Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Tittar ut genom fön
stret och ser att löven börjar falla från träden och regnet strilar ner, nu börjar det verkligen bli höst igen och det blir dags att klä på sig lite mer om dagarna. Nu kan man även hitta lite småtrevliga höstviner på Systembolaget som passar att njuta av till höstmaten. Har även denna gång provsmakat lite vin från Systembolagets sortiment och hittat två bra viner att småmysa med lite i höstmörkret, ett av dem är ett riktigt fynd. /Text: Peter Lannesand GARZÓN - RESERVA TANNAT 2017 / Uruguay / Art.nr 3210 / 119 kronor Uruguay tänker ni, kan de göra vin? Givetvis kan de det och detta vin från detta land är ett riktigt fyndvin. Tannatdruvan, som är ganska stor i detta land, gör sig perfekt i dessa förhållanden och ger vinet en härlig fatkaraktär med smak av mörka bär, mörk choklad och en kryddighet. Vinet passar perfekt till kötträtter där köttet är blodigt och serveras med exempelvis en krämig potatisgratäng till. Det går även alldeles utmärkt att dricka vinet som det är, men kom ihåg att lufta vinet väl innan ni dricker det. KANTARELLTACOS Käka Grönt: Julia Tuvesson / Norstedts DU BEHÖVER: (4 portioner • Tidsåtgång: 30 min) 400-600 gram kantareller 1 vitlöksklyfta, finhackad 2 msk smör salt och svartpeppar Pepparrotskräm 1½ dl créme fraiche, gräddfil eller fet yougurt 1-2 msk riven pepparrot (t ex på tub) 35 gram fryst dill flingsalt och svartpeppar Picklad rödlök 1 rödlök, tunt skivad ½ dl ättikssprit 12% 1 dl strösocker 1 ½ dl kallt vatten GÖR SÅ HÄR: Rensa svampen. Om svamparna är stora, dela dem på längden med fingrarna. Stek i torr stekpanna tills vätskan har släppt, tillsätt därefter vitlök och smör och låt hastigt steka med. Salta och peppra. Picklad rödlök Koka upp ättikssprit, socker och vatten. Häll över lagen i en burk och lägg i rödlöken. Låt stå i minst 30 minuter, gärna längre. Pepparrotskräm Blanda ihop samtliga ingredienser, smaka av med pepparrot och dill tills du hittar en smakbalans du gillar. Ställ kallt till servering. Värm tortillabröden i ugnen eller i en torr stekpanna. Massera grönkålen med händerna tillsammans med lite olja tills den har mjuknat och blivit mjukgrön. Fyll bröden med kantareller, pepparrotskräm, grönkål och övriga tillbehör. Servera citron vid sidan. Servering 8 små tortillabröd 150 g grönkål, utan själk 1 msk rapsolja 4 dl riven lagrad ost, t.ex. prästost, grana padano eller Västbottenost 1 knippe gräslök, finhackad ½ citron, i klyftor Strävhet Fyllighet Syra FRANSCHHOEK CELLAR RESERVE - CHARDONNAY 2018 / Sydafrika / Art.nr 2489 / 149 kronor Från Sydafrika har jag hittat denna nykomling på Systembolaget. En härlig chardonnay med perfekt fatkaraktär. Vinet är fylligt, men med en bra balanserad syra. Det gör vinet perfekt till många fiskrätter, men även till kalv- och kycklingrätter. Druvan lämpar sig bra i Sydafrika, men då den här har fatlagrats så har detta vin som sagt en lite annan karaktär än vad man annars är van vid när man dricker viner från Sydafrika. Passa på och njut även av detta vin i möstmörkret. bra kontakt. Vi gillade deras koncept vilket gjorde att vi valde att köra, berättar Björn. Sötma Hamburgerrestaurangen hade premiär torsdagen den 10 oktober och redan från start har de haft fullt upp. – Vi har blivit mottagna väldigt bra av linköpingsborna, det känns helt fantastiskt. Vi har haft kö ända ut till gatan och trots att vissa har fått vänta en stund på maten har de varit mycket positiva till vårt koncept. Vi får ofta beröm både för våra goda burgare och vår trevliga personal, säger han. Bores har öppnat i Vasastan P å Erdtmans gata i Vasastan har hamburgerrestaurangen Bores slagit upp sina dörrar. Hit kan man komma för att få riktigt bra burgare lagade från grunden. Franchisetagare till restaurangen är Björn Möller tillsammans med systern Anette Möller. 20 NOLLTRETTON Vad utmärker Bores? – Våra helt magiska burgare till förmån– Vi har länge drivit Möllers Group där vi jobbar med bland annat catering och event. Vi har tidigare sagt att det skulle vara kul att starta upp på någon fast punkt. Av en slump sprang vi på bröderna Carl-Henrik och Carl-Gustaf Forssbeck som ligger bakom Bores och kände snabbt att vi fick liga priser. Det är ett riktigt schysst gatukökskoncept som förutom i Linköping även finns på tre ställen i Stockholm och snart öppnar upp i Uppsala. Vad har ni för framtidsplaner? – Om allt rullar på är tanken att öppna upp fler Bores i Östergötland. (CL) Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Camilla Larsson