NG Gbg 1
SEBASTIAN PETTERSSON, KOCKLANDSLAGET Vad har du f
ör utbildning? – Jag gick tre år på restauranggymnasiet. Göteborgaren Sebastian Pettersson är konditor och chocolatier i Svenska Kocklandslaget. Han har renommerade krogar som Oaxen, Ekstedt och Operakällaren på sitt CV, och bland annat ett OS-guld med juniorkocklandslaget på prishyllan. Idag arbetar han med utbildning och som frilanskonditor. Vad innebär det att vara med i Svenska Kocklandslaget? – Det innebär att jag representerar Sverige i tävlingar inom professionell matlagning och min huvuduppgift är att bygga chokladskulpturer. Hur lyckades du norpa en plats där? – För fyra år sedan sökte jag och fick en plats i Juniorkocklandslaget och har sedan dess hållit mig kvar och klättrat vägen upp till Kocklandslaget. Vad är det bästa med ditt jobb? – Det är att jag varje dag får jobba med min största passion. ELIN MOHLANDER OCH EVALENA JONSSON, RESIDUS Efter många år på varsitt håll i modebranschen startade Elin Mohlander och Evalena Jonsson sitt egna märke Residus för två år sedan. Idag finns Residus hos cirka 35 svenska retailers och har precis börjat expandera mot närliggande marknader som Benelux, Danmark, Norge, Finland och Tyskland. Hur ser personalstyrkan ut idag? Evalena: Det är jag, Elin och Jonna som är anställda. Alla har olika roller inom företaget men vi jobbar tight och alla hjälper till med allt så som det ofta blir i en liten start up. Utöver detta har vi i princip alltid två praktikanter på deltid. Det är ambitiösa och drivna personer som gör en längre praktik hos oss samtidigt som de studerar. Att ha praktiserat på en startup där man får ta stort ansvar och driva egna projekt under sin praktik är ett utmärkt sätt att skaffa sig erfarenhet och sticka ut på arbetsmarknaden när man sedan tar sin examen. Jonna som numera är anställd hos oss började genom just en sådan praktikplats! Hur bär man sig åt för att få jobb hos er? Evalena: Kom in på en praktik och gör dig själv oumbärlig för oss så kommer vi anställa dig så fort vi kan! Vad bör man plugga? Evalena: Vill du långsiktigt kunna jobba på en högre nivå inom design så skulle jag rekommendera en modelinje på högskolenivå, bara att ta sig in på en sådan är en lärorik process. Elin: För mig är en hög arbetsmoral viktigare än alla utbildningar! Är man villig att kavla upp ärmarna och jobba hårt så lär man sig på vägen och löser det mesta! Om ni skulle ge några råd till en person som ska sätta sig i skolbänken idag, vad skulle det vara? 56 NÖJESGUIDEN | NR 8, 2019 Är du nöjd med valet av sådan? – Hade jag fått ändra i efterhand så hade jag nog valt något mer artistiskt och konstnärligt men som ändå hade kunnat ge mig inspiration och kunskap inom konditoryrket. Vad är den rakaste vägen till drömjobbet i din bransch? – Ett brinnande intresse, nyfikenhet och hårt arbete kommer att räcka långt. Har det här alltid varit målet för dig? – Jag brukar tänka lite som en av Kents låttexter ”Hur långt man än har kommit är det alltid längre kvar”. Med det sagt så finns det aldrig något slutmål, utan uppnådda mål skapar bara nya. Har du en plan-b ifall allt inte riktigt skulle gå som du hade tänkt dig? – Det händer jämt att saker inte går som man tänkt sig. Men man lär sig av sina misstag och får forma framtiden med hjälp av dessa. Kontakter kan ju vara A och O. Vad har kontakter betytt för dig? – Det har betytt otroligt mycket. Att skapa ett brett nätverk av mentorer har tagit mig dit jag är idag. Har du behövt ”nära många egon” för att ta dig dit du har tagit dig? – Jo, det har jag gjort. Alla knep som tar en framåt