Nollelva 1
KROG KROGKRÖNIKA Konsten att maximera uteserverin
garnas härliga tid Text: Tobias Pettersson Sommaren är här med sina uteserveringar. Men hur ska man lägga upp sin taktik för att få ut maximal njutning? För som alla uteserveringsproffs vet är det ett uppdrag som kräver planering. Vad snackar karln om? Det är väl bara att gå till närmsta uteservering, slå sig ner, beställa en öl och sedan njuta i fulla drag. Nix pix, det kan verka så vid en första anblick men låt er inte luras, för ska man hålla en hel sommar behöver man ha en väl genomtänkt plan. Ett vanligt misstag är att man går ut för hårt i början av säsongen. Man plågar sig genom april och maj i regn och rusk och sedan när sommarvärmen kommer på allvar är man redan trött på hela uteserveringsgrejen. De som sitter på uteserveringar var och varannan dag innan midsommar ser man väldigt sällan ute i vimlet i juli, augusti och september. Å andra sidan kan man inte heller vänta för länge. Eftersom den svenska sommaren är opålitlig gäller det att passa på att njuta de dagar solen verkligen skiner. Man kan ju inte spara sig till augusti med skälet att man inte vill tröttna, för då riskerar man att gå miste om hela uteserveringssäsongen. Det får inte gå slentrian i uteserveringsbesöken, därför gäller det att variera sig. Har man ett favoritställe att gå till får man ibland tvinga sig att besöka andra uteserveringar. Det tjänar man på i långa loppet. Samma sak med drycken. Är öl din favoritdryck måste du ibland varva med något annat annars kommer du inte vilja att ens se åt en öl vid det tolfte besöket. Uteserveringsmaten är ett kapitel för sig. Fantasilösheten bland många krögare är slående och hittar du något annat än hamburgare och caesarsallad på menyn kan du skatta dig lycklig. Redan i juni kan man vara så less på det torftiga utbudet att man väljer att hellre stanna hemma. Ett knep kan vara att man lagar riktigt god mat själv och sedan bara går ut för att dricka. Det finns många aspekter att ta i beaktande när det gäller uteserveringar. Hur rör sig solen under dagen? Var är det mest genomströmning av folk? Vilka ställen visar sportevenemang? Är det blåsigt? När måste man vara på plats för att få bra bord? Saker som dessa kan det ta en livstid att lära sig. Därför kommer jag att noggrant studera stadens uteserveringskultur under hela sommaren. Minst tre dagar i veckan fram tills att stolarna och borden plockas bort i höst. MISSA INTE Musik och hantverksöl på Lock, Hop O Barrel Burgare, bärs och bra musik är en trevlig Text: Tobias Pettersson Foto: Lina Norrbom Ericson, Pressbild kombination som Lock, Hop & Barrels gäster kan njuta av även denna sommar i Söderköping. Varje onsdag (utom 4/7) blir det musikquiz i livetappning med Peter Malmberg och en gång i månaden anordnas Open mic jam med Mr Spruce. Lägg till detta ett digert musikprogram med bland andra Governor Andy, Papa Dee, Grass Tank, Bro´s och många fler och det känns som att sommaren på Lock, Hop & Barrel kommer att bli riktigt lyckad. Matmässigt fortsätter Lock, Hop & Barrel satsa på sina närproducerade burgare men kan även erbjuda några fler sallader samt en del lättare sommarrätter som exempelvis BBQ chicken wrap och rostbiff wrap. På dryckesmenyn hittar man fyra hantverksöl från restaurangens eget bryggeri - Spring pale ale, Imperial pilsner, EZ Pilsner och den precis nyframtagna Lock hopper pale ale. Och till sin stora glädje kan ägaren Nick Webster konstatera att den egna ölen säljer väldigt bra. Nick har också tagit över det lilla gula tåget som kör runt i Söderköping. Det skulle säljas till Gotland men kommer nu alltså att synas på stadens gator även i fortsättningen. - Vi är glada att kunna ta över tåget. Det har funnits i så många år och många människor har fina minnen från det, så det känns skönt att kunna bevara traditionen, säger Nick som vill tacka staden som tagit emot honom och hans restaurang så väl. Amerikanen Nick har verkligen kommit in i staden sedan han öppnade Lock, Hop & Barrel förra våren. I vintras serverade han traditionellt svenskt julbord med amerikanska inslag och livemusik och han vill redan nu börja påminna om den kommande julbordssäsongen. Men först väntar en lång sommar och Lock, Hop & Barrel är ensamma i Söderköping om att visa fotbolls-VM. Så vill man följa Sveriges framfart i mästerskapet i en mysig krogmiljö är det dit man ska gå. - Förra sommaren var fantastisk. Vi lärde oss mycket och nu ser vi fram mot den här säsongen. Vi har gjort vissa förbättringar och fått en ny uteservering på sidan av huset. Jag hoppas vi får behålla det fina vädret som vi haft hittills, men vi har även många sittplatser inomhus om det skulle bli sämre väder. Jag hoppas vi får en bra säsong med många nöjda kunder både hos oss och i hela Söderköping, säger Nick. NOLLELVA 85