Utmärkt Örebro 1
Anders Johnsson blev Årets ekokock i Sverige 2020
. mer än ett kök. Här finns ett ”skafferi” där du kan köpa närodlade grönsaker (morötter, gulärtor och potatis) och andra närproducerade varor så som läsk, kaffe, ägg och olivolja. Helt enkelt en lanthandel som tagits in till Örebro. I samband med detta skafferis utbud ligger även Anders kokbok Härifrån som han gjort i samarbete med fotografen Andreas Hylthén och som är i final i Gourmand Awards – ibland kallat VM för kokböcker. CV-köket är även en matstudio för matlagningskurser i kreativ matlagning eller en restaurang för det där lilla sällskapet som vill avnjuta en längre måltid med flera rätter. En nytillverkad, flyttbar, köksö står trävit och vacker framför det som är rummets köksavdelning. – Det står en till där intill fönstret. Jag ska lasera båda och sedan är de klara att använda så flexibelt man vill. Anders förevisar hur de både rullande köksöarna enkelt kan kopplas ihop och tas isär. Och köket? – Är det drömkök jag alltid drömt om att kunna arbeta i. Nu har jag byggt det helt efter eget huvud och de krav jag har på ett kök. Det blev precis så bra som jag ville att det skulle bli. Mitt fokus är enkel, vällagad mat av riktigt bra råvaror och närhet, gäster och samtal. Det blir mer rock ‘n’ roll och friterad lök än höga vita kockhattar och pocherade pilgrimsmusslor. Sådant har jag sysslat och är klar med. Det finns en hel del recyklade prylar i köket och det är i princip bara vitvarorna som är helt nya. Har du planer på att även ta över den gamla CV- matsalen som nu står tom? – Nej, några sådan planer finns inte just nu. Man ska väl aldrig säga aldrig, men jag satsar helt och hållet på take away under lunchen. Inget annat. Den låda man hämtar kostar 120 kronor, men då är det bra råvaror och närproducerat utan bekämpningsmedel inblandade. Dessa råvaror kostar en del och för att inte göra take away-lådan allt för dyr måste jag därför skala bort andra saker så som anställda 53 och att lokalen har en hyra som inte är allt för kostsam. Jag skulle exempelvis inte kunna driva den här typen av kök mitt i centrum av Örebro. Nu i början kommer jag att servera dessa take away-lådor tre dagar i veckan. Vi tar med oss varsin kopp kaffe, givetvis Pennybridge Roast, och sätter oss ute vid en av bänkarna till det som är tänkt att vara parkområde i framtiden. – Tänk att komma hit. Du köper din låda, får låna en filt och sätter dig här på gräset och njuter av din mat i solvärmen. Det är vad jag kallar livskvalitet! Hittar folk hit? – Ja då! Öppningsdagen var det lång kö och det har inte blivit färre matgäster per dag. Jag har hela CV och USÖ och nybyggda bostäder som upptagningsområde. Jag är inte orolig. Hur började då intresset för mat? – Intresset har nog alltid funnits där. I skolan vara jag den där bråkiga, rastlösa killen som inte gillade plugget och som ville åka skatebo