Nolltretton 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE Och priset går till..
. Text: Tobias Pettersson Får jag önska mig något i julklapp så önskar jag mig en lokal Mat & Restaurang-gala. Glitter och glamour, och utdelning av priser i olika kategorier. Och den mest ärorika utmärkelsen skulle såklart vara Årets östgötska restaurang. Redan nu delas det ut diverse matrelaterade priser i Östergötland. Östgötamat utser Årets Östgötakock och Hagdahlakademien utser pristagare i olika matrelaterade kategorier, för att ta två exempel. Ett problem med utmärkelser som dessa är att det oftast blir internt ryggdunkande som bara berör de närmast inblandade. Jag skulle vilja se en riktig gala där man samlar hela den östgötska mat- och restaurangbranschen, för att även engagera kroggäster och vanliga livsmedelskonsumenter. Det finns ett stort intresse för den östgötska matkulturen, det har om inte annat Östgötadagarnas framgångar visat. Jag tänker mig en stor galamiddag i Värmekyrkan i Norrköping. Åsa Sjöberg är konferencier och mellan priserna uppträder lokala artister som Agnes Matsdotter, Stommen, Grass Tank och John Daniel. Ett segment går ut på att presentera de östgötar som tagit medalj i SM i Mathantverk under året, pristagarna får en purjolök för att hylla Linköpings gamla kultfigur Sven Lyra och vid något tillfälle kommer stå upparen Ben Kersley in och avbryter med ett app, app, app... vänta, jag måste bara säga en sak... Det har ju anordnats stora lokala galor tidigare, som Topp 100 idrottsgala i Linköping och Handelsgalan i Norrköping, så just det upplägget är ju inget nytt. Denna gala skulle kretsa kring mat och krogliv och förutom redan befintliga Årets östgötakock skulle man kunna tänka sig priskategorier som Årets råvara, Årets nyskapare, Årets café och Årets hållbara. Skulle jag själv sitta i juryn skulle detta vara några av mina pristagare: • Årets nykomling: Tullhuset, Norrköping • Årets krogmiljö: Loftet, Harstena • Årets dryck: Fenix Brewery, Norrköping • Årets specialpris: Det rökta sidfläsket i Harsby gårdsbutik, Söderköping • Årets restaurang: Arv, Norrköping En touch av Mexico på Cabo Mexican Text: Tobias Pettersson Foto: Maja Westerlind När december drar in med kyla och mörker kan man värma sig med god mat, tequila men även musik som får dig att drömma dig bort till den latinamerikanska världen. Cabo Mexian är en restaurang inriktad mot mexikansk fusion där en bit av den latinska världen möter Linköping. Utöver den mexikanska maten och drycken har musiken fått stå i fokus på Cabo Mexican. Där har gästerna fått möjligheten att avnjuta maten till tonerna av latinska rytmer. Tanken är självklart att man ska känna att man får känslan av latinamerika samtidigt som man avnjuter god mexikansk mat och dryck. – Alla som vill kan komma till Cabo Mexican och känna den mexikanska stämningen. Tanken är att det ska kunna njuta av Mexiko här i Linköping utan att behöva åka över Atlanten, säger Leif Bronsén som tillsammans med sin sambo Maja Westerlind arrangerar olika event på Cabo i både Linköping och Norrköping genom sitt företag Everse AB. Vad är grejen med det mexikanska, latinomusik och latinokultur? – Att glädjen står i fokus. Det är mycket färg, glädje och gemenskap. Om vi tar till exempel Dia de los muertos, i stället för att sörja så gör de det till en fest där man uppmärksammar de döda på ett fint sätt. Om man kommer till Cabo Mexican och funderar på vad man ska äta, vad skulle du rekommendera? Varför ska man besöka Cabo? – Då ska man testa plankan eller komma hit direkt efter jobbet och testa något från vår After Workmeny. Plankan är ett bra alternativ för de som dels vill dela, men även för oss som inte vet exakt vad vi är sugna på, här får vi lite av varje men mycket av Mexiko. – Den mexikanska maten är fantastisk med mycket smaker. Men man blir också glad och inspirerad av att vara här. Det är inte bara ett vanligt restaurangbesök utan en upplevelse. Cabo har fångat den mexikanska känslan på ett väldigt fint sätt, tycker jag. NOLLTRETTON 37