NG Sthlm 1
”På marknaden hittar vi nu alkoholersättande prod
ukter som whiskysubstitutet Whissin, vermouth-varianten Versip och alternativa alkoholfria ginprodukter.” DEN ALKOHOLFRIA SPRITEN Vi behöver inte dricka sliskigt söta cocktails eller hälsojuice längre. Nu finns vuxna alternativ för den som vill hålla sig borta från alkoholen. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN FOTO: DANGER ÖSTERLIN VEM MAN ÄN frågar när man pratar dryckestrender – vare sig det är bartenders, dryckestillverkare eller övriga förstå-sig-påare – så pekar alla med hela handen mot alkoholsvaga och framförallt helt alkoholfria alternativ. “Jag tror att alkoholsvaga och alkoholfria drinkar kommer explodera”, sa bland annat Mathin Lundgren, barmästare på Teaterbaren i Stockholm när vi frågade ut Sveriges bartenders om en rad ämnen i förra numret. Men varför ser man denna utveckling mot alkoholfritt? Well, bland annat ges skulden till den ökade medvetenheten hos millenials. SVENSKENS ALKOHOLKONSUMTION SJÖNK med två procent under 2018, och siffran har minskat med sju procent jämfört med för tio år sedan. Och det är de yngre som står för förändringen. Trenden började i de nordiska länderna men har spridit sig och vi ser en nedgång i majoriteten av Europa, både bland unga och unga vuxna. Men förutom en trend från alkohol så har vi dessutom genom flera år blivit mer och mer medvetna om olika smaker och vad vi tycker om och vill ha. Vid krogbesök är vi idag såklart mer 58 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2019 benägna att beställa favoritsmaker eller favorittyper snarare än bara ”en stor stark” eller ”ett glas rött”. Och det oavsett om det är alkohol i eller inte. DRYCKESPRODUCENTER HAR REDAN börjat justera sitt sortiment och lanserat lågalkohol-produkter riktat mot en större efterfrågan för nyktra utekvällar. Alkoholfri öl kom först, viner följde efter och nu alkoholfri sprit. På marknaden hittar vi nu alkoholersättande produkter som whisky-substitutet Whissin, vermouth-varianten Versip och alternativa alkoholfria ginprodukter som danska Herbie Virgin, engelska vegan-vänliga Surendran & Bownes Labdanum som efterliknar gins aromatiska profil och komplexitet, samt Ceder’s, skapat av ett sydafrikansk-svenskt par, vilket sägs innehålla alla smaker från gin bara utan alkoholen. MEST KÄNT BLAND destillerade alkoholfria produkter är den gryende marknadens första spelare Seedlip som erbjuder sofistikerade alternativ till alkoholhaltiga drycker. Ben Branson, grundaren av Seedlip menade att folk som inte dricker alkohol, vilka bakomliggande personliga skäl de än må ha, förtjänar ett riktigt bra, vuxet alternativ. Ju mer man reflekterar över det ju mer logiskt känns det. Det faktum att Seedlip-produkterna – det finns tre olika – är utan socker eller kalorier appellerar naturligtvis till dem som har valt bort alkoholen ur en hälsosynpunkt. – Vuxna vill inte ha sliskigt söta drycker, de vill ha något man kan sippa på. Något man dricker i samma tempo som sina vänner, säger Laura Willoughby som ligger bakom Club Soda, en rörelse i London som verkar för ”mindful drinking” och att ingen ska känna sig utanför även om man inte dricker alkohol. Lauras Club Soda erbjuder motivation, inspiration och onlinekurser för dig som väljer att vara återhållsam med alkoholen. Dessutom skapar hon events som Mindful Drinking Festival i London som senast hölls en helg i januari, där över 50 olika märken visade upp sina färdigheter inom lågalkohol-segmentet. I Sverige finns också vinhuset MRG Wines som Moa Gurbuzer grundade i 2013 och som säljer alkoholfria viner, bland annat mousserande viner framtagna tillsammans med champagneexperten Richard Juhlin. OCH SÅ VAR det det där med att alkoholfria cocktails kommer explodera. Förutom de aningen ospännande förblandade alkoholfria gin tonics man kan köpa på flaska och burk så förbereder sig framåtsträvande bartenders alltså för en anstormning i efterfrågan på alkoholfria och alkoholsvaga cocktails. Och sedan i mars erbjuds alkoholfria drinkar med alkoholfria spritprodukter på Stureplansgruppens alla krogar i Stockholm. På Spy Bar erbjuds exempelvis ett 50-tal alkoholfria alternativ. – Man förstår varför intresset exploderat i London och Berlin, tidigare så har vi främst serverat färska juiceblandningar om en gäst önskat en alkoholfri drink. Det här är något helt annat, säger Curt Eriksson, ansvarig för utveckling av de nya drinkarna med alkoholfri sprit som bas. – Att prova sig fram till alkoholfria drinkar som flirtar med smakpaletten hos klassiska cocktails men har en egen identitet har varit otroligt spännande, avslutar han.