NG Öresund 1
Skåne GLASSARNAS KAMP TEXT: MICHA VON DINTHER TIL
L MÅNGAS STORA GLÄDJE ökar utbudet av restauranger och kaféer som satsar på kvalitet i Ystad. Senaste nytillskottet är Frusen Glädje, glassverkstan som tagit över Wetterstrands urs lokaler på Stortorget. Bakom satsningen står Peter Ljungquist, som även driver nya Örum 119, och glassexperterna Frida Lindholm, Elin Falkman och Elin Andersson. Öppnandet av Frusen Glädje har inte varit helt utan drama, då Lindholm så sent som 2017 sålde sin förra verksamhet Glassmakeriet till ny ägare – enbart något stenkast från det nya stället. På Frusen Glädje, som har öppet året om, serveras äkta gelato vid sidan om svensk gräddglass och sorbet i smaker som hasselnöt, stracciatella, rabarber och lakrits, slånbär och getost och honung. frusenglädje.nu KORVBURGAREN HAR LANDAT TEXT: MICHA VON DINTHER DE SENASTE ÅREN svämmar världen över av hybridrätter som cronuts, cruffins, våffeltacos. Vissa konstellationer är mer lyckade än andra, som kanske mest liknar ätbara Frankenstein-liknande skapelser. Skåne är inte sen med att kasta in ett eget bidrag i leken. På Södra Kompaniet, ett rökeri och charkuteri i Löderup, har man satt ihop en så kallad korvburgare med synnerligen lyckat resultat. Skapelsen, som enbart är kryddad med lök, paprika och chili – och helt utan tillsatser – ligger på 12 kronor hektot. Bakom Södra Kompaniet står kompisarna Sebastian Liljedahl och Jonas Bergström, som flyttat tillbaka till Skåne efter många års arbete i Stockholms krogvärld. Fokus är att tillaga handgjorda korvar och charkuterier av hög kvalitet, helt utan tillsatser. Vid sidan om korvburgaren bör även bratwurst, chorizo, wienerkorv, lammkorv och ankrillette nämnas bland de många läckerheterna på menyn. sodrakompaniet.se VILLAN LEVERERAR TEXT: MICHA VON DINTHER DANIEL MÜLLERN, VINNARE av årets kock 2015 och gastronomisk ledare på Ystad Saltsjöbad, öppnade 2016 nytt i en gammal grosshandlarvilla byggd 1899. Torn, tinnar och verandor hade genomgått en genomgripande renovering för att omvandlas till Skånes nya matdestination där man, efter avslutad måltid, även kan sova över i något av de åtta hotellrummen. Ett par år senare har villan etablerat sig som en av östra Skånes säkraste restaurangupplevelser. Mat tillagas i det öppna köket i glasverandan och gästerna äter med utsikt över en köksträdgård från vilken en del av ingredienserna hämtas. Inriktningen är klassisk med inslag av lyx, Daniel bjuder bland annat på tryffel, anklever och skaldjur i “sin” villa. Missa inte de populära fredagsluncherna, där menyn förändras från vecka till vecka. villastrandvagen.se 88 NÖJESGUIDEN | NR 2, 2018