Utmärkt Göteborg 1
Krögare satsar Krögarna som satsar på Göteborg Fö
r att tillgodose hungern bland göteborgarna väljer fler och fler krögare att öppna eget. Restaurangkoncepten utökar och konstellationerna består av både små familjeägda restauranger och stora koncerner. Sara Berndtsson har pratat med några av stadens matentreprenörer. text Sara Berntsson I takt med att svenskarna fått mer pengar i plånboken spenderas också mer på att gå ut och äta. I storstäderna läggs det uppemot tusen kronor mer på mat per person och månad än i övriga landet och omsättningen på restauranger är tre gånger högre i våra största städer jämfört med övriga Sverige enligt SCB. Många är de krögare som de senaste åren har ridit på den ekonomiska välfärdsvågen och fyllt ut sin kostym, expanderat och utökat med fler restaurangkoncept. Allt för att tillgodose den outtröttliga hungern hos stadens invånare och tillresta turister. Att det finns något för alla i Göteborg är ingen underdrift, stora som små aktörer tillgodoser restaurangscenen på olika sätt, med olika kök och fokus. Restaurangkartan består av alla möjliga konstellationer, små familjeägda restauranger som funnits i åratal, koncerner som Avenyfamiljen med nästan ett helt kvarter av restauranger, och de små enskilda aktörerna, som Bistro Odette som öppnade i Linné i höstas. Sommelieren Emma Wennerberg och kocken Mathias Graner lämnade i höstas Restaurang Spisa i Kock- och Vingruppen och öppnade eget, en liten bistro med plats för 18 personer. Här är det fransk mat och naturviner som gäller och ägarna är också de enda som jobbar där. De är sin egen chef och arbetskamrat på samma gång. Emma och Mathias, vad är fördelen med att driva ett eget ställe? – Vi har ju alltid drömt om att öppna vår egna franska bistro, även om tankarna har gått i alla möjliga koncept i sökandet. Hjärtat ligger i det franska och det som följer med det, hela vårt yrkesliv har vi jobbat i restaurang och brunnit för detta levande 26