Utmärkt Örebro 1
Som en liten skogsblomma öppnar den lilla ladan u
pp sina dörrar och bjuder in. Vart kommer man om man tar bilen från Örebro och åker söder ut en stund. Passerar Kumla, Hallsberg, Askersund och fortsätter mot Karlsborg. Ja… Vi har passerat länsgränsen, men vi fortsätter en bit till. Riksväg 49 söderut och efter Olshammar och Tivedens Nationalpark, i höjd med Granvik, svänger man väster ut rakt ut i skogen. Vad hittar man där? En liten röd lada med plåttak. Inte mycket för världen. I en typisk glänta just för Tiveden. Lite blandat med björkar och enstaka tallar och med en öppning i vegetationen som låter kvällssolen nå ända fram till ladan. En liten anspråkslös skylt informerar om att här ligger Tivedens Mat. Söker man lite på Tivedens mat, eller Krogen mitt i skogen, som den även kallas så hittar man att det är Karlsborgs bästa restaurang. Att White Guide har gett den en helsvart liten fyrkant för ”också rekommenderad” och på Tripadvisor finns det många fina rekommendationer. Invändigt är det lika enkelt som på utsidan. Det är enkelt, varmt och välkomnande. Inga innerväggar eller innertak. Rena bjälkar och balkar och nakna plank i väggarna. Det är helt oisolerat, men så är det ju bara öppet under sommarsäsongen. Inredningen är ihopplockad av udda stolar och bord. Men allt är väldigt inbjudande. Rent och snyggt och mysigt på samma gång. Till höger när man kommer in finns en bar och bakom den ett öppet kök. Här hittar man Jon Söderlund. En Halmstadkille vars föräldrar köpte torpet med ladan, mitt i skogen, när han var liten. Han växte upp där som sommarbarn och senare ärvde han torpet av sin far. Jon är utbildad kock och har arbetat på en rad restauranger under åren och för 13 år sedan bestämde han sig för att öppna en enkel restaurang och café i sitt gamla sommarhem. Han hade inga stora ambitioner utan tänkte att ”vi får se hur det går”. Det växte ganska fort och snart var caféet lite mindre framträdande och det blev mer och mer en ren restaurang. Även om det går bra att bara ta en kaffe på verandan en skön sommarkväll. Numera bor han i torpet med sin sambo, som också hon arbetar i restaurangen. Restaurangen är öppen från 5 maj till 24 september. I början och slutet av säsongen är det bara fredagar och lördagar som är öppna men ungefär från Midsommar fram till mitten av augusti är det generösare öppettider 6 dagar 41