AMES 1
GÖTEBORG SPANIEN I GÖTEBORG TEXT: AMANDA BÅMSTEDT
I mitten av april öppnades dörrarna till Spanska Köket. En restaurang där den spanska maten står i centrum och där arbete krävts för att få fram rätt råvaror och rätter, men allt handlar inte om maten. En speciell känsla ska infinna sig hos gästen när den kliver över tröskeln. Ägaren Peter Segerdahl flyttade till Spanien på 70-talet, sedan dess har han bott där fram och tillbaka i drygt 14 år. Han har rest kors och tvärs i landet. Från San Sebastián i norra Spanien, ner mot Vigo på västkusten, från Teneriffa runt kusterna ute på Kanarieöarna och Menorca. Ur detta skapades tanken om Spanska Köket vars inspiration främst kommer från norra Spanien. – I norra Spanien, ovanför Madrid och ut mot kanterna, produceras oftast vin och lufttorkad skinka. Ett gynnsamt klimat med fukt från bergen i Pyrenéerna ger bra förutsättningar för de stora jordbruken som finns där. Sen är matintresset stort där. Det är det väl överlag i Spanien, men jag fastnade för San Sebastián som är en fantastisk matstad och fick mycket idéer därifrån. I över tio år har tanken om en spansk restaurang puttrat i Peters huvud. Han berättar att han för många herrans år sedan försökte sig på idén när han öppnade Que Pasa. Restaurangen blev lyckad men Peter kände att folk inte förstod Spanien i sin helhet. – Det fanns inget intresse för att betala för en riktigt bra skinka eller ost, utan det låg till större del i att få det billigaste. Det är något som har förändrats med tiden. Folk är mycket mer kvalitetsmedvetna nu, de betalar gärna lite extra för att få bra saker och produkter som är valda och tillredda med omsorg. Jag tänker försöka satsa på att vi ska jobba på det sättet här. Peter Segerdahl ligger sedan tidigare bland annat bakom Moon Thai Kitchen, som han använder som en liknelse för idén kring hur maten är komponerad på Spanska Köket. För Peter är det viktigt att gästen inte bara får med sig vad spansk mat är utan även hur den äts. Han tycker att det inte finns den här typen av spansk restaurang i Göteborg, där tapas är en del av menyn men inte utgör hela. – Vi kommer att jobba med kolgrill och vedugn i vilken vi gör spanska pizzor som kallas cocas. I gjutjärnsformar kommer vi att göra olika typer av omeletter – jueves flamencos. Vi kommer även att ha ett antal varma och kalla tapas. Allt äts tillsammans och det är så man får upp en bra spansk måltid. Det ska vi kunna leverera här i och med att vi satsar rätt ordentligt på att ha ett riktigt bra öppet kök med möjligheter att göra det vi vill. – ”Shit nu är jag i en baskisk tapasrestaurang i San Sebastian!”, det är så det ska kännas när gästen stiger in här. Det innefattar allt från musik, mat och doft till hur vi är mot våra gäster. Det är det som jag framför allt är duktig på, att skapa sådana känslor i kombination med mat och inredning. Vi har fantastiska kockar, det kommer bli ett bra team med en blandning av personer från Sverige och Spanien, så vi får den där genuina känslan. Med målet att bli den bästa spanska restaurangen i Göteborg menar Peter att det är viktigt att alltid göra saker så bra han kan och att hela tiden försöka tänka på de val han gör. När det kommer till råvaror har restaurangen valt att i så stor utsträckning som möjligt köpa in närproducerade produkter. – Man behöver inte ha en spansk färsk iberico-gris, det finns bra alternativ. Sen är det vissa charkuterivaror och oliver som inte produceras i Sverige som måste importeras. Men i så stor utsträckning som möjligt plockar vi närproducerat. Att ta vara på de råvaror som finns nära är en del av den spanska matkulturen och det tankesättet vill vi även ta in här, men ändå få till smaken, känslan och karaktären. Spanska Köket, Övre Husargatan 3 n NYA V60 CROSS COUNTRY MED EXTRA ALLT PRIS FRÅN 369 900:NYA VOLVO V60 CROSS COUNTRY SPECIAL EDITION Nya Volvo V60 Cross Country är välutrustad redan i sitt standardutförande. Med Special Edition får du mångsidiga Volvo On Call som ger dig full koll på din bil. Dessutom klimatpaket så att du kan starta värmaren med mobilen och då behöver du aldrig mer skrapa rutor. Erbjudandet gäller t.o.m. 30 juni 2019. ADVANCED SPECIAL EDITION För dig som kräver mer finns Advanced Special Edition. Förutom all utrustning ovan får du elmanövrerad baklucka, nyckel löst system, komfortstolar i halvläder samt parkeringssensorer fram och bak. Volvo V60 Cross Country: Förbr. l/100 km bl. körn. WLTP: 5,9–6,6. NEDC korr: 5,1–5,4. CO2 Prisexempel Pris Volvo V60 Cross Country D4 AWD Special Edition Business Lease* 369 900:- 3 447:-/mån Förmånsvärde** 2 577:-/mån Volvo V60 Cross Country Special Edition INKLUSIVE KLIMATPAKET OCH VOLVO ON CALL , g/km. WLTP: 155–173. NEDC korr: 135–143. Miljöklass Euro 6D-Temp. WLTP-värden avser EU-marknader. Marknadsspecifika avvikelser kan förekomma beroende på bilens specifikation. Bilen på bilden är extrautrustad. *Business Lease: Beräknat på 20% i första förhöjd hyra, 50% restvärde, 2000 mil per år, 36 månader, månadskostnad ex moms. Service ingår och försäkring tillkommer. **Förmånsvärdet gäller vid 55% marginalskatt. Priserna kan ej kombineras med andra rabatter eller avtal. Läs mer på volvocars.se Linköping Norrköping Vigfastgatan 1 Lindövägen 60 013-20 35 00 011-21 90 00 Se våra öppettider på rejmes.se 51