Utmärkt Örebro 1
ard istället. Jag pendlade även en del mellan Lin
desberg och Härjedalen och när jag valde gymnasium blev det Härjedalen, för där visste jag att det gick att åka snowboard och dricka bira. Det var det jag ville göra. Har du tävlat i snowboard? – Nej, men jag har tillbringat en hel del tid i backarna på vintern. Att tävla fanns liksom inte i det tänket. Man umgicks, testade nya trix och festade. Att tävla under organiserade former fanns inte i den mentaliteten. Utbildningen till kock gick via Tomas Hansens försorg. – Han såg tydligen en potential i mig och då tändes även flitens lampa hos mig. Efter utbildningen blev det Toftagården på Gotland där köksmästare Anders Broman var av den gamla sorten. Det var ordning och reda och maten gjordes på lokala råvaror. Där fick man en förklaring istället för en utskällning om man gjorde något fel. Det var under de fyra åren där som jag verkligen lärde mig att laga mat. Jag skulle vilja jämföra Anders Broman med den översta kockeliten i Sverige. Lite som Leif Mannerström – fast vassare. Samma typ av person och med ett stort hjärta för matlagning. Efter det blev det både Stockholm, Göteborg, Oslo, Trysil, Åre och Kata Beach i Thailand där Anders arbetade under sex månader som grillkock innan han 2008 hamnade på Skoogs krog i Funäsdalen. – Fyra oslagbart roliga år blev det på Skoogs med familjen Bertilsson. Jag var också med och öppnade Gamla Veras med det gänget, där snackar vi rock n roll bistro. Idag driver bröderna Emil och Rasmus Bertilsson familjekrogen Skoogs vidare. Emil är lätt topp 30 bland Sveriges kockar om du frågar mej och han blir bara bättre och bättre. Han kommer att bli ett världsnamn som kock, jag är bombsäker på det. Efter att även ha stannat till som köksmästare hos Roger Hjälm på Katrinelund gästgiveri & sjökrog befinner sig Anders nu på CV-området. År 2020 utsågs han till Årets ekokock i Sverige. Vad blir nästa anhalt? – Det blir det här och inget mer. Jag har gjort allt annat och farit runt på stjärnkrogarna. Den resan är liksom gjord. Nu är det CV-köket jag vill göra resten av livet. Och att åka runt hos lokala producenter och hitta de ingredienser jag behöver för att laga den mat jag vill laga. Hur gör du för att koppla av? – Det blir att ta ut hund och son i skog och mark. Då kopplar jag av. Familjeliv på landet. Då trivs jag och så musik. Skön, bra rockmusik. När undertecknad och fotograf kom in i CV-köket dundrade Black Sabbaths Paranoid på högsta volym. Framtiden? – Det vore ju en dröm att kunna bli självförsörjande på alla råvaror, men det ser jag närmast som en utopi. Men det vore magiskt. 54