Nolltretton 1
MAT & DRYCK Carmene Arricale kom till Sverige frå
n Italien 1989 och trivs bra här, men har alltid saknat den Italienska maten. Så därför öppnade han och sonen en butik där man finner allt det goda från Italien. Carmene är född i södra Italien och han flyttade till Florens i norra Italien som 13-åring. Under sin uppväxt har han fått möjligheten att avnjuta matkulturen från såväl den södra som norra delen av Italien. – Jag har lärt mig att älska mat från hela Italien, vilket jag har stor nytta av när jag ska finna läckra och kvalitativa delikatesser till butiken. Många känner igen honom från klädbranschen då han under många år drev ett antal butiker här i staden. Men efter många år inom branschen tröttnade han och bestämde sig för att satsa på något som han verkligen brann för nämligen den italienska matkulturen. – Jag och min son Giacomo började importera och sälja italienska ostar 2013 och då främst parmesanost av hög kvalité. Vi var stora på mässor och allt fler började få upp ögonen för våra goda lagrade ostar. Men sedan kom pandemin och sopade undan beBuon Natale med det goda från Italien Text & Foto: Benny Nilsson Hos Det Goda från Italien finner du noga utvalda delikatesser från Carmenes hemland. nen för många företag som jobbade mot mässor och restauranger, så även för Carmene. – Vi fick tänka om och då vi drömt om att öppna en liten italiensk delikatessbutik var det läge att göra det nu. Via kontakt fick vi tag i en lokal i Aspudden utanför Stockholm och öppnade vår första butik ”Det goda från Italien” för ett år sedan. Det blev en succé direkt och dom insåg snabbt att vi svenskar hade ett gott öga till den italienska matkulturen och i höstas öppnade dom sin andra butik på Tanneforsgatan i Linköping. Butiken erbjuder ett noga utvalt sortiment av delikatesser, där 80% utgör det goda från Italien. – Många av varorna har vi själva importerat för att erbjuda högsta kvalité bl a får vi in färsk buffelmozzarella från Campania och burrata från Puglia varje vecka. Vi vill ge glädje, kvalité och tid till maten så att varje måltid blir en högtidsstund, berättar han. Han har bott i Sverige sedan 1989 och berättar att han har förmånen att idag ha två hemländer som han älskar, båda länderna på sitt sätt. – Men jag tycker nog mer om den italienska maten om jag ska var helt ärlig, säger han med ett skratt. Vad rekommenderar du dina kunder nu till jul? – Varför inte köpa en julkorg med blandade italienska delikatesser, då kan man få smaka på mycket av det goda från Italien. Passar perfekt som julklapp eller gå bort-present. Sedan hälsar jag alla välkomna hit för tips och råd så ser vi till att fixa en Buon Natale! Med en smak av kontinentens vingårdar Text: Tobias Pettersson Foto: Mikael Carlsson Nyårsafton närmar sig och det är dags att lägga champagnen på kylning. Den som vill prova något nytt kan ta en titt på Barrique Imports utbud. Det lilla vinimportsföretaget från Linköping har flera riktigt bra champagner att erbjuda. B F.v i familjeföretaget Barrigue Import: Christian Roth, Sanna Roth, Louise Roth och Mikael Carlsson. arrique Import är ett familjeföretag som drivs av Louise Roth, Mikael Carlsson, Christian Roth och Sanna Roth. I grunden ligger ett intresse för mat, dryck, resor och det goda livet. De har åkt runt bland vingårdarna i Frankrike och Italien, provat vin, lärt sig om hantverket och njutit av miljön. För ett drygt år sedan bestämde de sig för att göra något mer av sitt intresse och startade Barrique import som importerar champagne från två små odlare, som de noga valt ut. – Vi lanserade på Systembolagets beställningssortiment i maj i år, säger Christian och berättar att de fått väldigt bra betyg för sina produkter i olika tester och tidningar, något som både är roligt och dessutom gör det lättare att marknadsföra sina varor. Hand i hand med Barrique Import har man även vinklubben Bouquet Wine Club där medlemmarna några gånger om året får erbjudanden om att köpa vin från framför allt mindre odlare från Italien, Frankrike och Tyskland. I Systembolagets beställningssortiment har Barrique Import fyra champagner, två från Guerlet-Deguerne och två från Henri Maillart. Vill man hinna få hem dessa innan jul och nyår finns det fortfarande tid men man bör vara snabb med att beställa. – De skiljer sig åt i stilen. En är mer modern och Champagne på lagring hos Guerlet-Deguerne. 20 NOLLTRETTON Barrique Import tar sin bubbel från de vidsträcka odlingarna i distriktet champagne i Frankrike. den andra väldigt klassisk. Den första är lättare, fräschare och elegant och den andra mer full-bodied champagne med större smak, säger Christian. Och varför välja? Det bästa är att köpa en blandlåda, tycker Mikael, så kan man prova alla fyra och njuta hela dagen i stället för att spara årets finaste vin till årets sista minut när smaklökarna förmodligen hunnit bli avtrubbade. – Mitt förslag är att dricka Blanc de Noirs till lunch, Maillarts Brut som välkomstdrink, Maillarts selection till maten och plocka fram Guerlets selection straxt innan tolvslaget, säger Sanna. Varför tycker ni man ska beställa från Barrique Import? – Våga prova något nytt. Våra viner har fått väldigt bra recensioner och den ena är dessutom ekologisk, säger Christian. – Om man dricker de vanliga champagnemärkena och tycker det är gott, då har man inte upplevt vad som är gott och prisvärt. Det finns så mycket mer att upptäcka, säger Sanna. – Många går på Systembolaget och tittar på hyllan och så känner de igen namnet, eller tycker att det är en snygg etikett. Det finns så mycket mer på Systembolaget än det man ser på hyllorna, säger Louise. – Och bjuder man hem lite gäster så är det ju roligare att presentera nånting som är lite unikt, och det kan man hitta om man provar våra champagner. Då får man något som är jätteprisvärt och bjuder på en smakupplevelse som sticker ut, säger Mikael.