Nolltretton 1
KROG KROGKRÖNIKA Saker som stör Text: Tobias Pett
ersson Det muttras här och var om det nya rökförbudet, men den som vill kan lätt hitta flera saker att störa sig på. För det finns stort utrymme för förbättringar när det gäller det svenska kroglivet. Innan sommarens rökförbud på uteserveringarna infördes var tonläget högt bland motståndarna. Med tiden har protesterna avtagit även om man fortfarande kan höra ett visst gnäll ibland. Själv tycker jag dock att det finns många andra saker att kritisera när det gäller svenska krogar. GARDEROBSAVGIFT Själva principen känns konstig - att gästerna ska betala extra för att de väljer att komma till krogen med ytterkläder. DRICKS Ännu en jättekonstig princip - att gästen ska betala extra om personalen gör sitt jobb. Försvaras ibland med att det handlar om ett serviceyrke, men varför dricksar man då inte i andra serviceyrken som frisör eller receptionist? VARIERANDE VINGLAS En stor stark är 40 cl, en snaps 4 cl. Kring vin finns dock ingen gemensam regel. Beställer man ett glas vin kan man få allt mellan 12 och 25 cl. Det är dags att införa ett standardmått. DÅLIGA RIBS Varför går det inte att hitta goda ribs i Sverige? Inte ens på sportbarer eller grillrestauranger. Lyssna noga nu, så här ska riktiga ribs vara: 1. Köttet ska vara rosa. 2. Fett och senor ska ha kokat bort så man äter allt, utom benen. 3. Håller man i ett ben och skakar lite så ska köttet lossna. DE TRÅKIGA SOMMARMENYERNA Hamburgare och caesarsallad... på vartenda ställe... Suck! HUR DAGS STÄNGER KÖKET? En information som kan vara väldigt viktig för potentiella matgäster men som oftast är omöjlig att hitta på hemsidor, vid restaurangentréer eller på krogarnas facebooksidor. Ibland vet inte ens serveringspersonalen. DYR ÖL Att lokalproducerad hantverksöl eller specialimporterade udda öl kan dra iväg lite i pris är överkomligt. Men finölen har också dragit upp priset på vanlig stor stark till, i många fall, sjuka höjder. En krona per centiliter är för mig ett acceptabelt pris på en stor stark, allt över det ser jag som ett överpris. Kanske skulle det behövas ett rejält priskrig bland krogarna för att få ner priset på en stor stark. MISSA INTE Nu är väntan äntligen över! Text: Camilla Larsson Foto: Shutterstock I våras såldes krogarna Sliver och BK, sedan dess har lokalerna på Ågatan 47 varit stängda för renovering. Allt som en gång fanns där inne är nu historia och har rivits ut, detta för att ge möjligheter till något helt nytt i lokalerna – nämligen Mad Dog Social Club. Fredagen den 25 oktober är det äntligen dags för invigning. Nu ska linköpingsborna få se vad Mad Dog Social Club har att erbjuda. Den rutinerade trion som ligger bakom satsningen är Kostas Koupourtiadis som driver restaurang och pub i Norrköping, Sebastian Andersson som grundade, drev och sålde Norrköpingsklubben Arbis och den lokala profilen Hasse Sandström som arbetar med stora event samt driver Scandinavian Models och Stockholm Attract. Nu arbetar de tillsammans för att förädla utelivet i Linköping. – Vi vill erbjuda Linköpingsborna något mer än bara en restaurang, bara en bar eller bara en nattklubb så därför döpte vi stället till Mad Dog Social Club som erbjuder alla tre alternativen. Det ska vara ett ställe dit man vill gå för att umgås med sina nära och kära, säger Kostas som är initiativtagare för verksamheten. MYCKET AKTIVITETER Det genomgående temat i lokalerna kommer att, på ett elegant vis, föra tankarna till USA och kanske framför allt New York och Brooklyn. Förutom restaurang kommer det att vara nattklubb torsdag till lördag och det kommer även att finnas ett spelrum där man bl a kan spela shuffleboard. – Vi kommer att arbeta med aktiviteter och arrangemang för flera målgrupper. Detta passar sig väldigt bra då vi har både restaurangen och nattklubben att tillgå. På så sätt slipper vi att begränsa oss. Vår evenemangskalender kommer att genomsyras av mångfald. Som exempel kommer vi att arrangera Stand Up-kvällar tillsammans med komikern Martin Soneby, men även arrangera livemusik både i restaurangen och källaren. Då har jag inte ens nämnt det som kommer att hända under pågående nattklubb, säger Sebastian. Här kommer de även att arrangera stora event, ofta inspirerade av välkända och populära tillställningar både i Sverige och utomlands. Hasse har rest runt på event i hela världen och vill kunna erbjuda Mad Dog Social Clubs besökare något de aldrig tidigare har upplevt. NOLLTRETTON 49