Utmärkt Örebro 1
av det vi har utanför fönstret. Så i takt med att
jag levererade en kartong fisk så borde jag kunna ha med mig någonting annat samtidigt. Men då skulle det enbart vara närproducerat. Allt ifrån dryck till kött men lokalproducerat. Då kan jag utöka min portfölj så att jag kan få lämna två kartonger istället. När man börjar skrapa på ytan på någonting så brukar andra saker visa sig och det var vad Richard snabbt upptäckte. – Gösen hade ju redan retat upp mig lite grann men så insåg jag att det var likadant med nöt från Närke kött. Det upptäckte jag när Davide Lindqvist skulle ha Närke kött på sin meny, jag kunde inte sälja det för just då sålde Närke kött allting till storgrossisterna i Stockholm men de kunde inte garantera leverans till Davide men han hade skrivit på menyn att det skulle vara Entrecôte från Närke kött. Så det blev väldigt krångligt för honom. – Dessutom hade Davide varit och hälsat på en kollega i Hälsingland och då hade de plockat fram Närke kött som de hyllade som någonting extra. Det är hål i huvudet att det fungerar så. Att allting går till en stor grossist och den portionerar ut produkten från Kiruna till Ystad. Så jag slog näven i bordet och sa att det här måste vi ta tag i. Från den dagen fick jag handla mer och mer från Närke kött och Moab till exempel. Ändå var det kanske hanteringen av fisk krogarna finns, så hamnar naturligtvis den största affärsverksamheten där också. – Där fick man också förtjäna sin plats att leverera genom att komma på uttalad tid och att man fixade det man hade lovat att fixa. Efter ett tag började det också rulla på. Företaget heter alltså Rima Seafood och är en förkortning med de två första bokstäverna i Richard och Magnus. Efter ett tag valde duon olika vägar, Magnus köpte Sveas i Kumla och var vid den tidpunkten mest en passiv ägare av företaget, så Richard köpte ut honom. – Det var då jag flyttade hit till de här lokalerna i Kumla. Jag blev alldeles för trångbodd hos Polfärskt på Aspholmen i Örebro. Det är nog bara runt 4-5 år sedan. Ganska fort blev det ett par viktiga lärdomar för Richard, lärdomar som öppnade upp det som senare skulle bli hans signum kan man nog säga. Han insåg att det kändes ineffektivt att först åka med en låda till en restaurang, sedan med en låda till nästa restaurang. Han tänkte att när han ändå åker så borde han kunna ta med sig någonting mer. – Allting började egentligen med hjälmargösen. En rätt sjuk verksamhet som jag inte tror att så många vet. Då vid den tidpunkten var det lättare för mig att få tag på hjälmargös från Göteborg än att få den från Hjälmaren. Faktum är att det är så än idag. – Då började jag fundera, är det så här det fungerar? Sitter vi och transporterar mat från län till län hela tiden. Vi måste ju kunna äta 29 och skaldjur som fick Richard att tänka till ordentligt, att det var dags att röra om lite i grytan. – Jag har fisk i frysen som är fiskad i Norge men producerad i Kina. Alla de här grejerna förstärker bara min tanke att vi måste äta mer av det som finns utanför fönstret. Sedan är det inte alltid så enkelt. Vissa perioder måste man importera produkter för vi har till exempel inte potatis av bästa kvalitet året runt. Det finns flera parametrar som jag måste väga in. Lokalt och närodlat behöver inte heller betyda småskaligt. Jag menar till exempel att Korvbrödsbagarn är en lokal leverantör. För mig handlar det om sunt bondförnuft att få det här att fungera på bästa sätt. Richard Ekbom har med tiden blivit vad han själv kallar för spindeln i nätet, mannen som knyter ihop lösa trådar, den nyfikne som sniffar upp vad som finns, vilka möjligheter som finns utan att själv i alla situationer tjäna på det. Det viktiga för honom handlar om det lokala och närproducerade. Han vill jobba för att göra branschen bättre, världen bättre, men han gör det ifrån en position som vänsterback med laget i fokus. – Kockarna är stjärnorna i vår bransch och