NG Öresund 1
Köpenhamn BARABBA TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN –
DET SKA KÄNNAS som ett hem, mitt hem, säger Riccardo Marcon. Riccardo är sommelier från Venedig som under hösten med nya Barabba har fått en scen där han kan utveckla sina idéer. – Det italienska köket är ju präglat av Marocko i syd och i Frankrike i nord. Jag brukar kalla mitt kök för ”italianish”, förklarar han. Ett bombastiskt italienskt framtidskök, man ska inte förvänta sig en traditionell bolognese. Italianish är det också när det kommer till vinerna som lika ofta är franska. Och såklart naturliga. Den moderna italienska vinbistron är uppkallad efter syndaren Barabbas eftersom den också är tänkt att ge Köpenhamnarna ett ställe att få en riktigt god tallrik med mat och en flaska vin under nattetid. Och vem är vaken klockan halv två? Syndaren såklart. Med den italienska osterian som mall försöker han binda upp stela köpenhamnare – man ska inte bara sätta sig, äta tre rätter mat och få en kopp kaffe och en karamell med notan innan man går igen. På Barabba kan man ramla in klockan sju och gå hem klockan tre på morgonen (köket stänger 02.00). Osteria kommer förresten av ordet ”oster” som betyder värd. Kockar anses ofta som gudar men bemötandet från värd och servitör är definitivt en lika viktig del i vad som ger en restaurang dess identitet enligt Marcon. Barabba, Store Kongensgade 34, Indre By barabba.dk MAGASASA BAR UNO TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN OK, YTTERLIGARE EN kedja. Men Magasasa är annorlunda. De kinesiska restaurangerna, som är bland de mest populära av de genuina kineserna i stan, har nu fyra olika restauranger i allt och fokuserar på en speciell provins, eller matstil i Kina. På Istedgade tog de sikte på de sydkinesiska provinserna Sichuan och Anhui, på Amagerbrogade har de fokus på ”dai pai dong” som är gatumaten i Hong Kong och i Kødbyen är det dim sum (och cocktails) för hela slanten. Deras nya restaurang som öppnade i ”Kinesisk mat men framförallt ett modernt kök.” oktober ligger på Vesterbro och heter ”Magasasa Fusion & Cocktails”. Här har de utvecklat moderna rätter som använder traditionella asiatiska ingredienser. Det är kinesisk mat men framförallt ett modernt kök med speciella kinesiska drag. Och liksom på Dim Sum & Cocktails i Kødbyen så gör de cocktails med kinesiska ingredienser. Här finns klassiker som Old Fashioned och Mint Julep i kinesiska utgåvor samt en mängd andra cocktails med smakfulla komponenter från östen. Trevlig detalj – alla cocktails kostar 85 kronor. Magasasa, Vesterbrogade 39, Vesterbro magasasa.dk 86 NÖJESGUIDEN | NR 2, 2018 KOMBINATIONEN PIZZA OCH cocktail har redan sett framgång i Köpenhamn, bland annat på Neighbourhood. I uppvaknade Nordhavn har en ambitiös satsning på samma kombination lanserats under namnet Bar Uno. Mannen bakom är Peter Altenburg som äger cocktailbaren Gilt som när han startade den i 2003 sköt startskottet för Köpenhamns cocktailrevolution. Det är en av de första restaurangerna och barerna i nya stadsdelen 2150 Nordhavn, och belägen vid siloernas fot har den en tjusig utsikt över vattnet vid Sandkajen. Deras största inspiration matmässigt är pizzorna från Neapel som här bakas i en lysande blå pizzaugn. De har också en väldigt ambitiös inställning till att skapa en så bra pizza som möjligt. Pizzaoilon Michele Lucarelli som haft fokus på pizza i 20 år, bland annat på Bæst i Köpenhamn (plats 14 i en ranking över världens bästa pizzor i 2016), samlade sitt nya team fyra dagar i veckan under sex veckor för att hitta den optimala sammansättningen ingredienser och förutsättningar på plats. Den neapolitanska pizzan har fått en svag tweak för att också passa bra som delpizza på kajkanten. Läget gör att Bar Uno erbjuder ett take away-paket innehållande både pizza och cocktails, vilket möjligtvis känns lite ovant för svensken. Bar Uno, Gøteborg Plads 5 baruno.dk PASTA DU NORD TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN SØREN TROCK OLSEN var helt enkelt otroligt trött på att snabbmaten bara handlade om burgare, pizza och varmkorv. Han öppnade sin första Pasta du Nord på Köpenhamns centralstation och fick också en nominering som bästa snabbmat i 2016. Det handlar om ekologisk pasta som är kokad perfekt al dente och serveras i sex olika versioner för 70 danska kronor. Nu har de också öppnat en restaurang på Frederiksberg vilket enligt Trock Olsen passar perfekt. Den egna kommunen som ligger mitt i Köpenhamn är Danmarks mest ekologiska kommun och eftersom Pasta du Nord inte vänder sig till hipstersegmentet så passar kvalitetsmedvetna Frederiksbergare bättre än fräna Vesterbro eller Kødbyen. Pasta du Nord Falkoner Alle 82, Frederiksberg pastadunord.dk