att jag får i mig bubbel i stort sett varje dag, säger han och verkar inse något. APERITIVON INTAR HAN helst här på kultstället Necci i hippa Romstadsdelen Pigneto. Pier Paolo Pasolini var en forna stammis, och filmade sitt mästerverk Accattone i kvarteret 1961. – Men jag älskar välkyld lambrusco, bästa svalkan tillsammans med parmainlindad melon, utbrister Antonio och förtydligar med romerskt lyriska gester. Lambrusco hade länge en andraklassens stämpel och var ofta uselt. Ett av mina sämre vinminnen var ett fesljummet surtjockt lambrusco på en bar i Ferrara. Idag håller Italiens röda bubbel ofta hög kvalitet, om inte annat är det landets bäst säljande vin med 13,3 miljoner sålda liter 2015. 56 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2019 LAMBRUSCO UPPSKATTAS NUMERA även i andra länder och har särskilt gott rykte i Tyskland, USA och Ryssland. – Lambrusco produceras alltmer enligt klassisk metod. Två lambrusco jag vill rekommendera är Cantina della Volta Rimosso Lambrusco di Sorbara doc 2016 och Cantina Della Volta Trentasei mesi Lambrusco di Modena 2012, säger Francesco Trimani på anrika Trimani, vinbutik och bar grundad i Rom 1821. Metodo classico, den klassiska metoden, är samma som champagnemetoden. Framställningen innebär att jäst och socker tillsätts separat i varje flaska efter jäsning i tank. Den andra jäsningen på flaska sker under minst ett år, men kravet kan vara minst 60 månaders lagring på en riserva. Prosecco och Asti framställs enligt charmatmetoden, eller metodo Martinotti, även kallad cuve close och metodo Italiano (kärt barn har många namn), där vinets andra lagring sker i ståltank under 18 till 24 månader. ANCESTRALMETODEN HÄNVISAR TILL den klassiska spumantemetoden, som fortfarande är populär i områdena Lambrusco och Pignoletto. Överlag är det norra Italien som står för produktionen av mousserande viner, därför är det en smula överraskande att till och med Sicilien, med sitt varma klimat, producerar bra bubbel. – Idag är den mousserande vinproduktionen utspridd över hela landet. Såväl Ligurien som Apulien erbjuder utmärkta spumanteviner, säger Francesco Trimani. Själv är han mycket förtjust i mousserande naturviner, i synnerhet till fisk, och föreslår Silvano Follador Prosecco Nature Valdobbiadene docg 2017 och Cats Nature Franciacorta docg. DET ÄR STRAX lunchtid och solen börjar bränna alltmer på det välfyllda vinstället på piazzan. Gianni bär varsamt in vinerna som om de vore buteljerade bebisar. – En av våra bästsäljare är Berlucchi Brut, en mycket bra franciacorta. En annan spännande spumante är Aleatico som finns både torr och söt. Vinerna produceras av familjen Cottarella på vingården Falesco. Dessa viner är utmärkta aperitivoviner, säger Gianni. Jag blir fullkomligt hänförd över att Aleatico spumante finns. Det känns ännu mer unikt att avnjuta denna Napoleons favoritdryck med sin karaktäristiska rosensmak, när det dessutom är massa bubblor i. Ett populärt vinhus som fått mängder av priser för sina spumanteviner de senaste åren är Ferrari. När tävlingen The Champagne & Sparkling Wine World Championship avgjordes 2017 tog Ferrari hem elva guldmedaljer, varav sex stycken Best in Class. Året innan utsågs Trentinocantinan till European Winery of the Year av amerikanska tidningen Wine Enthusiast. Och detta är bara några exempel. – Ferrari Brut är det mousserande vin som säljer bäst. Även vid jul och som aperitivo är denna flaska populärast. Efter Italien är Tyskland och Japan våra största marknader, säger Ilaria Martinelli på Ferrari. OVANNÄMNDA OCH FERRARI Organic är två prisvärda exempel från vinhuset som finns på Systembolaget. Cirkeln sluts med proseccoboomen. I 2017 lanserades till och med en hypad proseccofilm. De hänförande vyerna i Conegliano Valdobbiadene spelar en av huvudrollerna och Antonio Padovans film hyllades på Roms filmfestival. I fokus står en mordhistoria, men den djupare innebörden är att rädda livets goda och kämpa för att bevara det. Alltså att prosecco ska skyddas och vördas, till varje pris. Filmens titel Finché c’è prosecco c’è speranza, som ungefär betyder ”Så länge det finns prosecco finns det hopp” är en titel som för italienare uttrycker proseccos oumbärlighet och ingjuter styrka i alla trängtande proseccosjälar. Men den engelska titeln The Last Prosecco skapar en känsla av obehag som om apokalypsen vore nära. Vi lider bot på detta på Grazia & Graziella i Rom. Restaurangen bjuder på en proseccoshot före maten. Allt för att du aldrig någonsin ska få ångest och tro att du har druckit din sista droppe prosecco.