TIDNINGEN TILLVÄXT 1
G Å R D S FÖRETAG ET D en idé. Kristina och Rober
t Åkermo hade varsitt heltidsjobb och ett lantbruk. I dag är Oviken Ost ett av de största gårdsmejerierna i Sverige. – Vi drog upp en affärsplan på 1990-talet. Vi skulle ha Nordens största fårmjölksbesättning. Vi ville båda arbeta heltid i rörelsen och ha fyra, fem anställda. Dessutom planerade vi att utöka åkermarken, berättar Robert Åkermo. Och så blev det. I dag har de 80 hektar åkermark plus 20 som arrenderas och 2 200 hektar skogsmark. Ovanligt med fårost Det var Kristina Åkermos idé att välja får. Många gårdsmejerier tillverkade redan kooch getost. I nischen fårost var det lättare att sticka ut och göra sig ett namn. – Fåret är vårt första husdjur. Det är mångsidigt och användbart. De flesta människor tål produkterna, säger Kristina. Tidigare köpte de in mjölk för att också tillverka getost, men det har de slutat med. Det blev för Tillväxt Nr 3 2013 | 31 et började med en liten gård i Jämtland på 18 hektar åker och 120 hektar skog och två personer med