NG Öresund 1
STUDENT SÅ ÄTER DU FÖR UNDER 10 KRONOR PER MÅLTID
Trött på att stirra in i ett tomt kylskåp och fundera på vilka magiska kombinationer som kan växa fram utifrån ketchup och burkmajs? Hanna Olvenmark driver företaget Portionen under tian där hon dagligen erbjuder lösningar på Sveriges kanske vanligaste studentproblem: maten. TEXT: ALEXANDRA LUNDBLADH GRÖNKÅLSPASTA. MÅNGA STUDENTER KÄMPAR med att få pengarna att räcka till annat än de matvaror som ofta förknippas med studentliv så som snabbnudlar, pasta, ris och färdiga frysrätter. Dietisten Hanna Olvenmark har under flera års tid delat med sig av recept och tips för att sänka matkostnader på sin hemsida undertian. com. Tanken med sidan är att varje recept ska kunna tillagas för mindre än tio kronor per portion utan att kompromissa i smak eller näring. Vi har pratat med henne för att bland annat få svar på vad den ultimata dejtmaten är och ta del av hennes bästa studenttips. Ungefär hur mycket pengar lägger du själv på mat i månaden? – Jag lägger mellan 1200 och 1500 kronor i månaden. Jag äter inte så mycket ute eller fikar men jag räknar in det i den summan också. Jag gör hellre andra roliga saker för pengarna. Tänk dig en student med 48 kronor kvar på matkortet och ett tomt kylskåp en vecka innan studiebidrag. Vad kan du ge för råd till hen? Vad är det viktigaste att tänka på/ köpa hem? – Då skulle jag göra ett storkok med linser, rotfrukter och pasta. Man kan köpa två, tre burkar krossade tomater, lök, morot, palsternacka, vitlök. Det är bara att koka upp, koka pasta och så röda linser. Det kostar inte många kronor och då kan man nog nästan klara sig en hel vecka. Vilka tre recept återvänder du alltid till? Har du några egna favoriter som du är extra nöjd med? – Framför allt kokosmjölksgrytan med kikärtor, den gör jag jätteofta. Man kan variera den med linser också. Sedan även 60 NÖJESGUIDEN | NR 2, 2018 min grönkålspasta. Grönkålen är dock på väg ur säsong nu så det går jättebra att använda fryst broccoli eller fryst spenat för att komma undan billigt. Morot- och linsbiffarna är också en favorit. Har du något oväntat tips eller esse i rockärmen? En billig basvara eller maträtt som folk lätt glömmer bort? – Frysta grönsaker vill jag slå ett slag för. Det är väldigt näringsrikt och det är mycket större chans att vi inte slänger det än om vi köper färska. Det är inte alla som kan lyckas med en god svamprisotto. Har du tips på några riktigt enkla maträtter som den allra sämsta kocken klarar av att tillaga? – Ja, då tycker jag att grytor är bra. De kräver inte att du hackar fint eller står och passar noggrant så det är en bra början. Många pastarätter är också ganska enkelt, förutsatt att du kan koka pasta. Det är inte så farligt att misslyckas heller. Jag har lagat mat som smakat skitkonstigt ibland, men då vet jag det. Man får försöka vara kreativ och inte ha för höga krav på sig själv i köket. Vilket av dina recept skulle du föreslå om man som student vill imponera på en dejt med en bra middag? – Då skulle jag göra en av mina pizzor. Jag har en potatispizza som är jättegod. Den kallas till och med ”dejtpizzan” av mig och en kompis. Om den fungerat i det syftet tänker jag dock inte avslöja, det får ni försöka lista ut själva. En annan kompis brukar också säga att min grönkålspasta är min ”liggarätt”. Det är den verkligen inte, men man får väl prova och se om det går hem. En undersökning i Dagens Nyheter från 2014 säger att genomsnittsstudenten lägger 1798 kronor på livsmedel varje månad. Hur mycket pengar tycker du är rimligt att göra av med och ändå äta gott? – Min egen budget, mellan 1200 och 1500 kronor är väl rimligt, beroende på hur mycket man äter. Om man till exempel tränar mycket äter man ju mer men 1500 borde alla kunna komma undan med. Att handla för 300 i veckan är fullt görbart om man planerar, och undviker att köpa mycket kött. Jag har överlevt på 600 kronor en hel månad en gång men då blev det väldigt mycket linsgrytor. Handen på hjärtat, hur ofta fuskar du och lagar mat som kostar mer än 10 kronor per portion? – Alltså väldigt sällan faktiskt. Kanske någon gång i veckan. All mat som kommer upp på bloggen lagar jag ju. Det låter så tråkigt att säga att jag inte fuskar, men jag gör typ inte det. Ibland lägger jag till olika toppings och så för att det ska se snyggt ut på bild och då blir det lite dyrare. Men annars lever jag liksom som jag lär. De gångerna jag köper halloumi brukar det också kunna kosta lite mer. Har du något guilty pleasure i matväg? – Halloumi är nog en sådan sak. Just det, ett annat guilty pleasure är Oatly iKaffe också. Jag brukade dricka komjölk men nu har jag bytt ut det mot havremjölk vilket är typ dubbelt så dyrt. Jag använde kanske fem deciliter mjölk i veckan till kaffet tidigare men nu köper jag säkert två eller tre paket iKaffe. Det är så sinnessjukt gott, jag kan stå och halsa den bara. Så det känns ändå värt det. HANNA OLVENMARK