Svensk Golf 1
”PÅ VALLDA HANDLAR MYCKET OM GRÄSET OCH UNDERLAGE
T. VI VILL HA HÅRDA, SNABBA SPELYTOR DÄR BOLLEN LEVER SITT EGET LIV.” nämnd, starka och varierade Kungsbacka GK (som fostrat Sophie Gustafson, Fredrik Jacobson och Johan Edfors) ska heller inte glömmas bort och de två banorna har numera fått sällskap. För här, i ett böljande ängsområde omgivet av lövskog, ligger nämligen resultatet av de yviga drömmar, storslagna visioner och den tydliga kompromisslöshet som definierar Vallda Golf & Country Club. Det var någon gång under golfboomens sköna 90-tal som tankarna började få fäste hos fyra golfintresserade herrar i Göteborgstrakten. Med tiden konkretiserades idéerna alltmer, men kombinationen av att marknaden hastigt mättades och att de helt enkelt inte hittade ett markområde som matchade deras planer innebar att det tog tid innan projektet kunde realiseras. Men i maj 2009 öppnade till sist de första nio hålen och resten av banan någon månad senare och vad som mötte besökarna var en typ av brittisk hedbana som är väldigt sällsynt inom svensk golfbanedesign. – Designen är förstås en sak, men på Vallda handlar mycket om gräset och underlaget. Vi vill ha hårda, snabba spelytor där bollen lever sitt eget liv och vi är inspirerade av den typ av golfbanor som man hittar på de brittiska öarna, säger banchefen Stefan Nilsson och drar sedan samtalet vidare till en engagerad föreläsning om hur rödsvingel bäst hanteras för att uppnå den önskade effekten. VI SITTER I DEN SKÖNA restaurangen tillsammans med Peter Teiffel som var med och skapade Vallda (och idag är anläggningens vd) och dynamiken i samtalet illustrerar tydligt den passion som har format bana och faciliteter. – Gör vi något ska vi göra det övertänkt MICHELINMAT Stjärnbestyckade krögaren Ingemar Lyxell står för maten på Vallda och levererar här också. och sedan ordentligt. Vi gillar inte att hålla på att dutta med småsaker som blir lite halvhjärtade, utan när vi bestämmer oss för att gasa så gör vi det, säger Teiffel. Resultatet märks i alla delar runt det trivsamma klubbhusområdet, där också detaljer spelar stor roll. Men framförallt på golfbanan. Brittiske Martin Hawtree har skapat en härlig golfupplevelse, där varje hål testar såväl färdigheterna med klubborna som förmågan att fatta kloka beslut. Allra bäst demonstreras det på par 5-hålen, där spelalternativen är många och viljan att ta risk oftast står i paritet med belöningen vid ett lyckat utförande. Men det är korthålen som kittlar allra mest. Hawtree har tillämpat den gamla klassis40 SVENSK GOLF 7–2018 ka designfilosofi som hans landsman Harry S Colt en gång etablerade och som gick ut på att par 3:or gärna ska spelas utför, för att framhäva skönheten och tydliggöra det uppdrag som väntar. Dessutom har greenområdena försetts med ordentliga bunkerkluster. Det är svårt att inte falla för Vallda, framförallt inte för den som har kommit en bit nedåt i handicapskalan. Men det finns också människor som inte riktigt omfamnar den hårt packade och välsnaggade turfen samt det faktum att det verkligt intressanta börjar när bollen tar mark efter sin flygtur. Men rent objektivt är det ändå en bana som turisten bör pricka in i kalendern under långhelgen, eftersom den erbjuder en karaktär som tidigare har saknats i utbudet – och tillsammans med exempelvis klassiska Hovås så utgör de på något sätt ytterligheterna i såväl den svenska som göteborgska golffloran. Det är variationen som gör spelet intressant och lekfullt.