Utmärkt Örebro 1
text Paul Dahlgren bild Pressbild TRE RESTAURANGE
R VÄRDA EN EGEN RESA I SOMMAR Vårt län erbjuder möjligheten till många gastronomiska upplevelser. Här kommer tips på tre restauranger, värda en egen resa under sommaren. Krogen som inte finns I Folketorp utanför Närkesberg ligger ”Krogen som inte finns”. Den är inrymd i ladan på Davide och Sandras gård. Året runt sker ett stort antal olika arrangemang. En specialitet är det stora utbudet av ungerska viner. En sommarkväll togs vi vänligt emot av Philippa, ”Årets Servitris”. Vi började middagen med Vättern-löjrom, här med potatiscrème, friterade potatissträngar, rödlök och brynt smör, gott. Välsmakande rätt var gösen. Här delikat serverad med gräddkokt spetskål, kålrabbi, bakad äggula, örtpesto och smörslungad färskpotatis. Den mest beställda och omtyckta rätten är Davides köttbullar. Klassiskt serverade med potatispuré, rårörda lingon, pressgurka och en mustig gräddsås. Avslutningen blev en somrig jordgubbsoppa fylld med rabarber, jordgubbspannacotta, chokladcrème och toppat av Sandras marshmallows. Tivedens mat Mitt i skogen, där Askersund, Laxå och Karlsborgs kommun strålar samman, ligger Tivedens mat. Restaurangen finns i en äldre lada med en nybyggd veranda och ett modernt kök. Innovative kocken och vänlige ägaren Jon tar emot gästerna under sommarmånaderna. Menyn med fyra förrätter, fem huvudrätter och tre desserter finns skriven på den stora svarta tavlan och varierar beroende på dagens befintliga råvaror. Bra start är den färska vita sparrisen med en smakrik löjroms- och gräslöksås eller en frasig råraka med löjrom och de rätta tillbehören. Två tilltalande kötträtter är, den peppargrillade oxfilén och lamm-Provensal. Oxfilén utmärkt mör där pepparsåsen har det rätta stinget. Lammet perfekt rosastekt vars smak förhöjs av vitlökssmöret. Till båda rätterna serveras, smörstekt, svensk färskpotatis. Avslutningen färska hallon, plockade i trädgården, med vaniljglass och vispad grädde. Vinöns Värdshus Vinön är Hjälmarens största ö, den lever upp under sommarmånaderna. Naturen är mycket vacker och omväxlande med rikliga möjligheter till bad. Du tar dig till Vinön på 25 minuter med Trafikverkets färja från Hampetorp. Vinöns värdshus nås efter en tio minuters promenad, genom skogen, från färjeläget. Det gamla affärshuset byggdes 1997 om till ett värdshus med pub och restaurang samt en livescen. Vi och många äter oftast fiskrätten, Hjälmargös. En perfekt stekt gösfilé, färskpotatis, bacon och en gräslökssås, fisk som bäst. Dessertutbudet är läckert, vi gillar glassbakelsen Limoncello, en kärna av crème på limoncello täckt av citronglass och fint hackad maräng. Uppskattade är konsertkvällarna med lokala och nationella artister. Populär och oftast årligen återkommande är Lisa Miskovsky. Artikeln bygger på Pauls besök sommaren 2020. 58 Sommartips Krogen som inte finns Tivedens mat Vinöns Värdshus