Utmärkt Örebro 1
Jag började arbeta på restaurang redan som 15-16-
åring och har gjort allt från att stå i disken till att arbeta i köket och som bartender. Jag har fått lära mig den långa vägen genom att gå bredvid och se hur man ska göra. Jag har inga problem med att rycka in där det behövs – i disken eller som entrévärd. Samma sak gäller för Caroline Orrvik. – Jag fick dispens från skolan för att jobba på Tyras Pasta som då låg på Storgatan. Under senare år har Rock bar huserat i de lokalerna. Jag fick jobb där, på Tyras, och sedan har jag aldrig återvänt till skolan. När kom ni på att öppna denna terrass? – Planerna har funnits under några år och egentligen ända sedan vi köpte restaurangen av Robert och Davide. Men det var i år vi kände att det behövde hända något nytt på Stora Örebro och då inredde vi och öppnade terrassen. Vi har lagt nytt golv och fixat en helt ny inredning. Precis som till vilken restaurang som helst. Vad är planerna för Stora Örebros takterrass? – Just nu kan vi inte göra så mycket på grund av pandemin. Vi har givetvis coronaanpassat terrassen så att det får maximalt sitta fyra personer per bord och att det måste vara en meter mellan borden. Det finns givetvis massor av idéer, men vi tar det lugnt och jäktar inte. Om man äter lunch på Stora Örebro, kan man då sitta på terrassen och äta? – Givetvis går det alldeles utmärkt. Vi har öppet här och terrassen kan ses som en av våra fyra enheter där de andra tre är uteserveringen, loungen och matsalen. Vill man sitta här på terrassen och njuta av sin lunch går det givetvis utmärkt att göra så. Caroline Orrvik och Tomas Kurt hoppas att Örebroarna ska njuta av sommaren på Stora Örebros takterass. S tåltrappan upp till övervåningen på Stora Örebro darrar lite för varje nytt steg. Väl uppe på övervåningen uppenbarar sig en överraskning i form av en takterrass. Den har givetvis funnits där sedan huset byggdes men nu är den öppen för gästerna till Stora Örebro. – Välkommen till en oas mitt i staden. Vi har gjort vårt bästa för att få det så mysigt som möjligt, säger Tomas Kurt som äger och driver Stora Örebro. Takterrassen är inredd i något som för tankarna till betydligt sydligare breddgrader än Sverige och här finns både en dubbelsidig bardisk och ett tak som kan styras med fjärrkontroll. Levande palmliknande växter gör denna plats till en terrass som lika gärna skulle kunna vara hemmahörande på Malta, Sicilien eller i Barcelona. – Taket består att fem olika sektioner som vi kan öppna och stänga lite hur vi vill. Tomas Kurt demonstrerar genom att öppna några sektioner med fjärrkontrollen. Motorerna till taket surrar och till slut kan den för dagen något grå himlen skönjas. Här är det ständigt skydd för väder och vind och temperaturer på över 20 grader är inte ovanligt en solig vårdag. Tomas Kurt har ett långt förflutet inom Örebros restaurangvärld. Mellan åren 1998 och 2014 var han med och drev Wobbler vid Kyrkogatan bakom Nikolaikyrkan och sedan 2009 driver han även nattklubben Ritz. – Nu är det snart fem år med Stora Örebro. 57 Finns det någon speciell bar eller drinkmeny för terrassen? – Nej, vi kör samma överallt. Ute och inne som till terrassen. Kommer det att nyanställas personal? – Just nu ger vi så mycket timmar vi bara kan till de som redan är anställda hos oss och med tanke på att vi bara får ha öppet till 20:30 så… Tanken är dock att när hela den här pandemin är över och det inte finns de restriktioner som råder i dag – att vi då kommer att rekrytera mer personal. Så vad ska örebroarna tänka när de tänker på Stora Örebro? – Till oss ska man kunna komma och lyssna på skön och avslappnade musik och här kan man beställa en svalkande drink en solig sommardag.