TIDNINGEN TILLVÄXT 1
G Å R D S FÖRETAG ET Katten Maggan Även smör till
verkas. består av örter, såsom cekoria och kummin, samt flera sorters klöver och gräsarter. Löpen i kar När vi besöker gården har löpen just hällts i ett kar med 540 liter komjölk. Det som ska tillverkas är blåmögelosten Magna. Tidigare på morgonen har Kristina tillsatt en syrningskultur till den nymjölkade råvaran. Under tiden som massan koagulerar dricker vi kaffe. Efter en stund kommer Roberts pappa Karl-Olov in för en fikapaus i skogsarbetet. Han berättar att de skiften som köptes in för 20 år sedan till stor del var slutavverkade. Där har nu planterats tall, gran och contorta. Bryter ostmassan Men nu måste vi lämna kaffebordet för det är dags för brytning av den koagulerade ostmassan. Kristina har bytt om och greppat harpan, ett verktyg som skär koaglet i tärningar så att vasslen och ostmassan skiljs åt. Oftast gör de en sats per dag, vilket ger cirka 75 kilo ost. Om efterfrågan är extra stor kan det bli två. Vi ser också på när mejerimedarbetaren Christopher Smeds från Sala tvättar smöret innan det är dags att älta (ja, ordet älta kommer därifrån), det vill säga att knåda smöret. För närvarande tillverkar de 20 olika sorters ost. Till det kommer ett par tre prov Oslagbar framkomlighet En svensk kvalitetsprodukt www.alstor.se | Tel 0524-407 45 | info@alstor.se 34 | Tillväxt Nr 3 2013