Nollelva 1
KROGPROFILEN OG Är du en stekare? Gillar du saxof
onist, vipbord, skumpa, isfacklor och konfettirör? Då kanske den stora stekarfesten på Arbis 28/7 är din grej. Den 17/8 är det åter dags för folket från Bomullsfabriken att ha sin årliga sommarfest. Kalle Baah står på scenen. Stadsvaktens orangeri blir en ”Summer lounge” under sommaren. Skön loungemusik och grymma cocktails utlovas. Valla gårdsmejeri vann en silvermedalj i Ost-SM förra året. Passa på att provsmaka deras produkter på deras ost- och vinprovning den 29/6 som anordnas tillsammans med Ekoturen. Vill du följa fotbolls-VM ihop med andra? New York Grill & Bar sänder alla matcher på storbildsskärm både ute och inne. Robert tar oss med till Grekiska övärlden Text: Tobias Pettersson Foto: Lina Norrbom Ericson Man behöver inte ta flyget för att uppleva den grekiska matkulturen. På restaurang Santorini vid Strömparken erbjuder Robert Hagelin och hans kollegor maträtter som souvlaki, biffteki och calamares, som förflyttar gästerna till den grekiska övärlden. När det svenska höstmörkret låg som tyngst över Norrköping i mitten av november öppnade Santorini upp sina portar och spred en känsla av sol, värme och Medelhavet. Och det var precis vad både frusna norrköpingsbor och krögaren Robert Hagelin själv behövde. - Jag hade tappat sugen lite grann för den här branschen om jag ska vara ärlig. Men så föreslog både min sambo och kökschefen Panos, ovetandes om varandra, att vi skulle öppna en grekisk restaurang. Det kändes helt rätt och då fick jag tillbaka energin, säger Robert Hagelin som tidigare drev restaurangen Studio 54 i samma lokaler. Robert var med och öppnade Gamla Bryggeriet 2013 och året efter tog han över dåvarande Manesa som bytte namn till Studio 54 i samma veva. Men han har även en monteringsfirma med tre anställda, vilket gör att det är hans sambo som sköter den dagliga driften av Santorini. - Jag tycker om att prova nya saker och tyckte om utmaningen i att ge mig in i restaurangbranschen. Jag tycker om den sociala biten och trivs med att umgås med folk. Det är kul att driva restaurang 86 NOLLELVA men också slitsamt. Det är ingen dans på rosor som många tror, men det är alltid roligt när man kan göra gästerna nöjda. Och det verkar ha funnits ett sug efter grekisk mat i Norrköping, konstaterar han. - Vi fick jättebra respons på maten och har fortfarande kvar drinkarna från Studio 54, som vi har utvecklat lite. Nu har vi även börjat med glassdrinkar som blivit väldigt populära. Vi har fått mycket mer matgäster, många säger att det känns som att komma tillbaka till Grekland. Inte minst är Robert riktigt nöjd över läget alldeles vid Strömparken, som han tycker är stans bästa. Där kan man njuta av de sköna sommarkvällarna på uteserveringen med både vatten och grönska alldeles inpå knuten. - Vi har ett fantastiskt läge vid Strömmen. Vi ligger inne i centrala Norrköping så det är mycket rörelse men ingen trafik, vilket är ganska unikt. Här kan man sitta och njuta av utsikten, goda drinkar och grekisk mat. Det känns som att vi har hela paketet, säger Robert. SKA NÅ EN BRED PUBLIK OCH BLI EN SAMLINGSPLATS Lindö Hamnkrog Om allt går som planerat slår Lindö Hamnkrog upp portarna i mitten av juli. Det har länge efterfrågats en restaurang i området och Gabriel Ertas, som är en av de som ska driva restaurangen, hoppas på att det kommer bli en populär samlingsplats. - Folk ska tycka att det är ett härligt och skönt ställe att komma till och vi hoppas att det blir en samlingsplats för både de som bor i Lindö och folk från stan, säger Gabriel. När han fick förfrågan att vara med och driva Lindö Hamnkrog var det inget svårt beslut. - Det var ett projekt som vi har varit ute efter och ett läge som vi velat ha länge, berättar han. Gabriel tillsammans med familj har lång erfarenhet inom restaurangbranschen och tillsammans driver de sedan tidigare. Trädgårn/Lagerqvist, Urbane goat, Paus Kök o Café, Pizzeria Napoli och även glassbaren Halvars. Tanken med Lindö hamnkrog är att nå en så bred publik som möjligt. - I Lindö bor det mycket familjer, men vi vill att den ska erbjuda något för alla. Vi kommer ha både á la carte och schysst pizza på menyn, och en riktigt stor glassbar, förklarar Gabriel Tidigare lades det ut om namnförslag till krogen på Facebook men än så länge är det Lindö Hamnkrog som är det officiella namnet. - Vi kikar på vad vi får in för förslag på namn men än så länge är det Lindö Hamnkrog den kommer heta, säger Gabriel. (CL) Foto: Privat