Glutenfri sortimentsbroschyr konsument 2021 1
Klipp ut och ta med i plånboken! Tips till dig so
m Tips till dig som ska bjuda på glutenfritt Att bjuda på glutenfritt kan kännas svårt, men med enkla medel så kan det gå mycket lättare än du tror. Här kommer några enkla tips, som kan vara bra att tänka på: • Köp nytt! Använd inte öppnade produkter du har hemma (även om de är glutenfria som sötmandel, bakpulver osv) om du inte med säkerhet vet att de inte kan ha kontaminerats av annat som står intill eller t ex av en sked som först varit i en påse med vetemjöl. • Använd rena skärbrädor och knivar. • Använd inte brödrosten som tidigare använts till gluten innehållande bröd. Det räcker inte med att skaka ur smulorna. • Leta efter livsmedel som är märkta som glutenfria. • Läs ingredienserna noga på förpackningen när du handlar. • Gluten finns ofta i produkter där man inte alltid tror att det ska finnas, som såser och godis. Kolla noga om du ska köpa och har du svårt att tolka innehållet, då är det bättre att låta bli. • Undvik att köpa lösviktsprodukter, eftersom de kan ha kontaminerats med andra. • Är du osäker – kör på säkra kort som är naturligt fria från gluten; potatis, ris, grönsaker, naturell kyckling/ fisk osv och undvik samman satta produkter med panering, i sås osv. Att laga mat från grunden av enkla råvaror kan underlätta. ska bjuda på glutenfritt Att bjuda på glutenfritt kan kännas svårt, men med enkla medel så kan det gå mycket lättare än du tror. Här kommer några enkla tips, som kan vara bra att tänka på: • Köp nytt! Använd inte öppnade produkter du har hemma (även om de är glutenfria som sötmandel, bakpulver osv) om du inte med säkerhet vet att de inte kan ha kontaminerats av annat som står intill eller t ex av en sked som först varit i en påse med vetemjöl. • Använd rena skärbrädor och knivar. • Använd inte brödrosten som tidigare använts till gluten innehållande bröd. Det räcker inte med att skaka ur smulorna. • Leta efter livsmedel som är märkta som glutenfria. • Läs ingredienserna noga på förpackningen när du handlar. • Gluten finns ofta i produkter där man inte alltid tror att det ska finnas, som såser och godis. Kolla noga om du ska köpa och har du svårt att tolka innehållet, då är det bättre att låta bli. • Undvik att köpa lösviktsprodukter, eftersom de kan ha kontaminerats med andra. • Är du osäker – kör på säkra kort som är naturligt fria från gluten; potatis, ris, grönsaker, naturell kyckling/ fisk osv och undvik samman satta produkter med panering, i sås osv. Att laga mat från grunden av enkla råvaror kan underlätta. Tips till dig som Tips till dig som ska bjuda på glutenfritt Att bjuda på glutenfritt kan kännas svårt, men med enkla medel så kan det gå mycket lättare än du tror. Här kommer några enkla tips, som kan vara bra att tänka på: • Köp nytt! Använd inte öppnade produkter du har hemma (även om de är glutenfria som sötmandel, bakpulver osv) om du inte med säkerhet vet att de inte kan ha kontaminerats av annat som står intill eller t ex av en sked som först varit i en påse med vetemjöl. • Använd rena skärbrädor och knivar. • Använd inte brödrosten som tidigare använts till gluten innehållande bröd. Det räcker inte med att skaka ur smulorna. • Leta efter livsmedel som är märkta som glutenfria. • Läs ingredienserna noga på förpackningen när du handlar. • Gluten finns ofta i produkter där man inte alltid tror att det ska finnas, som såser och godis. Kolla noga om du ska köpa och har du svårt att tolka innehållet, då är det bättre att låta bli. • Undvik att köpa lösviktsprodukter, eftersom de kan ha kontaminerats med andra. • Är du osäker – kör på säkra kort som är naturligt fria från gluten; potatis, ris, grönsaker, naturell kyckling/ fisk osv och undvik samman satta produkter med panering, i sås osv. Att laga mat från grunden av enkla råvaror kan underlätta. ska bjuda på glutenfritt Att bjuda på glutenfritt kan kännas svårt, men med enkla medel så kan det gå mycket lättare än du tror. Här kommer några enkla tips, som kan vara bra att tänka på: • Köp nytt! Använd inte öppnade produkter du har hemma (även om de är glutenfria som sötmandel, bakpulver osv) om du inte med säkerhet vet att de inte kan ha kontaminerats av annat som står intill eller t ex av en sked som först varit i en påse med vetemjöl. • Använd rena skärbrädor och knivar. • Använd inte brödrosten som tidigare använts till gluten innehållande bröd. Det räcker inte med att skaka ur smulorna. • Leta efter livsmedel som är märkta som glutenfria. • Läs ingredienserna noga på förpackningen när du handlar. • Gluten finns ofta i produkter där man inte alltid tror att det ska finnas, som såser och godis. Kolla noga om du ska köpa och har du svårt att tolka innehållet, då är det bättre att låta bli. • Undvik att köpa lösviktsprodukter, eftersom de kan ha kontaminerats med andra. • Är du osäker – kör på säkra kort som är naturligt fria från gluten; potatis, ris, grönsaker, naturell kyckling/ fisk osv och undvik samman satta produkter med panering, i sås osv. Att laga mat från grunden av enkla råvaror kan underlätta. 50 Glutenfritt sortiment – 2021