känns väl tillåtna. Har du något okonventionellt karriärråd? – ”Det är enklare att be om ursäkt än att be om lov”. Skulle du kunna tänka dig att köra eget? – Det gör jag redan idag. Dels som frilansande konditor där jag konsultar, reser runt i världen med kurser och föreläsningar samt driver en fotostudio med fokus för mat. Finns du något du vill göra, som du ännu inte gjort? – Ja, massor! Ett nära mål jag har nu är att vinna ett OS-Guld med Kocklandslaget. Evalena: Gör något vettigt av det. En kurs på SU med två föreläsningar i veckan och en tenta i halvåret utgör för gudsskull inte en heltidssysselsättning. Jobba eller praktisera gärna på deltid samtidigt. Annars kommer du bara ligga hemma och sova och vara bakfull och klaga på att du har för lite pengar. Alla vet det. Elin: Och plugga ett extra språk! Jag ångrar att jag inte gjorde det själv. Vad har ni själva för utbildning? Evalena: Ett basår i design och konstruktion från Tillskärarakademin i Stockholm, ett påbyggnadshalvår mönsterkonstruktion samt en treårig kandidat i Konst och Design från Beckmans Modelinje. Elin: Jag har pluggat Tourism Management, men jag har haft nytta av min utbildning även om det inte är det jag jobbar med idag. Bland annat läste jag både affärsjuridik och företagsekonomi vilket är bra att ha i arbetslivet. Vad är den rakaste vägen till drömjobbet i din bransch? Evalena: Vill du jobba som designer så skulle jag föreslå att du söker dig in på en högskola som har en modelinje, i Sverige finns det två – Beckmans Designhögskola i Stockholm och Modedesign på Textilhögskolan i Borås. Sen finns det många bra modeskolor i England, typ London College of Fashion och Central Saint Martins. Men jag tror inte att det finns någon spikrak väg när det kommer till karriär, det är en myt! Jag tror på att jobba hårt och prestigelöst, vara öppen för dörrar som öppnar sig och framförallt att våga ge sig in på icke självklara vägar när tillfälle ges. Har det här alltid varit målet för er? Elin: Mode har alltid intresserat mig och jag har jobbat sedan jag var 16 år i butik. Sedan blev det liksom där jag hamnade då jag var driven och fortsatte även om jag gjorde avstickare på pluggsidan och testade turism. Men att ha en drivkraft och vara villig att ge allt gäller med allt du tar dig för. Har ni en plan-b ifall allt inte riktigt skulle gå som du hade tänkt dig? Evalena: Går företaget åt helvete så får man väl bara skaffa sig ett jobb. Elin: Håller med. Har ni behövt ”nära många egon” för att ta er dit ni är idag? Evalena: Absolut! Det är en del av att vara professionell – hur får jag min jobbkontext att fungera optimalt? Där ingår ofta några egon som mår bäst av att strykas medhårs. Andra kollegor kan ha en lite kantstött självkänsla som behöver byggas upp för att arbetssituationen ska flyta på optimalt. Det är en del av att fungera på en arbetsplats, att fråga sig själv vad som är det mest konstruktiva sättet att hantera den här situationen/personen/ gruppen? Man vinner så himla mycket på det i längden. Har ni något okonventionellt karriärråd? Evalena: Var snygg när du går hemifrån på morgonen! Om du orkar. Jag är själv dålig på det tyvärr, men jag tror att det är en orimligt stor framgångsfaktor, och nu pratar jag inte bara modebransch! Elin var ganska bra på det förut men sen hon blev småbarnsmamma ser vi numera båda ut som ... jag vet inte vad. Elin: Haha, tack Leni. Ja, jag blev lite sämre på att strutta runt i högklackat efter jag blev mamma och gillar att klä mig bekvämt numera. Men ett tips är att klä sig i blått vid viktiga möten. Det inger en trygg känsla.