Utmärkt Örebro 1
text Torbjörn Karlgren foto Stefan Jonsson Kvarte
rsfinkrogen som lyfter Nora Snabbmat? Definitivt. Går man från idé till invigning av en restaurang på tre veckor är det svårt att kalla det något annat. O m man ska ta sig från Guldsmedshyttan till Nora kan det tyckas vara opraktiskt att ta vägen via Åre, Fäviken i Jämtland och Stockholm. Det är det inte. Fråga Veronica Carlsson. Hon gick restaurangprogrammet i Åre och tyckte det var en fantastisk tid, var med och öppnade Fäviken Magasinet i Jämtland , där stjärnorna vid sidan av henne var två i Guide Michelin, och hamnade hos en annan, stjärnkocken Mathias Dahlgren, i Stockholm och jobbade där i fem år. Sedan ringde det och displayen visade riktnummer 0587. - Det var näringslivschefen i Nora som undrade om jag var intresserad av att flytta hem, berättar Veronica. Det var hon. Året var 2015 och tre veckor senare öppnade hon Bryggerikrogen i kvarteret Bryggeriet i Nora. ”Smaksäker krog” Året därpå kom Erik Lindeberg dit, efter drygt sex år på Loka brunn, skrev ”kökschef” på visitkort och när man nu är inne 18 på tredje året är man det med en notering i White Guide Sverige och motiveringen ”Smaksäker kvartersfinkrog”. - Det enda jag kan är restaurang, säger Veronica. Tur att hon uppenbarligen kan det så pass bra då… Veronica är sommelier och det är förstås hennes tankar som präglar vinvalet hos Bryggerikrogen där man bara har naturliga viner, det vill säga vin utan yttre påverkan och enbart svenskt öl, bland annat från det nystartade bryggeriet runt hörnet i samma kvarter. - Det är ju viner som kanske smakar annorlunda, är lite fruktigare och inte lika söta,